Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Rīgas maratona dalībnieki saražos enerģiju Sv. Pēterbaznīcai

Inese Lukaševska, 19.05.2011. 13:12

22. maijā notiks Nordea Rīgas maratons, kurā plānots, ka piedalīsies vairāk kā 15 000 skrējēju. Kā liecina Ansmann Energy Baltic aprēķini tikai 270 skrējēju saražotās enerģijas pietiks, lai apsildītu vienu no vecākajām un vērtīgākajām arhitektūras celtnēm Baltijas valstīs – Sv. Pētera baznīcu.

Zinātnieku pētījumi ir atklājuši, ka par enerģijas avotu var kalpot cilvēkos notiekošie bioloģiskie procesi, tai skaitā ķermeņa kustības, sirdspuksti, elpa u.c. Atkarībā no cilvēka masas, un viņa kustības ātruma ir atkarīgs saražotās vai pārstrādātās enerģijas daudzums.

„Pretēji mītiem, ka cilvēks saražo enerģiju tikai pie aktīvas kustības, cilvēks spēj saražot enerģiju gan sēžot pie televizora un ēdot čipsus, guļot vai piedaloties maratonā. Atšķirība ir tikai saražotās jaudas apmēros. Būtībā cilvēks var saražot tik daudz W jaudas, lai pārgājienā nebūtu jāņem līdzi sildītājs kalnos vai arī, lai apsildītu baznīcu. Ņemot vērā, ka šī gada Rīgas maratonā iespējams piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits, saražotās enerģijas pietikts, lai apsildītu ne tikai vienu Pēterbaznīcu ar tai kopā esošo zemes platību (2778kv/m), bet visas Vecrīgas baznīcas kopā", skaidro Ansmann Energy Baltic reģionālais vadītājs Pēteris Sproģis.

Pamatojoties uz Ansmann Energy Baltic aprēķiniem, skrienot cilvēks saražo aptuveni 1000 W enerģiju. Savukārt sprinta skrējējs, skrienot ar ātrumu 25km/h saražo 1700 W enerģiju. Salīdzinājumam, klēpjdatora darbināšanai un sērfošanai internetā nepieciešami 120 W, savukārt televizoram 65W. Tomēr maratonā gadījumā, jaudas daudzumu var ietekmēt skrējēja svars un ātrums kādā tiek sasniegts finišs, kā arī skrējiena intensitāte, uzrāvieni, pat dalībnieka nacionalitāte un temperaments.

„Tā kā Nordea Rīgas maratonā piedalīsies dalībnieki ne tikai no Baltijas, bet arī citām valstīm, izrietot no sasniegtajiem rezultātiem varēs pateikt, kuras valsts dalībnieki saražo visvairāk enerģiju, vienlaikus atzīmējot tos uzņēmumus, kuri būs visproduktīvākie enerģijas ražotāji. Taču spriežot pēc dalībnieku skaita jau šobrīd var pateikt, ka Top 3 uzņēmumu vidū varētu iekļūt: Lattelecom, Nordea banka un Latvenergo", informē Pēteris Sproģis.

Par Ansmann Energy Baltic

1991. gadā Edgars Ansmann savā garāžā izveidoja pamatus Vācijas uzņēmumam, kurš šobrīd pasaulē tiek uzskatīts par inovatoru un vadošo uzņēmumu mobilās enerģijas jomā. Ansmann produkcijas pamatā ir: baterijas un akumulatori, lādētāji un barošanas bloki, lukturi, mazuļu uzraudzības rācijas un nakts gaismas, kā arī radio vadāmās automašīnas ar iekšdedzes dzinēju. Ik gadu Ansmann zīmols klajā laiž vairākus desmitus jaunu produktu. Šobrīd Ansmann ir vadošais uzņēmums savā nozarē un tam ir meitas uzņēmumi visā pasaulē: Baltijā, Ķīnā, Francijā, Honkongā, Itālijā, Zviedrijā, Apvienotā karalistē un ASV.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV