Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Nordea Rīgas maratons pulcēs 22 000 skrējēju

Easyget.lv, 17.05.2013. 15:22

19.maijā Nordea Rīgas maratonā pulcēsies 22 000 skrējēju no vairāk nekā 60 valstīm
Nordea Rīgas maratons pulcēs 22 000 skrējēju

Vislielākā izaugsme - 10km distancei

Nordea Rīgas maratons pēdējo gadu laikā ir kļuvis ne tikai par Baltijas valstu, bet arī par vienu no retajiem Ziemeļ un Austrum-Eiropas skriešanas un veselīga dzīvesveida notikumiem, kas kopā pulcē vairāk nekā 20 tūkstošus skriet gribētāju. Šogad maratonā piedalīsies jau vairāk nekā 21 000 dalībnieku no vairāk nekā 60 pasaules valstīm. Lielāko popularitātes pieaugumu 2013.gadā piedzīvojusi 10km distance, kurā kopumā piedalīsies vairāk nekā 4700 skrējēju. Arī maratona un pusmaratona distanču dalībnieku skaitam vērojams būtisks pieaugums – abās garajās distancēs kopā svētdien startēs ap 4500 skrējēju. Vidējo un garo distanču izaugsme nebūtu iespējama bez 5km distances, kas katru gadu pulcē tūkstošiem veselīga dzīvesveida cienītājus, iesācējus, kuriem skriešana pēc pamēģināšanas kļūst par dzīvesveidu. Arī 2013.gadā 5km distance būs vispopulārākā, pulcējot vairāk nekā 12000 dalībnieku.

Par balvām cīnīsies augstākā līmeņa elites sportisti

Rīgā šogad ieradies kupls skaits augstākā līmeņa, t.sk. Bronzas, Sudraba un Zelta līmeņa IAAF (Starptautiskā vieglatlētikas federācija) kvalifikācijas elites maratonistu no tādām skriešanas lielvalstīm kā Kenija, Etiopija, Eritreja, Maroka, Krievija un Uganda. Kā lielākās zvaigznes un potenciālie pretendenti uz uzvaru vīriešu konkurencē jāmin Duncan Koech no Kenijas (labākais laiks maratonā 2h07:53), K. Peter Sitienei no Kenijas (labākais laiks maratonā 2h11:32), Patrick Kimeli no Kenijas (labākais laiks pusmaratonā 1h02:12) un Tabor Mengistu Nebsi no Etiopijas (labākais laiks pusmaratonā 1h01:31). Sieviešu konkurencē jāmin Alena Samokhvalova no Krievijas (labākais laiks maratonā 2h28:43), Nesga-Bedasa Aberash no Etiopijas (labākais laiks maratonā 2h29:47).

No Latvijas Nordea Rīgas maratona pusmaratona distancē ar laimīgo „7” numuru startēs spožākā Latvijas gargabalniece Jeļena Prokopčuka, kurai pieder arī pusmaratona trases rekords sievietēm. Kopā ar Prokopčuku, pusmaratona distancē startēs un uz goda pjedestālu pretendēs arī Dace Lina, Olimpisko spēļu dalībniece. Lielākais pretendents uz „Mēra kausu” un ātrākā Latvijas maratonista titulu, savukārt, ir Andrejs Jesko, kurš šo titulu godam izcīnīja arī 2012.gadā.

Kā labāk sagatavoties iespējami karstajam laikam?

Karstos laika apstākļos ikvienam skrējiena dalībniekam organizatori iesaka skriet ar vēsu prātu! Organizatori iesaka jau laicīgi padomāt un sagatavoties iespējamam karstajam laikam svētdienā 19.maijā, pievēršot uzmanību sekojošiem aspektiem – detalizēti šie aspekti izklāstīti Nordea Rīgas maratona mājas lapā www.nordearigasmaratons.lv.

Nr. 1 Atpūta, ogļhidrāti un ūdens divas dienas līdz startam.
Nr. 2 Vieglas un gaišas drēbes.
Nr. 3 Būtiski lēnāks temps un drosme pāriet uz soļošanu un izstāties.
Nr. 4 Ūdens pirms starta 19.maija rītā.
Nr. 5 Vienmērīgs ūdens patēriņš skrējiena laikā – 150g ūdens jeb tieši vienu glāzīti ik pa 15-20 minūtēm jeb katrā no 12 Nordea Rīgas maratona „enerģijas” punktiem. Īsākās 5km distances dalībniekus 0.5l Vichy ūdens un 0.5l VivaSport sporta dzēriena pudele kopā ar RIMI enerģijas paciņu gaidīs finišā.
Nr. 6 Atvēsināšanās trasē – izmantojot ūdens šļūtenes pēc nepieciešamības
Nr. 7 19.maija rīta tests – pieci jautājumi, uz kuriem jāatbild skrējiena rītā
Nr. 8 Palīdzība trasē – būs pieejama, vēršoties pēc palīdzības pie medicīnas darbiniekiem, kuri pastāvīgi atradīsies enerģijas punktos un starp tiem, būs gatavi palīdzēt un/vai vajadzības gadījumā sazināties ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienestu.

10km, 21km, 42km distanču dalībniekiem organizatori lūguši aizpildīt medicīnisko anketu starta numura otrajā pusē. Anketas dati atvieglotu medicīnas darbinieku darbu tajos gadījumos, ja Jums būs nepieciešama palīdzība trasē.

12 punktos maratona trasē un finišā kopā būs pieejami vairāk nekā 55000 litru ūdens, 5000 litru sporta dzēriena Isostar, tūkstošiem apelsīnu un banānu, švammes sevis atsvaidzināšanai, kā arī 20 mūzikas punkti un skatuves skrējēju un līdzjutēju uzmundrināšanai gan t.s. „Kultūras kilometrā” centrā, gan visā trasē.

Ierašanās starta zonā 19.maijā

Pamatojoties uz tiesībsargājošo institūciju norādījumiem, šogad Krastmalā tiks ieviesta apmeklētāju un dalībnieku plūsmas kontrole, līdzīga, kāda tā ir arī citos masveida pasākumos (piem. Līgo svētkos vai Jaungada sagaidīšanā). 11.novembra Krastmalas starta zonā dalībnieki varēs nokļūt no Vanšu tilta puses un Rīgas Tehniskās universitātes puses, no Pils laukuma puses pa Poļu gāti, no Vecrīgas pa Bīskapa gāti, Miesnieku ielu, Jaunielu un Kaļķu ielu. Pasākuma teritorija, kā arī mantu glabātuve, kas atradīsies Pils laukumā, darbosies jau no plkst. 6:30 rītā. Skrējiena dalībnieki tiek aicināti uz pasākumu neņemt liekas mantas un ierasties laicīgi, lai bez lieka stresa ieņemtu vietas savos starta koridoros – 42 km un 21 km distance startēs plkst. 08:30, 10 km distance - plkst. 12:30, bet 5 km distance - plkst. 13:30.

Īpaša mūzikas un izklaides programma

2014. gadā Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, tāpēc jau 2013.gada Nordea Rīgas maratona mūzikas un izklaides programma trasē tiek veidota kā sava veida ģenerālmēģinājums 2014.gadam, kad Nordea Rīgas maratons iekļausies "Rīga 2014" programmā.

Centrālie izklaides programmas pasākumi notiks "Kultūras kilometra" ietvaros Kr. Valdemāra ielā, posmā no Nacionālā teātra līdz Elizabetes ielai un Basteja bulvārī, kur skrējiena dalībniekus un līdzjutējus uz vairākām muzikālajām skatuvēm priecēs populāras mūzikas grupas un mākslinieki, kā arī 11.Novembra Krastmalā, kur skrējējus un līdzjutējus izklaidēs DJ Toms Grēviņš. Pārējā Skrējiena trasē populāri DJ un t.s. "ballīšu busi" rūpēsies par muzikālo izklaidi, nodrošinot atbalstu skrējējiem un iedvesmu līdzjutējiem visas Nordea Rīgas maratona trases garumā. Organizatori aicina izvēlēties sev tīkamāko atbalsta punktu trasē un uzmundrināt skrējējus.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV