Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Cēsu rallija titulus ārzemnieki neiekāro

easyget.lv, 11.06.2007. 11:20

Lai gan 11.jūnijā rallistiem atlikušas pēdējās stundas pieteikumu nosūtīšanai LMT Latvijas rallija čempionāta posmam „Cēsis 2007”, jaunpienācēju būs maz. Tāpēc jau tagad skaidrs, šajā rallijā startēs vairāk nekā 50 ekipāžas.
Cēsu rallija titulus ārzemnieki neiekāro
Pieteikumu skaits nav rekordliels, taču starp tiem var atrast spēcīgus sportistus. Tur figurē arī deviņas ārvalstu ekipāžas, starp kurām tikai divas šosezon piedalījušās LMT Latvijas rallija čempionātā. Tās ir zem mūsu valsts licences braucošas ekipāžas, kuras vadības grožus nekad iepriekš rallijos nav pārņēmušas. Te runāju par pilnpiedziņas klases pārstāvi, krievu pilotu Aleksandr Gorelov, un priekšpiedziņas braucēju pārstāvi, angļu pilotu Tomas Cave. Pirmā sportista kontā trīs šosezon mūsu valstī aizvadīti ralliji ar augstāko vietu, 19-to rallijā „Sigulda 2007”. Otrā braucēja pūrā tikai viens mūsu valstī nobraukts rallijs „Talsi 2007”, kurā bēdīgi izstājies. Kāds cīņas spars ir atlikušajiem ārzemju sportistiem pirms šonedēļ gaidāmajām sacensībām, to izzondēju.

Rezumējot, neviens ārvalstu sportists necer pēc rallija „Cēsis 2007” atgriezties mājās ar balvām. Šo ralliju viņi izvēlējušies aizvadīt treniņu nolūkos, gatavojoties sev atbildīgākām sacensībām mājās, attiecīgi Igaunijā vai Lietuvā. To apstiprināja ikviens aptaujātais ārzemnieku ekipāžu pilots. Pat augsto rezultātu dēļ latviešiem spilgti atmiņā palikušais Tallinas rallists Margus Murakas ir viņu skaitā: „Nevarētu teikt, ka mana karjera ir norietējusi pēc šķiršanās no latviešu publikai pazīstamās „Toyota Corolla WRC”. Tomēr pašreiz nepiedzīvoju tos spožākos mirkļus ilgajos rallija dalības gados. Nu stūrēju krietni modernāku tehniku „Mitsubishi Lancer Evolution 9” mašīnas izskatā. Taču Igaunijā ir grūti atrast manam braukšanas tempam atbilstošu, uzsveru, pieredzējušu stūrmani.”

„Jāsmejas, bet Igaunijā visi vēlas būt piloti, ne stūrmaņi. Esmu aizvadījis divus šosezon organizētos Igaunijas rallija čempionāta posmus ik reizi ar jaunu stūrmani un abos izstājos. Joprojām es, titulēts sportists, esmu bez ieskaites punktiem. Tāpēc nupat sameklēju jau trešo kandidātu stūrmaņa krēslā, ar kuru mēģināsim pirmoreiz sastrādāties tieši Cēsu rallijā. Cīņa ar latviešu sportistiem nav primārā, galvenais finišēt. Ja tas izdosies, tas man būs pirmais šogad nobrauktais rallijs līdz galam,” secina Margus Murakas. No iepriekš teiktā jāsaprot. Lielāko azartu pašmāju braucēju asinīs uzkurinās nevis jau par leģendām kļuvuši rallisti, bet šobrīd vietējos čempionātos godalgotie.

Šādi stiprākais ir Tartu rallists Priit Saluri. Vienīgais ārzemnieks starp Cēsīs startējošiem, kurš šogad savas valsts čempionātā reiz kāpis uz goda pjedestāla. „Zinu, igauņi cerības šajā rallijā liek uz mani. Tomēr te nebraukšu uz riska robežas. Cēsu rallijā vienmēr nospraustie ātrumposmi man asociējušies ar lēzeniem līkumiem un garām taisnēm. Igaunijā tādi ceļi ātrumposmos ir retums. Tātad šis būs rallijs, kur mana auto spidometra bultiņa aizgriezīsies līdz galam. Taču liels ātrums kļūdas nepiedod, pēc tām avarē. Nevēlos lieki sadauzīt savu kaujas auto pirms svarīgākām sacensībām mājās. Tāpēc dalību šajā rallijā apstiprināju tikai tamdēļ, ka vēlos izmēģināt jaunu grunts riepas modeli. Labi, arī rallija organizatoru Gunti Ervaldu uzskatu par draugu,” atzīstas Priit Saluri.

Starp citu, trīs gandrīz 30 kilometrus gari ātrumposmi vienā sacensību dienā nav notikuši nevienā rallijā pat Baltijas mērogā. To apstiprina Viļņas rallists Dominykas Butvilas: „Esmu jaunās paaudzes kalums. Šobrīd man ir tikai 18 gadi, tomēr jau ceturto sezonu Lietuvas rallija čempionātā mani trenē tēvs. Ralliju uztveram nopietni un neizlaižam nevienu sacensību kaimiņvalstīs, kas īpatnēja ar jauniem izaicinājumiem. Trīs maratonposmi vienā dienā, to redzu pirmoreiz. Tāpēc arī Cēsu rallijā esmu dalībnieku vidū. Par līderi gan mani pāragri dēvēt. Pārāk neierasti man ir saklausīt sievietes diktētu stenogrammu. Esmu aizvadījis tikai vienu sacensību kopā ar viņu, tāpēc te piedalos ar mērķi pierast pie jaunā stūrmaņa,” saka Dominykas Butvilas.

Rallijs „Cēsis 2007” piesaistījis vēl dažus ārvalstu sportistus, taču starp viņiem arī neviens sevi par uzvarētāju nekronē. Tallinas rallists Margus Remmak pārbaudīs šogad iegūto „Mitsubishi Lancer Evolution 9” spēkratu, viņš mūsu valsts minirallijos zināms sportists. Viļņas rallists Audrius Višniauskas pat šogad figurējis Latvijas minirallija čempionātā, viņš arī vēlas sevi noskaņot pie jaudīgāka auto stūres, „Mitsubishi Lancer Evolution 9” modeļa. Tallinas rallists Lauri Reintam mūsu valsts ralliju apmeklēs pirmoreiz dzīvē, viņa mērķis saprasties ar jaunu kolēģi stūrmaņa krēslā. Paides rallists Einar Valdmaa arī debitants LMT Latvijas rallija sacensībās, pēc pusotru gadu ilgas pauzes viņš nolēmis pasportot mūsu pusē.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV