Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Kā izvairīties no personiskās sarakstes pārtveršanas?

Olga Kazaka, 26.01.2011. 14:04

Internets un mobilo sakaru tehnoloģijas ievērojami ietekmē mūsu ikdienas saziņu. No vienas puses, tehnoloģijas atvieglo komunikācijas procesu, no otras - reizēm var izraisīt konfliktus. Aptaujas liecina, ka 85% interneta lietotāju iebilst pret to, ka viņu dzīvesdraugs tīmeklī flirtē ar citiem cilvēkiem, bet 13% pārbauda tīmekļa vietņu sarakstu, kuras apmeklē viņu partneris.

Informācijas pārtveršana ir tehnoloģiski vienkāršs uzdevums. Bieži vien partneri vai laulātie zina viens otra paroles, tāpēc nav iespējams izmantot tehniskos aizsardzības līdzekļus. Tad par vienu no privātuma saglabāšanas veidiem var kļūt dators ar biometrisko skeneri - šajā gadījumā konfidencialitāti nodrošinās piekļuves sankcionēšana, izmantojot pirkstu nospiedumu. Taču parasti konfidenciālo datu aizsardzības trūkums ir saistīts vienīgi ar nezināšanu par pieejamajām aizsardzības metodēm - operētājsistēmu Windows un Linux, kā arī lielākās daļas e-pasta programmu standarta funkcijās ir iekļautas pietiekami plašas iespējas elektroniskās sarakstes konfidencialitātes aizsardzībai. Operētājsistēmās Windows XP un Vista var izveidot atsevišķus lietotāju kontus un aizsargāt tos ar parolēm. Taču vispirms apspriedieties ar partneri, vai tiešām vajag aizsargāt personisko informāciju vienam no otra. Ja lietotāja konts ir aizsargāts ar paroli, tad viņa e-pasta iestatījumi nebūs pieejami citiem datora lietotājiem, kas strādā ar to pašu datoru, izmantojot citus kontus.

Var izmantot arī citas tehnoloģijas. Piemēram, jūsu konfidenciālo informāciju no nesankcionētas piekļuves aizsargā mājas lietotājiem domātā risinājuma Kaspersky PURE komponents "Datu šifrēšana". Tas ļauj veidot īpašus šifrētus konteinerus izvēlētajā datu vidē. Operētājsistēma šādus konteinerus parāda kā virtuālos noņemamos diskus. Lai piekļūtu datiem, kas glabājas šifrētajā konteinerā, ir jāievada parole.

Lai gan lietotāju kiberaizsardzību nodrošina modernās tehnoloģijas, rūpes par informācijas drošību galvenokārt ir sociāla problēma. Pat ja jūs pārņēmusi ziņkāre un jums radusies vēlēšanās ieskatīties kādas citas personas pastkastītē vai tālruņa ziņojumu sarakstā, atgādiniet sev, ka sievietēm mēdz būt noslēpumi. Tieši tāpat kā vīriešiem. Tāpēc neaizmirstiet par veselo saprātu - ja nevēlaties nevienu provocēt, vislabākais risinājums ir konfidenciālās informācijas dzēšana. To var veikt, piemēram, izmantojot mājas lietotājiem domātā risinājuma Kaspersky PURE neatgriezeniskās datu dzēšanas funkciju. Pilnīga datņu izdzēšana tiek īstenota, vairākkārtīgi pārrakstot attiecīgos diska sektorus. Informācijas atjaunošana nebūs iespējama pat ar speciālo aprīkojumu un programmatūru.

Papildu informācija:

www.kaspersky.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV