Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Uzmanību, gatavību, pie TV pultīm!

Sadarbībā ar TV3, 03.04.2007. 14:00 | komentāri (2)

No 27. aprīļa līdz 13. maijam Maskavā norisināsies Pasaules čempionāts hokejā. Šis čempionāts ir nozīmīgs divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Maskavā tas notiek jau 5. reizi. Otrkārt, Viasat digitālā televīzija Latvijas hokeja faniem piedāvā vienreizēju iespēju – noskatīties pilnīgi visas čempionāta spēles.
Uzmanību, gatavību, pie TV pultīm!

Kas zina, kā šodien Krievijai veiktos ar hokeja spēlēšanu, ja savulaik talkā nebūtu nākuši latviešu lietpratēji. Pēc 2. pasaules kara sports Padomju Savienībā ieguva jaunu funkciju – sportistiem starptautiskās sacensībās bija jāpierāda padomju sistēmas pārākums. Bet lai lepni vicinātu sarkano karogu uz uzvarētāju pjedestāla, bija jāmet pie malas līdz šim cieņā turētais hokejs ar bumbiņu un jāapgūst kanādiešu spēle – hokejs ar ripu. Jau 1946. gadā piedzima krievu hokejs uz ledus. Noteikumi tika patapināti no Kanādas, arī spēlētāji nebija tālu jāmeklē – valdības vīriem atlika vien bumbiņhokeja čempioniem palūgt nomainīt sporta veidu. Tikai maza problēma – neviens no viņiem nekad nebija spēlējis t.s. rietumu hokeju. Vienīgie, kas to pazina, bija latvieši un lietuvieši, kas arī piespiedu kārtā brīvprātīgi nāca palīgos. Varenās PSRS hokeja ekipējums gan bija vairāk nekā komisks – riteņbraucēju un pat bokseru (komandai Spartaks) ķiveres un slidas, ar kurām pat īsti nevarēja pagriezties. Turpmākās desmitgades padomju hokejistiem bija divi mērķi – kļūt par pasaules čempioniem un dabūt dāvanā importa slidas. 

Sarīkojuši pirmo PSRS čempionātu, padomju valstsvīri bija gatavi pirmajam starptautiskajam mačam. 1948. gada februārī, vārtos stāvot latviešu hokejistam Harijam Mellupam, Padomju Savienības hokejisti 30 tūkstošu skatītāju klātbūtnē izslidoja pretī tobrīd labākā Eiropas kluba – Prāgas – komandai. Spēļu sērijā (6:3, 3:5 un 2:2) laukuma saimnieki pat izcīnīja vienu punktu.

Oriģināls vienmēr ir labāks par kopiju! Lūk, ko atbildēja PSRS galvenais treneris Anatolijs Tarasovs ikvienam NHL ekspertam, kurš panākumu kaldināšanai ieteica pieaicināt kanādiešu trenerus. Kas par to, ka Kanādai bija vairāk kā pusgadsimtu ilga spēles pieredze un lērums mākslīgo ledus laukumu? Tā kā Maskavā termometra stabiņš vēl i’ nedomāja kristies zem nulles, Anatolijs Tarasovs aizveda CSKA komandas spēlētājus uz Sibīriju, kur viņi trīs nedēļas trenējās Novosibirskā. Pavasarī, kad ledus uz upes sāka kust, Tarasovs treniņus nolika naktīs, kad temperatūra vēl pieturējās mīnusos. 1954. gadā, astoņus gadus pēc iepazīšanās ar ledus hokeju, PSRS pirmoreiz izcīnīja Pasaules čempiona titulu, ar rezultātu 7:2 sagraujot līdzšinējo hokeja karalieni – Kanādas izlasi.

Kāpēc zaldātiem jākrāso arēna?
Jau 1957. gadā Pasaules čempionāts ledus hokejā pirmoreiz notika Padomju Savienības sirdī Maskavā. Arī 1973., 1979. un 1986. gadā visu hokeju fanu uzmanība bija pievērsta toreizējās PSRS galvaspilsētai. Piedaloties čempionātā 34 reizes, PSRS izcīnīja pavisam 22 zelta medaļas. Tikai par vienu zelta ripuli vairāk ir mūžīgajai padomju ienaidniecei Kanādai.
2007. gada Pasaules čempionātā Krievija spēlēs D grupā ar Somiju, Ukrainu un Dāniju, kamēr Latvijai būs tas gods stāties pretim Zviedrijai, Šveicei un Itālijai A grupā. Abu grupu spēles notiks Maskavā jaunuzceltajā Khodinkas arēnā. Tikmēr čehi, kuru kontā ir deviņas medaļas (piecas no tām – augstākā kaluma), spēles B grupā pret ASV, Baltkrieviju un Austriju aizvadīs Mitišu arēnā. Turpat par 2007. gada čempiona titulu cīnīsies Slovākija, Vācija, Norvēģija un Kanāda ar 2006. gada čempionāta rezultatīvāko (16 gūti vārti!) spēlētāju Sidniju Krosbiju priekšgalā.

Starptautiskās Hokeja federācijas pārstāvji neskopojas ar uzslavām un abas modernās arēnas jau nodēvējuši par vislabāk sagatavotajām pēdējo 10 gadu laikā. Katrā gadījumā bažām par to, ka varētu iziet kā Pēterburgai 2000. gadā, neesot vietas. Toreiz līdz atklāšanas ceremonijai bija atlicis mazāk par 24 stundām, bet arēna vēl ne tuvu nebija gatava. Tomēr organizētāji prata iziet no situācijas – tika nolīgti 500 zaldātu, kuri nakts laikā piebeidza atlikušos krāsošanas un mēbelēšanas darbus. Un pat ja Maskavā šoreiz kaut kas noietu greizi, izmantojot VIASAT piedāvāto iespēju redzēt pilnīgu visas čempionāta spēles, jūs kļūsiet par lieciniekiem it visam.

Skatieties visas Pasaules hokeja čempionāta spēles VIASAT digitālās televīzijas kanālos - VIASAT Extra, VIASAT Sport 2, VIASAT Sport 3, TV6, TV3 un 3+.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV