Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Sadalīti pirmie Latvijas Čempionāta medaļu komplekti ziemas orientēšanās sportā

EasyGet.lv, 31.01.2012. 13:25

28.-29. februārī Priekuļos norisinājās orientēšanās sacensības ar slēpēm - sprinta un stafetes distancēs. Divas zelta medaļas izcīnīja Andris Kivlenieks un Kristīne Veita, informē LOF preses dienesta pārstāvis Jānis Tamužs.
Sadalīti pirmie Latvijas Čempionāta medaļu komplekti ziemas orientēšanās sportā

Sprinta sacensībās vīriešu elitē Andris Kivlenieks aiz sevis atstāja Tomu Veitu un Edgaru Bričonoku, savukārt sieviešu elitē nepārspēta palika Kristīne Veita, apsteidzot Laimu Klaužu un Unu Aramu. Stafetē vīriem uzvaru svinēja OK "Ogre" komanda, kurai pēdējo etapu veica Andris Kivlenieks, bet sieviešu konkurencē pārliecinoši uzvarēja OK "Purva Bridējs" komanda.

Latvijas Čempionāta dalībniekus, ierodoties sacensību centrā Priekuļu biatlona trases šautuvē, sagaidīja pamatīgs spelgonis un skaidras debesis. Uz divām dienām Priekuļu slēpošanas trase bija nonākusi orientieristu pārziņā.

Sestdien sportisti sacentās sprinta distancē. Kā atzina vairāki dalībnieki, meža trasēs bija negaidīti maz sniega un vairākos etapos pietrūka vairāku līdzvērtīgu ceļu variantu izvēles iespēju. Tomēr vietās, kur izvēlētais maršruts veda pa Priekuļu slēpošanas trasi, varēja uzņemt lielu ātrumu, un pienemt pareizos lēmumus kļuva sarežģītāk.

Andris Kivlenieks (OK "Ogre") apliecināja, ka viņam ar psiholoģisko noturību viss ir kārtībā, un pārliecinoši attaisnoja savu līdera godu, tuvāko sekotāju, Neriju Šulči (Lietuva), atstājot 22 sekundes sev aiz muguras. Medaļas LČ piešķir tikai Latvijas orientēšanās klubu biedriem, tāpēc sudraba medaļa pienācās Tomam Veitam no OK "Purva Bridējs", kurš no Andra atpalika 36 sekundes. Bronzas medaļa tika Edgaram Bričonokam no OK "Kāpa".

Andris Kivlenieks bija apmierināts ar savu sniegumu un sacīja, ka iekļauties uzvarētājam paredzētajās 15 minūtes varētu būt bijis iespējams ar citu elektroniskās atzīmēšanās iekārtu. Bronzas ieguvējs Edgars Bričonoks arī atklāja, ka ir apmierināts ar medaļu, bet piebilda, ka Andris ir nesasniedzamā attālumā, citā kvalitātes līmenī. Sarunā ar Tomu Veitu atklājās, ka ilggadējais Latvijas ziemas izlases dalībnieks un līderis šogad trenējas ievērojami mazāk, nekā citos gados, jo šogad neplāno startēt starptautiskās sacensībās. Jūtot, ka labākie rezultāti starptautiskā līmenī jau vairākus gadus netiek uzlaboti, izlēmis šogad līdzekļus netērēt un uz Ukrainu nedoties. Nākamgad, kad Eiropas čempionāts notiks Madonā, Tomam jau būs izvēle - startēt elites konkurencē vai V35 grupā. Pats viņš atzina, ka, ja būs spējīgs konkurēt uz vietu stafetes komandā, tad varētu arī startēt elitē. Runājot par sprinta distanci, Toms teica, ka pieļāvis vienu vai divas variantu kļūdas, bet tomēr ar to pieticis sudrabam.
Sieviešu elites grupā visas konkurentes aiz sevis atstāja Kristīne Veita no OK Purva Bridējs. Kristīnes Veitas kluba biedre Laima Klauža ieguva sudraba medaļu, bet bronzas pozīcijā finišēja Una Arama no "Mežmalas MTB".

Kristīne Veita un Laima Klauža atzina, ka cer drīzumā sagaidīt konkurentes, kas spētu viņas pārspēt, bet, kamēr tas nenotiek, kādam jau elitē jāstartē ir! Laima Klauža atcerējās, ka pirmo medaļu Latvijas mēroga sacensībās izcīnīja 1988. gadā. Abas dāmas uzskatīja, ka špūru tīkls sprintā bijis "minimāls" un iepriekšējā nedēļā notikušajās sacensībās Kusā bijusi interesantāka orientēšanās.
Nauris Raize un Zane Čamane (abi OK "Arona") ieguva zelta medaļas junioru grupās.

Svētdien paredzētais stafetes starts tika pārcelts stundu vēlāk lielā aukstuma dēļ. Sieviešu elitē pēc pirmā etapa tikpat kā kopā bija abas "Purva Bridēja" un OK "Aronas" komanda, tomēr otrajā etapā sprinta čempione Kristīne Veita nodrošināja 7 minūšu pārsvaru pirmajai "Purva Bridēja" komandai pār otro, kam vēl 4 minūtes vēlāk sekoja OK "Aronas" komanda un vēl nedaudz tālāk arī vietējā kluba OK "Meridiāns" komanda. Trešajā etapā Laima Klauža noturēja lielo pārsvaru un OK "Purva Bridējs" (Dina Zobena, Kristīne Veita, Laima Klauža) ieguva zeltu. Piecas minūtes vēlāk finišēja OK "Arona" komanda (Sigita Lapsiņa, Milda Radzivonaite, Zane Čamane), bet trešo vietu pēdējā etapā OK "Meridiāna" komandai izcīnīja Dace Buža, kuras komandā vēl bija arī Vieda Lūsa un Ilze Buža.

Vīriešu grupā nopietnu konkurenci latviešu komandām sagādāja arī lietuvieši un igauņi. Tieši igauņu komanda OK "Rakvere" finišēja ar labāko rezultātu. Galvenie pretendenti uz Latvijas Čempionu titulu viennozīmīgi bija OK "Ogre" komanda, kurai sastāvā bija Andris un Raivo Kivlenieki, kā arī Nauris Neimanis. Lai arī Naurim distancē gadījās kļūdas, Andris pēdējā etapā neatstāja konkurentiem daudz cerību, un "Ogre" pārliecinoši svinēja uzvaru. Cīņa par 2.-4. vietu savukārt izvērtās aizraujoša. "Mežmalas MTB" pēc otrā etapa izvirzījās otrajā vietā, tai 8 minūtes aizmugurē distancē devās Edgars Bričonoks no OK "Kāpa". Tobrīd dalībnieki vēl nebija informēti, ka OK "Arona" komandai, kura slēpoja otrajā vietā, pirmajā etapā ir piešķirta diskvalifikācija. "Mežmalas MTB" (Andris Jubelis, Dāvis Sārs, Jānis Sārs) noturēja otro vietu, un tikai pusotru minūti aiz viņiem finišēja OK "Kāpa" (Reinis Putniņš, Jānis Peilāns un Edgars Bričonoks).

Aptaujātie dalībnieki atzina, ka stafetē plānojums un trašu tīkls bijis interesantāks un distances baudāmākas, nekā sprintā. Sportisti pateicās organizatoriem par ieguldīto darbu, bet daudzi sūdzējās par EMIT elektroniskās atzīmēšanās funkcionēšanu, jo lielais sals apgrūtināja to darbību. Latvijas Čempionātā Kusā, kas notiks 3.-4.martā, tiks izmēģinātas jauna tipa atzīmēšanās iekārtas - IDENT bezkontakta sistēma.

Foto: Andris Kivlenieks. Foto (c) Ojārs Millers

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV