Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Apbalvoti labākie Latvijas sportā 2012. gadā

EasyGet.lv, 22.12.2012. 16:45

Piektdien, 21. decembrī, svinīgā ceremonijā Latvijas Gada balva sportā 2012 uz kinoteātra Splendid Palace skatuves prožektoru gaismā tika godināti labākie Latvijas sportisti, treneri un komandas. Kā gada labākais sportists tika sveikts divkārtējais BMX čempions Māris Štrombergs, savukārt gada labākās sportistes godu saņēma vieglatlēte Ineta Radeviča, informē LOK komunikācijas vadītāja Dace Gulbe.
Apbalvoti labākie Latvijas sportā 2012. gadā

Latvijas Gada balva sportā tika pasniegta 13 nominācijās un 3 speciālbalvās, kurām pretendentus izvirzīja Latvijas Sporta federāciju padomes pārstāvji, LOK izpildkomitejas locekļi, Latvijas Olimpiskās vienības pārstāvji, Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs, sporta federācijas, kā arī Latvijas sporta žurnālisti un citi nozares eksperti. Balvu ieguvējus noteica īpaši ceremonijai veidota žūrijas komisija aizklātā balsojumā.

Latvijas Gada balvas sportā 2012 laureāti"

Labākais sportists: Māris Štrombergs (BMX riteņbraukšana) – ieguvis 1.vietu olimpiskajās spēlēs Londonā, divkārtējs olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā, kā arī līdz šim vienīgais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanas vēsturē.

Labākā sportiste: Ineta Radeviča (vieglatlētika, tāllēkšana) – jau trešo gadu pēc kārtas labāko sportisko formu sasniedza sezonas svarīgākajās sacensībās – šoreiz olimpiskajās spēlēs Londonā, kur izcīnīja 4. vietu. Viens centimetrs... Tik daudz (maz) tāllēkšanā pietrūka līdz trešajai vietai.

Labākais sportists tehniskajos sporta veidos: Matīss Karro – sezonas sākumā prestižākajā motokrosa mx1 klasē pārsvarā cīnījās par vietu labāko desmitniekā - šobrīd Latvijā viņš ir vienīgais, kam tas pa spēkam. Smags kritiens un smadzeņu satricinājums liedza startēt sezonas otrajā pusē, taču ar to pietika 17. vietai kopvērtējumā.

Labākais treneris: Ivo Lakučs (BMX riteņbraukšana) – spīdošs stratēģis, zinošs treneris, smalks psihologs. Bez viņa nebūtu Māra Štromberga otrā olimpiskā zelta. Viņa nopelnos ierakstāmas arī Edžus Treimaņa un Riharda Veides dubultuzvaras Eiropas čempionāta kopvērtējumā.

Labākā Latvijas sporta spēļu komanda: Latvijas vīriešu volejbola izlase – kvalificējās pēdējām pārspēlēm un ir ļoti tuvu, lai pēc aptuveni 17 gadu pārtraukuma iekļūtu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Labākā komanda individuālajos sporta veidos: Jānis Šmēdiņš/Mārtiņš Pļaviņš (pludmales volejbols) – iegūta 3. vieta olimpiādes spēlēs Londonā, kā arī 1. vieta FIVB (Starptautiskās Volejbola federācijas) Grand Slam posmā un 11. vieta FIVB pasaules rangā. Mārtiņš Pļaviņš saņēmis SVF Pasaules kausa 2012. gada sezonas labākā aizsardzības spēlētāja titulu.

Gada uzlecošā zvaigzne: Laura Ikauniece – ievērojami panākumi sportistei juniorei – 20 gadu vecumā izcīnīta 3. vieta Eiropas čempionātā un 9. vieta Londonas olimpiskajās spēlēs ar atkārtotu Latvijas rekordu daudzcīņā.

Gada sporta notikums: Latvijas III olimpiāde (Liepājā) – 26 sporta veidos pulcēja teju 3000 sportistu no 81 Latvijas pašvaldības (deviņām pilsētām un 72 novadiem). Vieglatlētiem tā bija lieliska iespēja savās mājās ielēkt olimpiskā vilciena pēdējā vagonā, izpildot olimpisko normatīvu.

Par cīņas gribu – Edžus Treimanis (BMX riteņbraukšana ) – olimpiskajās spēlēs priekšsacīkstēs kritienā lauza degunu, guva citas traumas, tomēr nākamajā dienā sacensības turpināja, turklāt izcīnīja augsto devīto vietu.

Gada sporta skolotājs: Iveta Daude (Rīgas Valsts vācu ģimnāzija) – Rīgas Valsts vācu ģimnāzijā strādā par sporta skolotāju 13. gadu. Regulāri organizē aerobikas festivālus, volejbola turnīrus, moderno deju sacensības, slēpošanas izbraukumus. Vairākkārt nominēta Rīgas Skolēnu domes rīkotajā konkursā Rīgas sakarīgākā skolotāja.

Konkursu Gada sporta skolotājs organizē Izglītības un zinātnes ministrija.

Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva: Aigars Apinis (vieglatlētika) – Londonas paralimpiskajās spēlēs ieguva zelta medaļu lodes grūšanā F52/53 grupā un sudrabu – diska mešanā F51/52/53 grupā, ar rezultātu 21 m labojot pašam piederošo pasaules rekordu, bet kopš Sidnejas olimpiskajām spēlēm 2000. gadā. Viņa kontā ir pilns medaļu komplekts abās disciplīnās, kopskaitā septiņas!Lielā mērā tieši viņa dēļ valsts prēmija par augstiem sasniegumiem sportā tagad pienākas arī paralimpiešiem.

Ceremonijā Latvijas Gada balva sportā 2012 balvu par mūža ieguldījumu no Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča rokām saņēma par šķēpmešanas mammu dēvētā Valija Drauga.

Balvu Paraugs sportā saņēma Latvijas vīriešu volejbola izlases treneris Raimonds Vilde. Balvas saņēmēju noteica Latvijas Olimpiešu klubs. Tā prezidents Raimonds Bergmanis atklāj: "Kā zināms, šogad ir volejbola atdzimšanas un panākumu gads. Kā treneris un profesionāls sportists Raimonds Vilde ir paraugs sportā – savus raženos darba gadus strādājis Latvijā, nav skrējis pa pasauli, lai gan ir bijuši vilinoši piedāvājumi. Vienmēr patriotisks, atsaucīgs un solīds, vienlaicīgi arī prasīgs, nekad neskopojas ar padomu. Nākamgad pavasarī ar savu izlasi piedalīsies pārspēlēs ar turkiem un, ja uzvarēs, kvalificēsies Eiropas čempionāta finālā. Turklāt Raimondam Vildem šogad apritēja apaļi 50 gadi."

Jau tradicionāli arī šogad ikvienam bija iespēja ietekmēt balvas ieguvēju nominācijā Populārākais sportists, balsojot par savu varoni. Fināla balsojumā par populārākā sportista titulu portālos delfi.lv un olimpiade.lv līdz 20. decembra pusnaktij notika sīva cīņa starp Martinu Dukuru, Māri Štrombergu un Mārtiņu Pļaviņu, kurā uzvaru guva .

Latvijas televīzijas 7. kanāla speciālbalvu saņēma vieglatlēte Ineta Radeviča. Viņa balvai izvēlēta, jo vienmēr bijusi ļoti pretimnākoša un atsaucīga žurnālistiem, arī brīžos, kad citi sportisti nepieņem mediju pārstāvjus, piemēram, pirms Olimpiskajām spēlēm. Turklāt, arī tad, kad viņai bija emocionāli grūts brīdis – pēc starta Olimpiādē Londonā, viņa uzdāvināja televīzijai zelta mirkli.

Par Latvijas labāko sporta veterāni 2012. gadā tika atzīta vairākkārtējā pasaules un Eiropas čempione vieglatlētikā Austra Reinberga, kura ceremonijā uz kinoteātra Splendid Palace skatuves saņēma Latvijas sporta veterānu savienības speciālbalvu. Aktīvā kundze šogad kļuva par trīskārtēju Eiropas čempioni vecuma grupā 85 +, uzvarot 100 m skrējienā ar jaunu Eiropas rekordu 20,46 sek., 200 m skrējienā ar rezultātu 47,56 sek. un lodes grūšanā ar jaunu pasaules rekordu 7,10 m. Viņa izcīnījusi vairāk nekā 20 medaļas pasaules un Eiropas čempionātos, neskaitot cita līmeņa sacensības. Vairākkārt uzvarējusi pasaules senioru spēlēs.

Latvijas Gada balvu sportā pasniedz kopš 2005. gada. Sporta balvu pasniegšanas ceremoniju Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) kopā ar Igo Japiņa Sporta aģentūru rīkoja jau astoto reizi. Ceremonija ik gadu vienkopus pulcē ievērojamākās Latvijas sporta zvaigznes un panākumu guvējus, daudzsološākos jaunos talantus un Latvijas sporta dzīves vadītājus, kuri kopā ar sporta līdzjutējiem rezumē gada nozīmīgākos sporta notikumus un svinīgā gaisotnē publiski saka paldies saviem izcilniekiem.

Ceremonijai finansējumu nodrošināja LOK ģenerālsponsori SIA Latvijas Mobilais Telefons, AS Latvijas Valsts meži un LOK sponsori AS Swedbank, SIA LDZ Cargo un AS Latvijas Gāze.

Īpašais pasākuma sadarbības partneris – Rīgas brīvostas pārvalde.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV