Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Drošības sociālajos tīklos „Zelta likumi"

Diana Germane, 03.08.2010. 13:33 | komentāri (2)

Nesen aptuveni 100 miljonu Facebook lietotāju dati tika kompromitēti, kā rezultātā viņu dati kļuva pieejami plašam Interneta lietotāju lokam. Tas nav pirmais un, domājams, nav arī pēdējais gadījums, kad sociālie tīkli kļuvuši par ļaundaru uzbrukuma mērķi. Kompānija ESET, kas ir drošības risinājumu izstrādātājs, ir apkopojusi līdzekļus sociālo tīklu lietotāju aizsardzībai, it īpaši tiem, kam nav padziļinātu zināšanu par drošību Internetā.

Facebook drošības politikas sakarā ESET vecākais zinātniskais eksperts Deivids Harlijs (David Harley) stāsta: „Facebook reakcija, ka nekādi personas dati netika kompromitēti, ir pamācoša. Stingri ņemot, Facebook ir taisnība: noplūdušie dati netiek uzskatīti par privātiem, jo tie netika aizsargāti ar Facebook konfidencialitātes parametriem."

Harlijs uzsver, ka pat ja cietušie lietotāji tagad nomainīs drošības parametrus, tas īsti neko nemainīs, jo viņu dati jau ir pieejami plašai sabiedrībai.

Tas nav pirmais drošības pārkāpums pēdējā mēneša laikā. Spilgts piemērs ir ļaundaru izplatītais strigts „Patiesība par Coca Cola" un „Skolotājs gandrīz nogalināja šo puisi". Daudzi no ļaunprātīgajiem pielikumiem un sociālo tīklu tārpiem tiek izmantoti vai nu kā mārketinga instrumenti, vai arī kiber-noziedzīgajos nolūkos, kas vērsti uz neuzmanīgiem lietotājiem. „Ļaundari izsūta spamu un saites ar inficēto profilu starpniecību," stāsta Harlijs. Lietotājs bieži pat neaizdomājas, ka šim nolūkam tiek izmantoti viņa aktivizētie pielikumi.

„Facebook arvien vairāk un vairāk kļūst populārs visā pasaulē, tas nozīmē, ka šī komunikācijas telpa kļūst vilinoša arī ļaundariem. Savukārt, uzmanība var pasargāt lietotāju no nepatīkamajiem pārsteigumiem un padarīt komunikāciju drošu," piebilst ESET pārstāvis Latvijā Svens Kinsigo.

Drošības sociālajos tīklos „Zelta likumi"

Uzstādiet konfidencialitātes parametrus Facebook: atļaujiet tikai tuviem draugiem redzēt pilnu profilu, izmantojiet saīsinātu profilu priekš citiem lietotājiem. Facebook parametros varat izvēlēties, ko tieši vēlaties ierobežot: statusa atjauninājumus, paziņojumus uz „sienas", personīgo informāciju vai fotogrāfijas. Dažkārt Facebook izmaina konfidencialitātes uzstādījumus, tādēļ vienmēr pārbaudiet, vai akceptējat tos vai nē. Ja uzskatāt, ka kāda persona no Jūsu saraksta nav pietiekoši uzticama – izdzēsiet to no saraksta.

Izvairieties no pārsūtīto saišu izmantošanas: Jūs neatvērtu aizdomīgu saiti e-pastā. Rīkojieties līdzīgi arī Facebook, jo ziņojums var būt ļaundaru, nevis draugu, atsūtīts.

Pievienojiet draugu lokam tikai tos, kurus pazīstat: izvairieties no nepazīstamu personu pievienošanas un neļaujiet viņiem redzēt Jūsu pilnu profilu. Jums vienmēr jāzina, kādu informāciju un kam Jūs izpaužat.

Dati tiek izvietoti vienu reizi un uz visiem laikiem: nedomājiet, ka, izdēšot fotogrāfijas vai profilu, Jūs tos izdzēšat uz visiem laikiem, jo šī informācija var būt jau saglabāta uz kādas personas datora. Vienmēr domājiet divreiz pirms tīklā izvietojat kādu informāciju.

Esiet modri, instalējot pielikumus: daudzi trešo personu atsūtītie pielikumi, var būt kiber-noziedzinieku darbības rezultāts un kļūt par iemeslu nevēlama spama izsūtīšanai no Jūsu profila.

Padomājiet pirms noklikšķināt: divreiz izvērtējiet lēmumu uzspiest uz „like", jo profils var būt jau inficēts ar clickjacking tārpu (tā saucamie „slēptie klikšķi"). Inficēšanās sākas ar noklikšķināšanu uz „like" un beidzas ar to, ka Jūs kļūstat par elementu spama izsūtīšanas procesā. Ja nolemjat izdzēst tārpu – izdzēsiet inficēto ziņojumu no profila, no „sienas" un pārbaudiet iestatījumus.

Informācija sagatavota sadarbībā ar starptautisko drošības risinājumu izstrādātāju – kompāniju ESET.

Par ESET

Starptautiskais uzņēmums ESET ir datoru drošības risinājumu privātpersonām un uzņēmumiem izstrādātājs kopš 1992.gada. Pēc kompānijas Deloitte veiktā pētījuma rezultātiem, ESET jau daudzus gadus pēc kārtas ir viena no 500 visstraujāk augošajām kompānijām Eiropas, Tuvo Austrtumu un Āfrikas reģionā; kā arī viens no 50 visstraujāk augošajiem uzņēmumiem Eiropā. Galvenais administratīvais korpuss atrodas Bratislavā (Slovākija), filiāles un plašs partneru tīkls pārklāj vairāk nekā 180 valstis. Ekskluzīvais ESET pārstāvis Latvijā - SIA Initec Latvia (67276520).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV