Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas orientierists kļūst par pasaules čempionu

EasyGet.lv, 18.07.2012. 09:19

Otrdien, 17. jūlijā, Šveicē notiekošajā Pasaules Čempionātā orientēšanās sportā zelta medaļu vidējā distancē izcīnīja Edgars Bertuks, informē LOF preses dienests Jānis Tamužs. Vidējās distances finālā Bertuks apsteidza tuvāko konkurentu par 5 sekundēm un izcīnīja pirmo medaļu neatkarīgās Latvijas vēsturē. Lielisks starts arī pārējiem komandas dalībniekiem.
Latvijas orientierists kļūst par pasaules čempionu

Vidējās distances finālam Edgars Bertuks kvalificējās pārliecinoši un varēja startēt kopā ar pārējiem favorītiem. Jau pirmajā video kontrolpunktā Bertuks ieradās kā tobrīdējais līderis un nevienu brīdi distancē nebija zemāk par otro vietu. Brīdī, kad Bertuks finišēja, jau bija skaidrs, ka tiks izcīnīta medaļa, vienīgais jautājums bija par to, kāda kaluma. Lielākais drauds izrādījās Krievijas sportists Valentīns Novikovs, bet Bertuka lieliskais finiša ātrums viņam bija nodrošinājis nesadeldējamu pārsvaru pār krievu sportistu. 5 sekundes šoreiz izšķīra čempiona titula likteni par labu Latvijas sportistam. Pēc finiša Bertuks komentēja savu veikumu distancē: "Šodien izmantoju to pašu plānu, to pašu sistēmu, ko vakar (kvalifikācijā - aut. piez.) un tas strādāja. Jau no paša rīta man bija laba sajūta. Dodoties uz šo čempionātu, mans mērķis bija uzlabot savu labāko rezultātu – 9. vietu, ko ieguvu Čehijā pirms četriem gadiem. Šķita, ka sešinieks būs izcils rezultāts. Bet tagad es esmu čempions un sajūta ir brīnišķīga."

Tieši šogad Bertuks, kurš agrāk ar atzīstamiem panākumiem startējis arī vieglatlētikā, kļuva par profesionālu orientieristu un sasniedza ievērojamu progresu savā sniegumā un arī rezultātos. Bertuks savu konkurentu un cīņu biedru starpā izceļas ar izteiktu profesionalitāti, bezkompromisu attieksmi treniņos un tieksmi strādāt daudz un smagi. Šis panākums savā ziņā ir pārsteigums, bet tamlīdzīgs sasniegums tika gaidīts jau ilgi.

Arī citi Latvijas izlases sportisti trešdien demonstrēja lielisku sniegumu - Ingas Dabes 9.vieta ir atkārtots visu laiku labākais rezultāts šajā distancē, Kalvja Mihailova 13.vieta ir vēl nebijis sasniegums šim jaunajam sportistam, kā arī Mārtiņa Sirmā 21. un Aijas Skrastiņas 24. vietas citreiz izpelnītos nedalītu uzmanību kā lieliski sasniegumi.

Latvijas izlase ar Edgaru Bertuku priekšgalā savu lielisko čempionātu turpinās ceturtdien, 19. jūlijā, ar garās distances finālu un 21. jūlijā ar stafešu sacensībām.

Foto: Edgars Bertuks. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV