Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Olimpiskā diena pulcēs 38 000 skolēnu

Ilze Āķe–Vīksne, 19.09.2011. 09:37

30. septembrī Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) rīkotajā sporta pasākumā „Olimpiskā diena 2011" piedalīsies vairāk nekā 38 000 Latvijas skolēnu, kas sportos 48 Olimpiskās dienas norises vietās visā Latvijā.
Olimpiskā diena pulcēs 38 000 skolēnu

„Šogad Latvijas Olimpiskajā dienā piedalīsies galvenokārt skolu jaunieši, jo LOK vēlas vairot jaunās paaudzes interesi par sportu un Olimpisko kustību. Tieši kolektīvi sporta pasākumi rada jauniešos kopības sajūtu, iemāca bērnus no mazotnes izprast un cienīt citus, kā arī spraigā sacensībā norūda raksturu. Jo vairāk bērnu mēs iesaistīsim sportā, jo veselāka kļūs mūsu sabiedrība," norāda olimpiskais vicečempions, LOK viceprezidents Žoržs Tikmers.

„Mums visiem jāstrādā, lai jaunā paaudze no mazotnes būtu draugos ar sportu un Olimpiskajiem principiem, lai pašvaldībās tiktu attīstīta sportam draudzīga infrastruktūra, lai olimpiskās tradīcijas un sportiskie panākumi priecētu mūsu sirdis un vairotu nacionālo pašapziņu arī turpmāk," uzsver Tikmers.

„Olimpiskā diena" notiks visos reģionālajos Olimpiskajos centros Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Limbažos, Priekuļos, Valmierā, Ventspilī, kā arī Rīgā „Daugavas stadionā", Tukuma ledus hallē, Ogres stadionā, Valkas pilsētas stadionā un skolu stadionos Mārupē, Krimuldā, Carnikavā, Rēzeknē, Salaspilī, Aucē, Līvānos un citās vietās.

Latvijas Olimpiskās dienas norise sāksies pulksten 10:00 ar vienotu, radio SWH translētu un LOK izstrādātu Olimpisko rīta vingrošanu, kuru iespējams lejupielādēt LOK mājas lapā www.olimpiade.lv . Rīta vingrošana ir šā gada Olimpiskās dienas viens no galvenajiem stūrakmeņiem, lai dalībniekus pamodinātu un sagatavotu turpmākās dienas fiziskajām un garīgajām aktivitātēm, kā arī atgādinātu par pareizi veiktu rīta rosmi kā ļoti svarīgu ikdienas sastāvdaļu labas pašsajūtas veicināšanai.

„Mēs ļoti vēlamies atjaunot rīta vingrošanu," informē Tikmers. „Tieši vingrošanā mums ir pirmais olimpiskais čempions Igors Vihrovs, tā raisa interesi par sportu, par olimpisko kustību, dod kopības sajūtu, kuras šodien tik ļoti trūkst. Mēs vingrojam visi kopā skolā, stadionā, olimpiskajos centros, visi kopā - Latvijā."

Otrs pasākuma balsts ir stafetes. Kur dalībnieku skaits mazāks, savā starpā sacentīsies vienas klases komandas, kur vairāk, klase cīnīsies pret klasi, bet, piemēram, Ventspilī, kur pieteikušies 5000 dalībnieku, sacentīsies skolas. Olimpiskās dienas organizētāji katrā vietā paraugnolikumu papildinās ar savām oriģinālām aktivitātēm.

Trešais vienojošais elements ir mājasdarbs. Līdz Olimpiskajai dienai, 30. septembrim, katrā norises vietā jānoorganizē zīmējumu konkurss Latvijas olimpiskās komandas talismans Londonas olimpiskajās spēlēs. No katras vietas gaidām ne vairāk par trim labākajiem darbiem, no kuriem varēsim izvēlēsies labāko. Savukārt Olimpiskās dienas dalībnieki, sekojot olimpiešu gaitām spēlēs, atcerēsies, ka piedalījušies talismana veidošanā.

LOK uz katru norises vietu sūtīs olimpisko vēstnesi. Tie būs gan olimpieši, gan LOK vadības pārstāvji, gan citas ar olimpisko kustību saistītas personības. Vēstneši, kas ieradīsies ar LOK karogu, katram dalībniekam, neatkarīgi no rezultāta, pasniegs SOK un LOK prezidentu parakstītu sertifikātu. Katrā Olimpiskās dienas norises vietā labākā komanda saņems oriģinālu LOK piemiņas velti, kā arī pa piecām futbola, basketbola un volejbola bumbām.

Savukārt atraktīvākā komanda un zīmēšanas konkursa labāko darbu autori saņems uzaicinājumu uz Rīgas Dinamo 16. oktobra spēli ar Astanas Baris. Pateicoties hokeja kluba un arēnas Rīga atsaucībai, šāda iespēja būs vairāk nekā 1000 bērniem.

Olimpiskās dienas pasākumi būs bez maksas.

Olimpiskās dienas projekta īstenošanas budžets pilnībā tiek finansēts no piecu LOK sponsoru līdzekļiem. Pasākuma ģenerālsponsori „O!Karte", a/s „Latvijas Valsts meži"; sponsori „Swedbank" AS, a/s „Latvijas Gāze", un a/s „Latvijas Dzelzceļš".

Atbalstītāji: Hokeja klubs „Rīgas Dinamo", Arēna Rīga, papīra vairumtirgotājs „Antalis", Latvijas Basketbola savienība, Latvijas Volejbola federācija un Latvijas Futbola federācija.

Mums ir trīs nozīmīgi informatīvie partneri. Rīta vingrošanu visā Latvijā 30. septembrī vadīs Radio SWH. Olimpiskās dienas sagatavošanai un norisei sekos LTV kameras, bet sīkāk lasīt varēs žurnālā „Sports".

Zināšanai:

Olimpiskā diena ir vienīgais vispasaules pasākums, ko ik gadus organizē Olimpiskā kustība. Lielākā daļa nacionālo Olimpisko komiteju piecos kontinentos izmanto šo iespēju, lai cilvēkos stiprinātu Olimpisko garu, neskatoties uz viņu vecumu.

„Olimpiskā diena domāta ikvienam, lai vai kāda būtu viņa sportiskā varēšana. Šī diena ir kas vairāk par vienkāršu sportošanu, skriešanu vai vingrināšanos. Tā ir iespēja aizdomāties par olimpiskajām spēlēm tajā nozīmē, ka mums vienmēr jācenšas parādīt pašu labāko, ko spējam, vienlaikus apzinoties, ka svarīgākais nav uzvarēšana vai zaudēšana, bet sapratne, kā vislabāk spēlēt šo spēli. Filozofija, kas var noderēt ikdienas dzīvē."

Žaks Roge, Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents

LOK Olimpisko dienu rīko Olimpiskās kustības popularizēšanas nolūkā, apliecinot savu atbalstu Olimpiskajiem ideāliem, veselīgam dzīves veidam un godīgas spēles principiem sportā.

Ar katru gadu minētie sporta svētki kļūst populārāki. Sākotnēji LOK tos organizēja kā Olimpisko skrējēju dienu Rīgā. 2003.gadā skrējieni tika organizēti arī Olimpiskajos sporta centros ārpus Rīgas, bet 2008.gadā tie pārauga plašākā pasākumā – Olimpiskajā dienā, kurā paralēli sporta aktivitātēm ir iespēja tuvāk iepazīties ar olimpiskajiem sporta veidiem, klātienē satikt olimpiešus un kopā ar viņiem izmēģināt dažādus sporta veidus.

Olimpiskās dienas norisi Starptautiskā Olimpiskā komiteja atbalsta kopš 1987.gada, aicinot pasaules valstu nacionālās Olimpiskās komitejas atzīmēt SOK dzimšanas dienu (117.gadadiena). LOK aicinājumam pievienojās 1992.gadā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV