Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Noslēgušās Latvijas vēsturē pirmās sacensības sērfošanā ar dēli

EasyGet.lv, 05.12.2011. 15:17 | komentāri (1)

Liepājā pie Ziemeļu mola 3. decembrī pirmo reizi Latvijas vēsturē notika sērfošanas sacensības – Boards.lv Sērfa Kauss 2011. Sacensībām bija pieteikušies 20 sērfotāji, bet piedalījās tikai 13 aktīvākie sērfotāji no Latvijas un trīs no Lietuvas, informē Kaspars Grava. Par uzvarētāju kļuva viens no sērfošanas kultūras aizsācējiem Latvijā – Renārs Bīrmanis.
Noslēgušās Latvijas vēsturē pirmās sacensības sērfošanā ar dēli

Neskatoties uz skarbiem laika apstākļiem, kad ūdens temperatūra bija tuvu nullei, sērfotāji bija nodrošinājušies ar speciāliem hidrotērpiem, cepurēm un cimdiem. Sacensības sākās ar pirmo raundu pa 3 braucieniem, kuros vietu sadalījumu izlozēja loterijas veidā. Otrajā raundā tika dota iespēja zaudētājiem cīnīties par iespēju piedalīties 3. raundā, no kura tika izvēlēti 4 finālisti. Kopā tika aizvadīti 6 braucieni, kuri sadalīti pa 15 minūtēm, bet finālbrauciens, aukstajā udenī, bija jau 20 minūšu garš. Sīvākā konkurence bija starp vienu no sērfa pionieriem Latvijā – Renāru Bīrmani un Arti Mikālu, kurš savas iemaņas, savukārt, bija apguvis dzīvojot Jaunzelandē. Jau pirmajās minūtēs pēc starta signāla notika sadursme uz viļņa, kad Renārs Bīrmanis, atrodoties viļņa augšā, uztriecās Artim Mikālam, un rezultātā Renāra dēlis tika smagi sadragāts. Sākumā Renāram šķita, ka vajadzēja pēldēt krastā un samainīt cietušo dēli pret citu, bet zinot cik daudz spēka tiek patērēts, lai iepeldētu vietā, kur šķeļas viļņi, Renārs nolēma pielietot citu taktiku un ķert viļņu kritiskajā brīdī pirms tas salūzt. Tādējādi ir grūtāk uzlekt uz sērfa dēļa, kas vairākas reizes viņam neizdevās un tikai pēdējā minūtē Renāram izdevās pārspēt Arti Mikālu un lietuviešu sērfotāju – Marius Satkevicius, kurš savas prasmes ir apgūvis, līdzīgos apstākļos, Lietuvas sērfa mekā – Klaipēdā.

Boards.lv Sērfa Kausa 2011 rezūltāti:
1. Renārs Bīrmanis 36. g.v., Latvija
2. Artis Mikāls 27. g.v., Latvija
3. Marius Satkevicius 21. g. v., Lietuva
4. Gatis Anerauds 31. g. v., Latvija

Sacensību organizātors – Boards.lv, bija nodrošinās sērfotājus ar transportējamo saunu – Ponijpirti, kurā varēja netikai sasildīties starp braucieniem, bet arī izpērties pēc veiksmīgi pavadītas dienas. Sacensību organizātors – Boards.lv pateicas visiem sērfa kultūras atbalstītājiem (Rip Curl un Red Sun Buffet par balvām) un daudzajiem līdzjutējiem.

Pirmie zināmie fakti par sērfošanu Latvijā ir kopš 1996. gada, kad latvieši atgriezās no pirmā sērfa ceļojuma pa Spānijas pludmalēm. Latvijā sērfošanas kultūra kā masveida aizraušanās daudziem snovbordistiem un kaitbordistiem kļuva pavisam nesen, pirms kādiem 5 gadiem, kad sociālos tīklos parādījās pirmās Latvijā uzņemtās fotogrāfijas, kuras kliedēja skeptisko neziņu, ka Latvijā nav iespējams sērfot. Lielākais impuls apgūt sērfošanu tomēr ir pateicoties aktīvai apmācībai un pievilcīgai sērfošanas kultūrai, kuru iecienījuši Latvijā plaši pazīstami radošās sfēras darbininieki, kā Renārs Kaupers, Ritums Ivanovs, Flēra Bīrmane, Andris Vītoliņš Kristīne Garklāva, Miķelis Baštiks, Raimonds Gusarevs (El Mars) un mūziķi no grupas Soundarcade. Liepājā ilgus gadus jau muzicē populārais sērfroka ansamblis – B-Sea Surfers. Latvijā jau ir simtiem sērfotāju un to skaits nemitīgi aug.

Pasaulē sacensības jau notiek pusgadsimta garumā un šogad Ņujorkā/ASV notika vēsturē lielākās sacensības, kurās balvu fonds bija 1 milj. USD. Pasaulē ir aktīvi 20 milj. sērfotāju.

Plašāka informācija par sacensībām ir pieejama: www.boards.lv lapā, kā arī facebook/groups/surfout.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV