Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latviešu velokurjeri gatavojas pasaules čempionātam Šveices kalnos

EasyGet.lv, 24.10.2012. 11:41

Latvijas velokurjeri Raitis Reinis un Jānis Belecks aktīvi gatavojas velokurjeru pasaules čempionātam, kas nākamgad norisināsies Šveices pilsētā Lozannā, informē Latvijas Riteņbraucēju apvienības pārstāvis Ingus Sala. Jānim aiz muguras ir ne tikai ilga karjera velokurjera amatā, bet arī dalība divos velokurjeru pasaules čempionātos. Aizpērn viņš atgriezies kā pasaules čempions "cargo" klasē jeb disciplīnā, kurā visātrāk un izveicīgāk jāveic distance, vedot dažādus lielgabarīta sūtījumus.
Latviešu velokurjeri gatavojas pasaules čempionātam Šveices kalnos

Raitis un Jānis ir iesaistījušies arī Latvijas Velo informācijas centra izstrādātajā bērnu un jauniešu velotransporta apguves programmā, kuras laikā ar savām ilgās velokurjera karjeras laikā uzkrātajām zināšanām dalās arī ar Rīgas bērniem, kas šo kursu laikā apgūst ceļu satiksmes noteikumus, kārto eksāmenu velosipēdista apliecības iegūšanai, uzzina par priekšnoteikumiem drošai velobraukšanai, velosipēdu veidiem, aizsardzību pret velozādzībām, kā arī iepazīst velokultūras daudzveidību.

Kā puiši atzīst, braucot ar velosipēdu pilsētas apstākļos ātrumam un izturībai ir mazāka nozīme nekā klasiskajās velosacensībās, šeit lielāku lomu spēlē tādi faktori kā, piemēram, apķērība, veiklība, spēja ātri orientēties, tāpat ir nepieciešama arī īpaši braukšanai pilsētā piemērota velosipēda komplektācija, apģērbs, un, pats galvenais – vienmēr ir jāatcerās, ka satiksmes drošība pirmajā vietā.

Tā kā jau pavisam drīz Latvijā būs pirmais sniegs, kurjeri skolēnu īpašu uzmanību pievērš ziemas velobraukšanas specifikai – kāpēc izvēlēties riepas ar protektoriem, kāpēc papildus atstarotājiem būtu vēlams aprīkot velosipēdu arī ar lukturīšiem, lai velosipēdists būtu labāk redzams citiem satiksmes dalībniekiem garajās un tumšajās ziemas naktīs, arī, kādus kopšanas līdzekļus ķēdei un zobratiem izvēlēties, un kā pieregulēt bremzes, lai velobraucējs allaž uz sava velosipēda arī ziemas apstākļos justos droši.

Kurjeri arī stāsta, ka palēnām nu jau tagad sāk gatavoties jau nākamajam pasaules čempionātam, kas 2013. gadā norisināsies Šveices pilsētā Lozannā, Latvijas komanda šinīs sacensībās piedalīšoties nu jau trešo gadu pēc kārtas.

2011. gadā Latvija un SIA "Velokurjers" debitējusi pasaules čempionātā, un jau pirmajā dalības gadā Varšavā kurjers Jānis Belecks mājās atvedis pasaules čempiona titulu "cargo" klasē. Savukārt 2012. gada augustā čempionāts noticis Ziemeļamerikā, ASV Ilinoisas štata pilsētā Čikāgā, šoreiz ļoti spēcīgā konkurencē ar lielo vairākumu kurjeru no ASV un Kanādas Jānim izdevies "cargo" disciplīnā izcīnīt godpilno 6.vietu, ne tik labi veicies galvenajā čempionāta veloorientēšanās sacīkstē jeb "main race", kur, sacenšoties pret labākajiem Čikāgas kurjeriem un tāpat cīnoties ar dažādām tehniskām velosipēdu ķibelēm, nācies palikt ārpus labāko simtnieka. Abi kurjeri atzīst, ka arī uztraukums un tālais ceļš, ierodoties tikai īsu brīdi pirms čempionāta sākuma, ir darījis savu.

Jebkurā gadījumā ir iegūta ļoti vērtīga pieredze, un puiši ir apņēmības pilni atgūt vietu uz pjedestāla jau nākamgad, kad čempionāts atgriezīsies Eiropā, uz ko mūsu komanda plāno doties krietni kuplākā skaitā un līdzi ņemot savu vislabāko ekipējumu. Lai sagatavotos Lozannas čempionātam, latviešu velokurjeri aktīvi piedaloties arī dažādos vietēja mēroga pasākumos un sacensībās.

Par CMWC čempionātu:

Pasaules velokurjeru čempionāts ir lielākās pasaules velosipēdistu sacensības pilsētvidē, un to organizē Starptautiskā Velokurjeru asociāciju federācija (IFBMA, www.messengers.org). Lai arī lielākā daļa dalībnieku ir velokurjeri, pasākumā drīkst piedalīties ikviens, kas vēlas pārbaudīt savas prasmes, veicot velosipēda mugurā pilsētvides apstākļos dažādus uzdevumus, ar kādiem ikdienā saskaras kurjeri visā pasaulē.

Ideja par pasaules velokurjeru čempionātu pieder diviem Berlīnes velokurjeriem - Ahimam Beijeram un Stefanam Klesmanam, pateicoties kuru pūlēm tika noorganizēts pirmais čempionāts 1993. gadā Berlīnē, vairākus gadus pirms tam, kad darbu Rīgā uzsāka pirmais velokurjeru uzņēmums Latvijā - SIA "Velokurjers". Kopš tā laika, ik gadu sacensībās pulcējot ap pustūkstoti velokurjeru no visas pasaules, čempionāts ir norisinājies dažādos kontinentos, pasaules daļās un valstīs, to skaitā Lielbritānijā, ASV, Kanādā, Austrālijā, Īrijā, Ungārijā, Šveicē, Spānijā, Dānijā un arī Japānā un Gvatemalā.

Sacensības ik gadu notiek sekojošās disciplīnās: galvenās sacensības (velo-orientēšanās), sprints, goldsprints (sacensības uz veloruļļiem), velodroms (sacensības trekā), kargo (sacensības, vedot lielgabarīta sūtījumus) un velopolo. Ir arī tādas savdabīgas disciplīnas kā "footdown", kurā viens otram pretim braucošiem dalībniekiem ir jācenšas pagrūst vienam otru tā, lai tiktu pielikta kāja pie zemes, attiecīgi pēdējais, kas noturējies uz velosipēda, uzvar. Ir arī disciplīna "sideview mirror kick", kurā uz velosipēda braucošam dalībniekam ir pēc iespējas tālāk jācenšas aizspert zemē gulošu automašīnas sānskata spoguli. Tāpat ir iekļautas arī īpašas sacensības tiem, kas izmanto fixed velosipēdus.

Pasaules čempionātā līdztekus sacensībām vienmēr norisinās arī plaša kultūras programma, forumi, diskotēkas, karaoke, kā arī kinoseansi. Čempionāts arī ir kļuvis par tradicionālu velokultūras attīstības forumu, kurā kurjeri no visas pasaules satiekas, apmainās ar pieredzi, uzzina par jaunākajām tendencēm velokurjeru un velosipēdu kultūrā, kā arī citās pasaules pilsētās izmantotiem risinājumiem, lai padarītu pilsētvidi draudzīgāku velosipēdistiem.

Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV