Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijas orientierists kļūst par Eiropas čempionu

Anda Bīriņa, 27.06.2011. 14:40

Nedēļas nogalē Rūdolfs Zērnis Eiropas Jauniešu čempionātā orientēšanās sportā Čehijā izcīnījis uzvaru garajā distancē un ieguvis otro vietu sprinta distancē M18 grupā. Sprinta distancē bronzas medaļu izcīnīja arī Sandra Grosberga, kura startēja W16 grupā.
Latvijas orientierists kļūst par Eiropas čempionu

Septiņpadsmit gadus vecais Rūdolfs no Saldus savu spēku parādīja jau sacensību pirmajā dienā sprinta distancē, kura viņam bija ļoti pateicīga. 2,7 km garajā distancē viņš tikai mazliet kļūdījies pašās distances beigās – un tieši šī kļūda ļāvusi konkurentam Piotr Parfianowicz no Polijas tikt pie zelta medaļas, Rūdolfu apsteidzot vien par piecām sekundēm. „Liela daļa sprinta distances bija veidota pa parku, tādēļ sacensības bija ļoti ātras, kas man nāca par labu. Sākotnēji gaidīju, ka sprinta distance būs daudz sarežģītāka, taču šoreiz liela nozīme bija tieši ātrumam," stāsta Rūdolfs.

Līdz ar Rūdolfu Latvijas vārdu Eiropā godam nesusi arī piecpadsmitgadīgā Sandra Grosberga no Straupes, kura sprinta distancē spēja izcīnīt bronzas medaļu. 2.10 km garo distanci viņa pieveica ar rezultātu 12.01,8. W16 grupā šajā distancē uzvarēja Šveices pārstāve Sandrine Müller (11.35,8), otrajā vietā Odum Miri Thrane no Dānijas (11.47,3). „Uz Čehiju devos ar augstiem mērķiem, jo pirms šī čempionāta biju ieguldījusi ilgu un lielu darbu treniņos. Bronza sprintā bija liels un patīkams pārsteigums gan man pašai, gan arī noteikti maniem treneriem. Ar savu garās distances veikumu gan neesmu īsti apmierināta – lai gan ieguvu 9.vietu, tomēr uzskatu, ka cīņa par visa kaluma medaļām man bija ļoti reāla. Tagad atliek vien izanalizēt kļūdas un sākt pilnveidot to, kas Čehijā neizdevās. Sacensībās pārliecinājāmies, ka esam konkurētspējīgi ar citu valstu sportistiem, tāpēc noteikti par sevi liksim dzirdēt arī nākamgad Francijā! Čempionāta laikā ļoti palīdzēja treneru iniciatīva un motivācija, kas sportistus pavadīja gan treniņos, gan distancēs. Lielā mērā pateicoties tai, es spēju izcīnīt cīņu ne tikai ar konkurentēm, bet arī pati ar sevi un distanci," teic Sandra.

Par Sandras Grosbergas panākumiem ļoti priecājas arī viņas trenere Aija Alksne no Straupes. Kā zina sacīt Aija, „Sandra ir ļoti neatlaidīga sportiste, kura vienmēr treniņiem piegājusi ar lielu nopietnību un līdzi domāšanu, mēģinot izprast treniņprocesu. Protams, Sandrai ir arī milzīgs talants un viņas iegūtā trešā vieta Eiropas Jauniešu čempionāta sprinta distancē ir lielisks pierādījums tam, ka talants, likts kopā ar lielu darbu, nodrošina arī panākumus. Liels paldies jāsaka Sandras ģimenei, kā arī Cēsu trenerim Igoram Bužam, kurš nav žēlojis padomus un laiku Sandras trenēšanai."

Nākamajā dienā, kad sacensības notika garajā distancē, Rūdolfs Zērnis uz starta stājies daudz mierīgāks un nosvērtāks. Rūdolfs savu 9,5 km garo distanci veica ar laiku 54 minūtes un 59 sekundes, otrās vietas ieguvēju Eriku Malmbergu no Zviedrijas apsteidzot vairāk kā par minūti. Trešo vietu M18 grupā izcīnīja Polijas pārstāvis Roberts Niewiedziala. "Garajā distancē patiesībā uz medaļām es necerēju un, iespējams, tieši tāpēc skrēju daudz brīvāk. Noskrēju ļoti labi, taču distances laikā tomēr pieļāvu kļūdas kopumā aptuveni uz divām minūtēm. Neraugoties uz to, mans sniegums bija pietiekoši labs, lai uzvarētu šajās sacensībās, " atklāj Eiropas čempions. "Kopumā viss izdevās kā plānots. Sagatavošanās Eiropas Jauniešu čempionātam noritēja veiksmīgi un arī pašās sacensībās tehnika un ātrums bija labs. Esmu ļoti apmierināts un gandarīts par paveikto. Lielu paldies jāteic visiem maniem atbalstītājiem. Īpaša pateicība par ieguldīto laiku, darbu un enerģiju pienākas manai ģimenei – mammai Mairai un tētim Oskaram Zērnim, kurš vienlaicīgi ir arī mans treneris. Tieši viņi mani visvairāk ieinteresējuši par šo sporta veidu, kā arī motivējuši sasniegt savus mērķus." Vēl Rūdolfs Zērnis atzīst, ka sajūta, stāvot uz pjedestāla augstākā pakāpiena un dzirdot, kā skan Latvijas himna, ir patiešām neaizmirstama un milzīgu pūliņu vērta.

Uz Čehiju Latvijas jauniešu izlase bija devusies 16 sportistu sastāvā. Sacensībās tika izcīnītas medaļas orientēšanās sprintā, garajā distancē un stafetē. Eiropas Jauniešu čempionātā orientēšanās sportā sacensības notiek četru grupu ietvaros – W16, M16, W18 un M18 grupās. No Latvijas komandām stafetē vislabāk veicās M16 grupas puišiem, kuri ieguva piekto vietu. Šajā komandā startēja Emīls-Henrijs Taube, Alvis Reinsons un Emīls Dzalbs.

Publicitātes foto, Rūdolfs Zērnis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV