Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Vienīgā Latvijā radītā retro amfībija piestās Ķīpsalā

Easyget.lv, 27.03.2014. 14:38

Unikāla, Latvijā izgatavota un šogad restaurēta amfībija „Vētras putns” piestās Ķīpsalā un no 28. līdz 30. martam būs aplūkojama starptautiskajā laivu un jahtu izstādē „Baltic Boat Show 2014”, informē Inese Libere, BT 1 mediju koordinatore.
Vienīgā Latvijā radītā retro amfībija piestās Ķīpsalā

Ideja par amfībiju 1955. gadā radās uzņēmuma "Yacht Service" valdes priekšsēdētāja un laivu meistara Aigara Baika vectētiņam Aleksandram, kas bija plaša profila inženieris un aizrautīgs dzejas mīļotājs. Ne velti amfībijai ir dots tik poētisks vārds – "Vētras putns".

"1961. gadā vectētiņš savu sapni realizēja – uzbūvēja Latvijā pirmo amfībiju, kas brīvdienās kalpoja ģimenes izbraucieniem gan pa ceļiem, gan ūdeņiem. Tai bija mehāniskā stūre, dekoratīvās naglas, kas gatavotas no patronu čaulītēm, riteņi no Meseršmita lidmašīnas un jaudīgs amerikāņu auto motors. Amfībija izskatījās kā īsta pīle, tai bija arī aste un galva. Iedomājaties, kas tas bija par troksni, kad vectēvs savas dzīvojamās mājas priekštelpā darināja amfībijas dzelzs karkasu," stāsta Aigars Baiks, kas šogad vectētiņa dārgumu, saglabājot senās vērtības, ir restaurējis.

Amfībija vairāk nekā 40 gadus nogulēja Baiku dzimtas dārzā. "2012. gadā visi kopā nolēmām atjaunot vectēva roku darbu, ko tagad prezentēsim izstādē. Atjaunotā amfībija ir ļoti grezna ar baltu dīvāniņu kāds iepriekš nebija," stāsta Aigars, kas ir profesionāls galdnieks un jau 22 gadus strādā jahtu būvē.

Atjaunotajā amfībijā, neskaitot vadītāju, ir vieta četriem pasažieriem, un tā attīsta 16 zirgspēku jaudu. Gan uz sauszemes, gan ūdenī amfībija ir spējīga braukt ar ātrumu 15 km/h. "Vētras putns" bez apstāšanās var taisnā ceļā iebraukt no sauszemes ūdenī un tāpat arī atpakaļ. Interesenti jau šovasar varēs to izmēģināt, izbraucot ar to gan Rīgā, gan Jūrmalā. Turklāt tiek plānots arī pirmais izbrauciens pa jūru!

Laivu un jahtu darbnīca „Baiks Boats” izstādē prezentēs arī amfībijas „Vētras Putns 2” 3D projekcija. Jauno amfībiju paredzēts uzbūvēt, izmantojot progresīvas metodes un piemērotus materiālus. Vairāk: www.baiksboats.lv

Kā ziņots, no 28. līdz 30. martam Ķīpsalā notiks četras izstādes aktīvās atpūtas un veselīga dzīvesveida cienītājiem – “Atpūta un sports 2014”, „Medības un makšķerēšana 2014”, “Motocikls 2014” un “Baltic Boat Show 2014”. Trīs izstādes dienās varēs iepazīties ar šīs sezonas jaunumiem, atklāt jaunas atpūtas iespējas un maršrutus, atrast visdažādākos piedāvājumus par patīkamām cenām un baudīt aktīvu un sportisku izstādes gaisotni. Izstādes rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. Plašāka informācija: www.bt1.lv/sports.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV