Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Nedēļas nogalē notiks slēpošanas maratons Apkārt Alaukstam

EasyGet.lv, 30.01.2013. 11:19

Sestdien, 2. februārī, norisināsies Coldrex slēpošanas maratons Apkārt Alaukstam. Jau divdesmit trešo reizi šis pasākums pulcēs gan profesionāļus, gan šā sporta veida entuziastus.

Šīs slēpošanas sacensības ir īpašas ar vēsturisko nozīmi un mantojumu. Slēpojums tiek organizēts kopš 1984. gada. Gadu gaitā no vietējā mēroga pasākuma tas kļuvis par lielāko un populārāko distanču slēpošanas pasākumu Latvijā, kas pulcē tūkstošiem dalībnieku no visas Latvijas. Šā slēpojuma tradīciju aizsāka vecpiebaldzēni Egils Johansons un Aivars Avens. Jau ir pagājuši divi gadu desmiti, bet joprojām gan Egils, gan Aivars entuziastiski turpina iesaistīties slēpojuma organizēšanā.

Egils Johansons norāda: „Pirmajā slēpojumā piedalījās vietējās kopsaimniecības ļaudis kopā ar priekšniekiem no Brīvdabas muzeja, Mākslas akadēmijas, Dekoratīvās mākslas kombināta, Teātra biedrības un tuvākajiem kaimiņiem. Šim slēpojumam vairāk bija tāds pārgājiena raksturs, tika izmantota tikai viena dažu kopsaimniecības jauniešu iepriekš iebraukta slēpju sliede. Dalībniekiem numuri gan tika izsniegti, lai, kā tagad mēdz teikt, kontrolētu situāciju, jo pa ceļam tika ēstas līdzi paņemtās sviestmaizes, uzdzerta tēja. Sportiskākie dalībnieki slēpoja ātrāk, bet citi – nesteidzoties un priecājoties par skaisto ziemas ainavu."

„Nākamajā gadā tika nolemts šo pasākumu atkārtot, jo tas dalībniekiem bija iepaticies. Bija liels vietējo atbalsts, sievietes sašuva dalībnieku numurus, tika izgatavoti vimpeļi piemiņai, gādāts par karstu tēju un pīrāgiem. Tā tas turpinājās gadu no gada, kļūstot par tradīciju un visbeidzot izaugot par lielāko tautas slēpojumu Latvijā," papildina Aivars Avens.

Slēpošanas maratons uzņem apgriezienus

Palielinoties slēpošanas maratona dalībnieku skaitam, pieauga paveicamo sagatavošanas darbu apjoms, kā arī dalībnieku prasības gan attiecībā uz trases kvalitāti, gan elementāru ērtību nodrošinājumu finišā. Lai nodrošinātu visu iepriekš minēto, 2010. gadā slēpošanas maratona organizēšanas vadību uzņēmās Alpha Baltic Sport, kas to iekļāva uzņēmuma organizēto maratonu sērijas kalendārā. Tomēr, tāpat kā slēpošanas maratona pirmsākumos, sacensību organizēšanā joprojām līdzdarbojas sporta klubs Alauksts ar Aivaru Avenu priekšgalā.

Slēpošanas maratona veterāni saņem īpašas medaļas

Piektajā slēpošanas maratona gadā tika izlemts, ka tie dalībnieki, kas apkārt Alaukstam ir apslēpojuši piecas reizes, tiks apbalvoti ar īpašām piemiņas medaļām. Vēlāk īpašās medaļas tika pasniegtas tiem dalībniekiem, kas sacensībās startē desmito, piecpadsmito vai divdesmito reizi. Jāatzīmē, ka četri slēpotāji ir piedalījušies pilnīgi visos slēpojumos. Cilvēku, kas regulāri piedalās slēpojumā Apkārt Alaukstam, nav mazums, un astoņdesmitgadīgais Antons Zlaugotnis ir viens no viņiem.

Antons Zlaugotnis ir īsts slēpojuma Apkārt Alaukstam patriots, šogad viņš tajā piedalīsies jau divdesmit otro reizi. Aktīvais kungs nav piedalījies slēpojumā tikai pašā pirmajā norises gadā, jo nebija informēts par tā esamību. Jaunībā Antons nodarbojās ar vieglatlētiku un bija Latvijas jaunatnes volejbola izlasē, taču vēlāk nopietnāk pievērsās tieši distanču slēpošanai.

Uz jautājumu, kā viņš gatavojas slēpojumam, Antons atbild: „Cenšos paslēpot katru dienu, slēpoju pa pieciem, desmit vai piecpadsmit kilometriem dienā." Lai uzturētu sevi formā un veiksmīgi startētu ikgadējā slēpojumā Apkārt Alaukstam, vasarā Antons nodarbojas arī ar riteņbraukšanu un skriešanu. 2. februārī Antons Zlaugotnis startēs Möller's Dobbel 19 kilometru tautas slēpojumā. „Īpašu mērķi sev neizvirzu, jo gadu man vairs nav tik maz. Galvenais ir sasniegt finišu," atzīst astoņdesmitgadīgais slēpošanas veterāns.

Šogad Coldrex slēpojuma ietvaros izveidotas trīs distances: maratona distance – 42 km, Möller's Dobbel tautas slēpojums – 19 km un bērnu slēpojums vismazākajiem. Reģistrēties slēpošanas maratonam var līdz 30. janvāra pulksten 24:00 mājaslapā maratoni.lv vai arī 2. februārī norises vietā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV