Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Latvijas sportisti – stiprākie autokrosā, lietuvieši un igauņi vēlas pierādīt pretējo

EasyGet.lv, 05.09.2012. 12:18

Nedēļas nogalē Bauskā, sporta kompleksā Mūsa notiks Baltijas autokrosa čempionāts. Viena posma sacīkstē par favorītiem klasēs tiek uzskatīti Latvijas sportisti, taču Lietuvas un Igaunijas pārstāvji gatavojas šo teoriju apgāzt. Uz starta arī Latvijas krosa zvaigznes Jānis Boks, Jānis Bogdanovičs un Māris Līcis. Pieteikumu pieņemšanas termiņš noslēdzās ar nebijušu autokrosa rekordu – sacīkstē plāno startēt 144 sportisti.

No desmit klasēm, kuras 8.-9. septembrī stāsies uz starta Baltijas čempionātā, Latvijas čempionāta ieskaitē un folkreisā, Baltijas principiālākās cīņas gaidāmas 1600, 2000 Super, Open ub Buggy 1600. Šīs, ar niansētām izmaiņām gadu gaitā, bijušas Baltijas vieglo mašīnu autokrosa pamatklases pēdējās desmitgadēs. Kopš pirmā Baltijas čempionāta, kas notika 1997. gadā Vamierā, cīņas šajās ieskaitēs bijušas dramatiskas.

Šogad lielākā drāma gaidāma 2000 Super klasē, kurā pieteikušies 23 dalībnieki. 13 sportisti no Latvijas, desmit no Lietuvas. Mūsu līderi – jaunais čempions Jānis Miščenko, favorīti Juris Spīķis, Toms Ziedāns un pārējie. Lietuvieši liks pretī sava nacionālā čempionāta līderus Simonu Kazbaru, Edvinu Stravinsku, Nerijusu Gurkli un pārējos. Šī būs principu cīņa, kāda tā allaž abu valstu sportistu starpā ir bijusi. Turklāt papildu nianse – Latvijas čempions šogad jau ir priekšlaicīgi noskaidrots, līdz ar to nebūs pērnā gada pieredzes, kad Latvijas līderi līdzīgā sacīkstē koncentrējās viens uz otru, neiesaistoties cīņās ar kaimiņvalstu sportistiem. Šogad valdīs Baltijas čempionāta gaisotne.

Līdzīgi arī 1600 klasē, kurā čempions – Reinis Lilienšteins – jau zināms. Lai gan jādala pārējās Latvijas seriāla medaļas, cīņa pret pārējiem baltiešiem būs atraktīva. Latvijas līderi šajā klasē – Lilienšteins, Ritvars Zobens, Andis Kļava, Andis Skolmeistars. Pieļaujams, spēcīgs būs Andis Vanters, kurš šo sezonu izlaida, gatavojot jaunu tehniku – viņam atgriešanās Mūsā. Lietuvieši pretī liks sava čempionāta līderus Ričardu Lepši, Domu Verčinsku un pārējos. Kopumā klasē 15 dalībnieku.

Open klase izvērtusies par grandiozu tehnisko monstru cīņu. Vēl bez tā, ka nedēļas nogalē jāsadala Latvijas čempiona tituls Inta Jeršova un Raimonda Jerāna duelī, būs jānoskaidro Baltijas labākais. Klasē kopš pērnā gada drīkst startēt ne tikai aizmugures piedziņas auto, bet arī pilnpiedziņas tehnika. Lietuvieši pieteikuši četras 4WD mašīnas, Jeršovs un Roberts Ansons – vēl divas, bet pretī būs pieci aizmugures piedziņas prototipi. Drīzāk, nevis sportistu, bet mašīnu piedziņu tipu kauja!

Buggy 1600 klasē šis būs vairāku posmu Baltijas kausa pēdējais posms, un vienas sacīkstes Baltijas čempionāts. Baltijas kauss jādala šā brīža līderiem, latviešiem Dāvim Aupem un Ervinam Grencim. Savukārt uz pilnu banku varēs iet jaunais Lietuvas čempions Vitauts Kurs, Lietuvas vicečempions, mūsu braucējs Jānis Ščerbickis, kā arī igauņi ar Kristijanu Rajamē priekšgalā. Šī sezona Eiropas čempionātā ir ļoti neveiksmīga Mārim Līcim – varbūt Mūsas posms nesīs lielisku rezultātu, ar kuru noslēgt šā gada neveiksmju sēriju? Klasē atgriezīsies arī Jānis Boks, kurš startēs ar sev svešu bagiju. Vai viņš ietekmēs uzvaru dalīšanu?

Viena no īpašajām autokrosa zvaigznēm nedēļas nogalē būs uzvarām un tituliem bagātais Jānis Bogdanovičs. Pēc gada pārtraukuma dobelnieks izies trasē B600 bagiju klasē!

Baltijas čempiona tituli šajās un arī citās klasēs tiks dalīti divas dienas. Sestdien notiks pirmās kvalifikācijas sacīkstes, kuras nebūs mazāk interesantas par svētdienas fināliem – milzīgais dalībnieku skaits klasēs sola pilnus braucienu starta laukumus.

Nedēļas nogalē startējošās klases

1600: Vieglās automašīnas, priekšpiedziņa, motora darba tilpums līdz 1600 kub. cm.

2000 Super: Vieglās automašīnas, priekšpiedziņa, motora darba tilpums līdz 2000 kub. cm.

Open: Vieglās automašīnas, aizmugures piedziņa, pilnpiedziņa, motora darba tilpums neierobežots.

Buggy 1600: Speciāli sagatavoti bagiji, pilnpiedziņa līdz 1600 kub. cm, vai aizmugures piedziņa līdz 2000 kub. cm.

B600: Speciāli sagatavotu bagiju monosērija, aizmugures piedziņa, baiku motori līdz 600 kub. cm.

VAZ Klasika: Vieglās VAZ markas automašīnas ar aizmugures piedziņu.

Beta bagiji: Speciāli sagatavotu bagiju monosērija, aizmugures piedziņa, klase bērniem no 4 gadu vecuma.

CK 125 kroskarti: Speciāli sagatavoti bagijkarti ar motora darba tilpumu līdz 125 kub. cm. (Nedēļas nogales ietvaros arī CK 650).

B6000: Uz smago automašīnu GAZ bāzes speciāli gatavoti bagiji, aizmugures piedziņa, astoņu cilindru motora darba tilpums līdz 6000 kub. cm.

Folkreiss: Tautas klase, vienas ass piedziņa, motora darba tilpums neierobežots (bez turbo), jebkuru automašīnu jebkurš var iegādāties sacensību dienā par 950 eiro.

Nedēļas nogales Mūsas sacensību programma

Sestdiena, 8. septembris
11:30 Brīvie treniņbraucieni
12:30 Laika kontroles braucieni
14:00 1.Kvalifikācija (visas klases)
16:00 2. Kvalifikācija (Folkreiss, Beta Buggy, CK125)
17:00 3.Kvalifikācija (Beta Buggy, CK125)
17:30 Fināli (Beta Buggy, CK125)
18:30 Oficiālā apbalvošana (Beta Buggy, CK125)

Svētdiena, 9. septembris
11:00 Sacensību atklāšana
11:30 2.un 3. Kvalifikācija
14:00 3. un 4. Kvalifikācija (Folkreiss)
16:00 Fināli
Apbalvošanas pjedestāls pēc fināliem
18:00 Oficiālā apbalvošana

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV