Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Biķerniekos atsākas motobola sezona

Easyget.lv, 23.04.2013. 16:25

Sākoties jaunajai moto sezonai, ir atsākušies arī motobola kluba „Rīga” treniņi Biķernieku kompleksajā sporta bāzē. Motobola kustība pēc nepilnu 30 gadu pārtraukuma Latvijā tika atjaunota 2012. gadā un motobola klubs „Rīga” šosezon savās rindās aicina pieteikties jaunus entuziastus un spēlēt gribētājus.
Biķerniekos atsākas motobola sezona

20. gadsimta septiņdesmitajos gados VEF stadionu rotāja lozungs „Motobols – nākotnes futbols” un meistarkomandas „Ādaži” spēles tribīnēs pulcēja 7000 skatītāju, kuri uz Rīgu speciāli bija braukuši ne tikai no Ādažiem, bet arī no daudz tālākām vietām. Tomēr daudzi 21. gadsimta sporta līdzjutēji šo bumbas spēli uz motocikliem dzīvē nemaz nav redzējuši.

Motobola vēsture Latvijā

Motobola kustība Latvijā sākās pirms vairāk kā 50 gadiem. Pirmā motobola spēle Latvijā notika 1959. gadā Tukumā. Sešdesmito gadu vidū motobola kustība piedzīvoja īstu uzplaukumu - tam pievērsās motokrosisti trīs brāļi Zirņi un citi tālaika pazīstamie motosportisti. Kā stāsta zinātāji, savulaik Latvijā esot bijušas pat piecas motobola komandas un ticis izcīnīts Latvijas čempiona tituls.

Zināmākais no Latvijas motobola klubiem tolaik bija klubs „Ādaži”, kas sešdesmito gadu beigās, septiņdesmitajos un astoņdesmito gadu sākumā spēlēja arī PSRS augstākajā līgā.

Izrādās, ka Biķernieku sporta bāzē laukums, kas atrodas pie skatītāju tribīnēm, ir tolaik ticis speciāli izbūvēts motobola vajadzībām un pirmā spēle starp motobola klubu „Ādaži” un „Vozņesenskas Vozhod” komandu tur notika 1974. gadā.

Motobola kustība apsīka 1983. gadā, kad Latvijas izlase aizvadīja vēl pēdējās spēles PSRS tautu spartakiādē.

Kopš tā laika ir pagājuši 30 gadi, un ir bijuši vairāki mēģinājumi motobola kustību Latvijā atjaunot. Šobrīd tas ir izdevies. Jau 2009. gadā tika nodibināts motobola klubs „Rīga”, taču reālu darbību tas uzsācis 2012. gadā, kad pateicoties sponsoram „Latvijas Dzelzceļš Cargo” tika iegādāti pieci jauni „Gas Gas” firmas motocikli no Vācijas, kuri ir īpaši pārbūvēti motobola vajadzībām. Katrs motocikls ir īpaši pielāgots sportista augumam, kas ir īpaši svarīgi, lai varētu precīzi trāpīt pa bumbu.

Šobrīd Motobolla klubā „Rīga” ir 2 vārtsargi un 5 spēlētāji. Galvenais treneris un mehāniķis ir pazīstamais motobolists un autosportists Vilnis Zirnis.

Lai iepazītos tuvāk ar atjaunoto motobola kustību, zemāk piedāvājam interviju ar vienu no motobola veterāniem un arī atjaunotās komandas dalībniekiem - Aldi Vilcānu.

Kāpēc tika atjaunota motobola kustība un dibināts motobola klubs „Rīga”?

Varētu teikt, ka lielākoties tā ir nostaļģija. Tieši tā paša iemesla pēc, kāpēc tika atjaunota „Dzintara Volga” un vēsturisko auto šoseja.

Kur šobrīd ir apmeties motobola klubs „Rīga”?

Biķerniekos. Vietā, kur atrodas vienīgais motobola laukums Latvijā.

Kas motobolā mainījies pa šiem 30 gadiem?

Noteikumi ir palikuši tie paši, mainījusies ir tehnika – tā kļuvusi jaudīgāka, ieviestas arī dažādas tehniskas viltības, kas palīdz savaldīt bumbu. Kādreiz, pirmsākumos, arī vārtsargam bija neliels mocītis, taču šobrīd vārtsargs ir vienīgais uz laukuma bez motocikla. Tagad Eiropā motobolu sākuši spēlēt arvien jaunāki sportisti. Kādreiz motobolam vairāk pievērsās cilvēki, kuri beidza savas aktīvās gaitas motosportā – veči ap 40.

Kas šobrīd ir tie cilvēki, kas spēlē atjaunotajā motobola klubā „Rīga”?

Komandas sastāvā ir trīs sportisti no astoņdesmitajiem gadiem un divi jauni sportisti, kā arī divi jauni vārtsargi.

Vai, lai trenētos, jums ar šādu sastāvu pietiek?

Nē, tāpēc palīgā nāk Ādažu kluba veterāni – Dainis Zirnis, Valērijs Mardarenko, Ivars Liepiņš un citi, kas izmanto savu veco tehniku, lai varētu palīdzēt treniņu procesā. Meklējam arī jaunus dalībniekus, kas vēlas pievienoties klubam un trenēties, taču šobrīd gan ir viena problēma – trūkst tehnika, tāpēc jaunpienācējiem jārēķinās, ka būs pašiem jāapgādā sevi ar motociklu.

Vai sportisti var startēt ar, piemēram, motokrosam domātu motociklu?

Nē, ar šādu motociklu sportists paspēlēt nevarēs. Motocikls būs jāpārbūvē un jāpielāgo motobola vajadzībām, bet tas nav nekas neiespējams.

Kur un cik bieži norit treniņi?

Treniņi tiek aizvadīti vasaras sezonā trīs reizes nedēļā Biķernieku sporta bāzes motobola laukumā. Šis laukums ir vienīgais Latvijā, kas ticis speciāli būvēts priekš motobola un spīdveja. Parasti sezona sākas līdz ar sniega nokušanu un attiecīgi rudenī – ar tā parādīšanos.

Kas tiek apgūts treniņu procesā?

Apgūstam sitienus, prasmi individuāli vadīt bumbu, jo tas nav tik viegli kā no malas izskatās. Lai šajā sporta veidā būtu līmenī, jātrenējas vismaz 3 gadus.

Kādi ir galvenie spēles noteikumi?

Uz laukuma spēles laikā atrodas četri spēlētāji un viens vārtsargs. Vārtsargam nav motocikla, tāpēc galvenais noteikums ir tāds, ka spēlētāji nedrīkst iebraukt vārtsarga laukumā, un vārtsargs nevar iziet ārpus laukuma drošības apsvērumu dēļ, par šo pārkāpumu tiek piešķirts soda sitiens. Centra līniju spēlētājs nevar šķērsot pats, bumba ir jāpiespēlē komandas biedram. Vedot bumbu to nedrīkst pacelt, tai visu laiku ir jābūt saskarsmē ar laukuma segumu.

Vai bumba, ar kuru spēlējat, ir speciāli paredzēta motobolam?
Jā, tā ir īpaša motobolam paredzēta bumba, kas diametrā ir 40 līdz 42 centimetri un sver 900 gramus.

Kādi ir motobola kluba plāni startiem šajā sezonā?

Ir plānota dalība Veterānu turnīrā, kas iepriekšējā gadā notika Lietuvā. Šogad plānots, ka tas notiks Latvijā vasaras otrajā pusē. Tāpat dosimies uz turnīru, kas notiks par godu Lietuvas pilsētas Skodas 600 gadu jubilejai. Šogad mērķis bija startēt arī Baltkrievijas čempionātā, kurā piedalās arī abas lietuviešu komandas, arī ukraiņi, taču šobrīd viss atduras pret finansēm. Joprojām meklējam sponsorus, kas varētu palīdzēt iegādāties komandai vēl 3 motociklus un atbalstīt startus Baltkrievijas čempionātā.

Kāds būt tālejošie mērķi komandai?

Noteikti piesaistīt jaunus dalībniekus un palielināt popularitāti šim sporta veidam Latvijā. No sportiskajiem mērķiem, tas būtu starts Eiropas čempionātā. Ja viss ritēs labi, tad tas varētu notikt jau nākamgad Krievija.

Vai ir kādi sponsori, kam vēlaties pateikt īpašu paldies?

Jā, noteikti LDZ Cargo par doto iespēju tikt pie mūsdienīgas tehnikas, kā arī „Ape Motors” un „Motul” par pastāvīgu atblastu jau 2 gadu garumā.

Vai iespējams kaut kur vairāk uzzināt par kluba aktivitātēm?

Jā, jaunizveidotajā Facebook lapā „Motoball-Riga”.

Sīkāka informācija par Motobola kluba „Rīga” aktivitātēm:
Aldis Vilcāns
Tel. +371 29156077

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV