Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pasaulē garākais stafetes veida skrējiens 25 gadu jubilejā viesosies arī Latvijā

EasyGet.lv, 10.04.2012. 14:09

23. februārī Portugāles pilsētā Figueira da Foz sākās Pasaules Sadraudzības skrējiena (World Harmony Run) Eiropas posms, kura ietvaros daudznacionāla skrējēju komanda astoņu mēnešu garumā ar sadraudzības lāpu apceļos 45 Eiropas valstis, veicot ap 24 000 km garu distanci līdz Vīnei, kur 8. oktobrī būs šī gada skrējiena svinīgais finišs.
Pasaulē garākais stafetes veida skrējiens 25 gadu jubilejā viesosies arī Latvijā

Šogad skrējiens svin savu 25. gadadienu, tāpēc visā pasaulē notiek dažādas aktivitātes, lai atzīmētu šī pasaulē garākā stafetes veida skrējiena jubileju. 2012. gada skrējiena pasākumi paralēli norit Ziemeļamerikā, Āzijā, Centrālajā un Dienvidamerikā, Āfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē, kopā apciemojot vairāk kā 100 valstis un veicot 70 000 km.

Kopš skrējiena aizsākšanās 1987. gadā, internacionālas skrējēju komandas ir apciemojušas vairāk kā 150 valstis, kopā veicot ap 500 000 km, kas ir līdzvērtīgs trīspadsmitkārtīgam zemeslodes apkārtmēram. Vienkāršā skrējiena vēsts - „Harmonija sākas ar mani" un „Tev pieder pirmais solis"– ir iedvesmojusi miljoniem cilvēku visā pasaulē.

2010. gadā internacionālā komanda Latvijā veica vairāk kā 300 km un ceļā pavadīja 4 dienas, ceļā satiekot un daloties ar lāpu vairāk kā ar 1500 cilvēkiem. 2012. gada maija beigās sadraudzības skrējiens "The World Harmony Run" Eiropas posma ietvaros jau 13. reizi viesosies arī Latvijā, svinot savu 20. gadadienu, kopš tas apciemoja mūsu valsti pirmo reizi 1993. gadā.

No 25. līdz 30. maijam Pasaules Sadraudzības skrējiena komanda sešu dienu laikā veiks gandrīz 500 km, nesot ceļojošās uguns siltumu maija beigās cauri Latvijai virzienā no Igaunijas uz Lietuvu.

Šis skrējiens ir kā simboliska vēsts ar skriešanas starpniecību paust vienotību un sadraudzību starp dažādu tautību un pārliecību cilvēkiem. Tas nav komerciāls vai politisks projekts, un tā organizatori darbojas uz brīvprātības principiem.

Savā ceļā Pasaules Sadraudzības skrējiens The World Harmony Run (www.worldharmonyrun.org) pieskaras miljonu cilvēku dzīvēm. Skrējēji apmeklē tūkstošiem apdzīvoto vietu un tiekas ar tūkstošiem vietējo iedzīvotāju, no rokas rokā nododot lāpu un daloties ar savu iedvesmu un sapni par labāku pasauli. Skrējēji apmeklē skolas, interešu un skrējēju klubus, kā arī vietējās un valsts varas institūcijas – visus, kas jūtas iedvesmoti tikties ar komandu un piedalīties savu iespēju robežās.

Skrējiena ceļā sportisti un nesportisti, bērni un vecāki, lieli un mazi tiekas, lai paskrietu kopā, nododot sadraudzības lāpu no rokas rokā, vai arī vienkārši paturētu rokās lāpu, paužot savu labo gribu labākai pasaulei.

Mēs dzīvojam laikā, kad tik ļoti ir svarīga draudzības saišu veidošana Eiropas un visas pasaules kopīgajās mājās. Skrējiens ir taustāma izpausme cilvēces nepieciešamībai pēc draudzības un sapratnes, un tas tiecas izcelt priekšplānā labo gribu starp cilvēkiem un nācijām. Tāpēc visdažādākie cilvēki piedalās šajā vēsturē garākajā un plašākajā stafetes veida skrējienā, kas iedibināts 1987. gadā. To iedvesmojis sportists, filozofs un mūziķis, UNESCO miera medaļas un Mahatmas Gandija miera balvas laureāts Šrī Činmojs (1931-2007), kurš patiesi ticēja tam, ka sports ir spēcīgs instruments pasaules harmonijas veicināšanā.

Skrējienam ir izteikuši atbalstu tādi pasaulē pazīstami cilvēki, kā Nelsons Mandela, Mihails Gorbačovs, Māte Terēze, Karls Lūiss. Dr. Deividsons Hepberns, UNESCO 35. ģenerālkonferences presidents, izteica savu atbalstu ar šādiem vārdiem: "Harmonijas skrējiena lāpa, kas tiek nodota no rokas rokā, ir iedrošinājusi miljoniem cilvēku visā pasaulē tiekties pēc pasaules vienotības un miera. ... Es novēlu jums panākumus jūsu centienos".

Tas nav neviena pienākums ņemt dalību skrējienā. Skrējēju komandas biedri velta savus līdzekļus, laiku un labo gribu, lai paustu šo vienotības ideju un dalītos ar labāko, ko viņi var piedāvāt - ar skriešanas palīdzību. Tieši tāpat arī mums – sagaidītājiem – ir iespēja pasniegt labāko, kas ir mums, mūsu labo gribu, un dot mūsu Latvijas iedzīvotājiem iespēju kļūt par daļu no skrējiena un sajust sevi kā neatņemamu un neaizstājamu daļu no pasaules.

Skrējiena būtība ir savienot cilvēkus ar visām viņiem piemītošajām atšķirībām, un ļaut sajusties katram kā svarīgai un neatņemamai daļai no pasaules ģimenes. Skrējienam nav oficiālu lielu sponsoru, un tā mērķis nav kādu politisku vai reliģisku ideju propagandēšana, bet drīzāk šo atšķirību izlīdzināšana, parādot, ka savā būtībā mēs visi esam vienlīdzīgi, skaisti un ka katrs atsevišķi un visi kopā mēs tiecamies pēc miera un harmonijas savā starpā. Skrējiena dalībnieki nes savu labo gribu un dalās ar to ar ikvienu, ko satiek, un dod iespēju ikvienam ielikt kādu daļu no sevis šīs idejas veicināšanā.

Ar skrējiena grafiku un karti iespējams iepazīties skrējiena oficiālajā mājaslapā www.worldharmonyrun.org.

Plānoto pieturvietu robežās aicināts piedalīties ir ikviens, tomēr, ja kāds vēlētos piedalīties ilgākā posmā, tas būtu jāsaskaņo ar skrējiena organizatoru komandu, ņemot vērā laika grafika intensitāti un skriešanas specifiku uz lielajiem ceļiem.

Rīgas posmā dalībniekus aicinām pieteikties, aizpildot speciālu anketu līdz 15. aprīlim. Sīkāka informācija: www.worldharmonyrun.org/latvia, e-pasts: sadraudzibas.skrejiens@gmail.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV