Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādei pieteikts rekordliels dalībnieku skaits

EasyGet.lv, 07.02.2012. 14:14

Šīs nedēļas nogalē, 10. un 11. februārī, Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādē Ērgļos piedalīsies līdz šim neredzēti liels Latvijas skolu komandu un dalībnieku skaits. Sacensībām sešos sporta veidos pieteikti 1150 dalībnieki 134 skolu komandās no 41 pašvaldībām, kas ir gandrīz par simts skolēniem vairāk nekā pērn, informē Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ilze Āķe–Vīksne.
Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādei pieteikts rekordliels dalībnieku skaits

„Mēs pavisam noteikti varam būt lepni ar savu varēšanu noorganizēt tāda mēroga kompleksus, uz Olimpiskajiem principiem balstītus sporta svētkus Latvijas jauniešiem, piesaistot vienīgi LOK sponsoru līdzekļus," ar gandarījumu secina LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. „Dalībnieku skaita ziņā esam līdzvērtīgi nesen Insbrukā notikušajām Pasaules Jaunatnes pirmajām ziemas Olimpiskajām spēlēm, kurās arī startēja nedaudz vairāk kā tūkstotis dalībnieku."

Jau tradicionāli lielākais dalībnieku skaits sacensībām reģistrēts distanču slēpošanā – 373 dalībnieki, arī biatlonam pieteikti 112 dalībnieki. Kā patīkams šā gada jaunums visiem distanču slēpotājiem ir sarūpētā iespēja distanci veikt arī dienas tumšajās stundās, jo pateicoties Ērgļu novada pašvaldībai un Ērgļu arodvidusskolai slēpošanas trase no 1.februāra ir apgaismota, kas pagājušajā gadā vēl nebija.

Savukārt Gaiziņa pakāje esošajā „Lido kalnā" startēs 231 kalnu slēpotājs un 205 snovbordisti, bet Ērgļu vidusskolas slidotavā spēkiem mērosies 97 ātrslidotāji.

Arī hokeja turnīrā pieteikto komandu skaits nopietni palielinājies. Šogad Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādē hokeju spēlēs 24 skolu komandas no tām Rīgas Teikas vidusskolai ir divas komandas. Arī vecā hokeja laukuma vietā pie Ērgļu vidusskolas ir izveidots pilnīgi jauns hokeja laukums, kas ieguvis jaunas aprises un līdz šim neredzētu kvalitāti.

Interesanti, ka Jaunatnes Olimpiādē spēkiem mērosies 802 puiši un 348 meitenes vecumā no 10 līdz 18 gadiem.

76 medaļu komplektus sadalīs septiņos sporta veidos – kamaniņu sportā, distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, biatlonā, hokejā, snovbordā un slidošanā. Sacensības kamaniņu sportā notiks Siguldā no 8. līdz 10.martam.

Skolu komandām sacensību laikā palīdzēs 80 Ērgļu 6. līdz 12.klašu skolēni, kuri izgājuši LOK Brīvprātīgo palīgu programmas apmācības kursu. Jaunieši Ērgļos iebraukušās skolu komandas iepazīstinās ar dzimto pilsētu, palīdzēs Olimpiādes dalībniekiem orientēties sacensību norises vietās, veiks dažādus organizatoriskus darbus, tai skaitā nodrošinās sacensību dalībniekus ar siltu tēju, kurinās pie sacensību starta vietām ugunskurus, piegādās sekretariātā sacensību rezultātus un palīdzēs dalībniekiem neskaidrību gadījumos.

Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādi jau astoņpadsmito reizi organizē LOK sadarbībā ar Ērgļu novada domi. Tas ir vienīgais kompleksais sporta pasākums Latvijā, kurā mūsu jaunā paaudze var izbaudīt olimpisko gaisotni un nostiprināt olimpiskos ideālus. Tās mērķis ir noteikt labākos jaunos sportistus un labākās izglītības iestādes Olimpiskajos ziemas sporta veidos, kā arī sekmēt jaunatnes sporta attīstību Latvijā, veicinot vispārizglītojošo skolu un vietējo pašvaldību iesaistīšanos jaunatnes sporta aktivitātēs un to popularizēšanā.

Šogad olimpiādes atklāšanas ceremonija Ērgļu estrādē notiks 10.februārī, pulksten 19.00, bet pirmās dienas sacensību uzvarētāju apbalvošanas ceremonija noritēs Ērgļu Saieta namā no 20:00. Individuālie sacensību uzvarētāji katrā vecuma grupā saņems olimpiādes medaļu un LOK diplomu, kā arī piemiņas suvenīrus. Savukārt trīs labākās skolas saņems uzvarētāju kausu, diplomus un sertifikātus sporta inventāra iegādei.

Par aizraujošu atpūtu pēc sacensībām parūpējušies OKartes skatuve talanti. Savukārt Swedbank Jauniešu programma Open ir uzaicinājusi vienu no Latvijas labākajiem dīdžejiem Tomu Grēviņu uzstāties diskotēkā pēc apbalvošanas ceremonijas.

Finansējumu sacensību norisei nodrošina pasākuma ģenerālsponsors OKarte, LOK ģenerālsponsors VAS Latvijas Valsts meži, LOK sponsori A/S Swedbank, VAS Latvijas Dzelzceļš un A/S Latvijas Gāze. Informatīvi atbalsta Latvijas Televīzija, žurnāls Sports, portāls E-klase, vides reklāmas aģentūra JCDecaux .

Programma http://www.latvijasolimpiade.lv/lv/?page_id=1423
Pieteiktās skolu komandas http://latvijasolimpiade.lv/akreditacija/dalibnieki/
Rezultāti http://www.latvijasolimpiade.lv/lv/?page_id=954

Latvijas Jaunatnes Olimpiādes vēsture

2011.gadā 43 pilsētas un novadi apvienoja 1075 Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādes dalībniekus no 117 skolām, kas startēja Ērgļos un Siguldā. Lielākais dalībnieku skaits bija slēpošanas distancēs, otrs populārākais sporta veids izrādījās snovbords, savukārt trešajā vietā pēc dalībnieku skaita bija kalnu slēpošana.

Skolu konkurencē pirmo vietu ieguva Madonas pilsētas 1.vidusskola aiz sevis atstājot Rīgas Franču liceju un Siguldas valsts ģimnāziju.

1992.gadā Latvijā notika pirmās Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas vasaras sporta veidos, bet pēc diviem gadiem – 1994.gadā, ziemas sporta veidos. Tās notika balstoties uz Olimpisko spēļu tradīcijām.

Pirmo reizi skolas vecuma sportistiem bija nodrošināta līdzdalība sacensības ar atklāšanas un noslēguma ceremoniju, olimpiskās lāpas aizdegšanu un olimpiskā karoga pacelšanu.

2002.gadā Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas pārauga par Latvijas jaunatnes olimpiādi ar vairāk nekā 5000 lielu dalībnieku skaitu no visas Latvijas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV