Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Saramotins pasaules čempionātā finišē 27. vietā, uzvar portugālis De Kosta

Easyget.lv, 30.09.2013. 09:29

Svētdien ar negaidītu portugāļu riteņbraucēja Rui Alberto De Kosta uzvaru Itālijā noslēdzās pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Dramatiskā cīņā De Kosta finiša spurtā pārspēja Hoakinu Rodrigesu. Tikmēr Latvijas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins finišēja augstajā 27. vietā, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs Toms Markss.

Pasaules čempionātā riteņbraukšanā sacensību pēdējā dienā līdzjutējus sagaidīja saldais ēdiens – grupas brauciens elites vīriem. Sacensībās startēja teju visi paši labākie planētas velosportisti, kuru vidū bija tādas zvaigznes kā briti Kriss Frūms un Bredlijs Viginss, šveicietis Fabians Kančelara, slovāks Peters Sagans, austrālietis Kadels Evanss, beļģis Filips Žilbērs, itālis Luka Paulini un virkne citu vadošo sportistu.

Latviju 272 kilometru smagajās sacensībās pārstāvēja trīs dalībnieki – daudzkārtējais valsts čempions Aleksejs Saramotins, kā arī Andris Smirnovs un Viesturs Lukševics. Abiem pārējiem latviešiem šī bija debija elites grupā pasaules čempionātos. Jāpiebilst, ka Smirnovs 2010. gadā izcīnīja 10. vietu pasaules U23 čempionātā.

Dalībnieki no Lukas, kur tika dots starts, devās uz Florenci. Tur savukārt norisinājās izšķirošie notikumi, jo bija jāveic desmit - nepilnus 17 kilometrus garie - apļi ar diviem izteiktiem kāpumiem katrā no tiem. Papildus grūtības sagādāja spēcīgais lietus un negaiss, kas ietekmēja vairāku vadošo riteņbraucēju gaitas.

Kā jau varēja prognozēt, ceļā uz Florenci izveidojās dienas atrāviens. Tajā iesaistījās polis Bartozs Huzarskis, tunisietis Rafa Čitojs, bet drīz vien viņiem pievienojās arī čehs Jans Barta, venecuēlietis Džonders Godojs, austrietis Matias Brandls. Visai drīz bēgļu grupiņai izdevās panākt pat septiņu minūšu pārsvaru pār peletonu. Lielajā grupā tikmēr notika virkne kritienu, pēc kā, tā vairākkārt sadalījās, tomēr vēlāk sabrauca atkal kopā. No latviešiem kritienu piedzīvoja Andris Smirnovs, kurš bija spiests no sacensībām izstāties. Pēc trīs apļu veikšanas izstājās arī Viesturs Lukševics.

Stiprajā lietū, grupa tuvojoties finišam, kļuva arvien aktīvāka. Tās priekšā bija itāļi, kuri visai pārliecinoši kontrolēja notikumus trasē. No atrāvienā esošajiem sportistiem visilgāk vadībā noturējās polis Huzarskis. Mājinieku atbalstīts, viņam pakaļ traucās viens no itāļu favorītiem Žuānī Viskontī kas visai ātri arī poli noķēra. Tad arī sākās īstā cīņa par uzvaru. Grupa, kurā toni noteica beļģi un franči un spāņi metās bēgļus noķert. Priekšpēdējā aplī tas arī notika un pēdējos 17 kilometros peletons, kurā bija arī Saramotins, aizbrauca kopā.

Pēdējā apļa pirmajā kalnā skatītāju tūkstošiem uzgavilēt lika itālis Vinčenso Niboli, kurš vēl pirmspēdējā aplī piedzīvoja kritienu. Viņam sekoja arī spāņi Hoakins Rodrigess un Alehandro Valverde, kā arī portugālis Rui Alberto De Kosta. Vienā no posmiem atrauties centās Rodrigess, kuram sekoja jau minētais Niboli, Valverde un De Kosta. Pēdējos metros Rodrigesu panāca portugālis De Kosta. Cīņā par pasaules čempiona titulu De Kosta aukstasinīgi pārspēja Rodrigesu un izcīnīja skaistu uzvaru. Otrais bija Gata Smukuļa komandas biedrs Rodrigess, bet trešo vietu ieguva cits spānis Alehandro Valverde, kurš apsteidza nogurušo Niboli.

Aleksejs Saramotins pēdējā aplī nenoturējās līdzi lielajiem favorītiem, tomēr sekmīgi saglabāja savas pozīcijas un finišēja 27. vietā, 2 minūtes un 1 sekundi aiz uzvarētāja.

Aleksejs Saramotins: „No rīta jutos labi, tomēr lietus un sacensību gaita šo padarīja par izdzīvošanas sacīkstēm. Tgad es jūtos nekādi, esmu noguris un iztukšots. Lai atjaunotos, divas dienas paņemšu brīvas, nav pat ko pateikt. Pēdējā aplī biju ļoti noguris, tas liedz cīnīties ar pašiem ātrākajiem. Esmu apmierināts ar sevi, jo atdevu visus spēkus. Vietai šajā gadījumā pat nav nozīmes.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV