Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kaspersky Lab iesaka, kā aizsargāt savu naudu

Olga Kazaka, 14.04.2011. 10:20 | komentāri (1)

Kaspersky Lab eksperti atzīmē, ka pēdējā laikā ievērojami palielinājusies kibernoziedznieku interese par lietotāju informāciju. Bieži vien konfidenciālu datu iegūšanai tiek izmantoti tā dēvētie pikšķerēšanas uzbrukumi – kibernoziedznieki izveido viltus mājaslapu, kas izskatās tieši tāpat kā bankas mājaslapa vai tīmekļa vietne, kurā var veikt finanšu norēķinus internetā. Pēc tam blēži ar maldinošiem paņēmieniem cenšas panākt, lai lietotājs apmeklētu viltus mājaslapu un ievadītu tajā savu konfidenciālo informāciju, piemēram, lietotājvārdu, paroli vai PIN kodu. Izmantojot šīs ziņas, ļaundari zog naudu no to lietotāju kontiem, kuri uzķērušies uz āķa.

Kaspersky Lab dod padomus, kā saglabāt savas finanses:

- Piesardzīgi izturieties pret elektroniskajām vēstulēm, kurās lūgts norādīt personisko informāciju. Ir ārkārtīgi niecīga varbūtība, ka jūsu banka var pieprasīt šādas ziņas pa e-pastu. Ja saņemat vēstuli, ko it kā sūtījusi banka, piezvaniet uz banku un pārbaudiet, vai tiešām jums ir sūtīta ziņa.
- Neaizpildiet pa e-pastu saņemtas anketas, kurās jāievada personiskā informācija. Šādas ziņas var droši ievadīt tikai aizsargātās tīmekļa vietnēs. Pārliecinieties, ka adrese sākas ar «https://», un pārlūkprogrammas loga labajā apakšējā stūrī atrodiet piktogrammu, kas līdzīga aizslēgtai piekaramajai slēdzenei. Veiciet dubultklikšķi uz slēdzenes un pārbaudiet, vai drošības sertifikātā norādītā adrese sakrīt ar tekstu pārlūkprogrammas adreses joslā. Ja joprojām šaubāties, bet jums ir jāveic operācija, kurā jāatklāj sava personiskā informācija, izmantojiet tālruni.
- Sazinieties ar banku pa tālruni ik reizi, kad situācija jums šķiet aizdomīga. Neklikšķiniet uz saitēm HTML formāta e-pasta vēstulēs – kibernoziedznieki var noslēpt viltus tīmekļa vietnes adresi saitē, kas izskatās kā īsta bankas elektroniskā adrese. Tā vietā iekopējiet saiti pārlūkprogrammas adreses joslā.
- Pārliecinieties, ka jūsu antivīrusu risinājums spēj bloķēt pāreju uz pikšķerēšanas tīmekļa vietnēm, vai instalējiet pārlūkprogrammu, kas aprīkota ar pikšķerēšanas filtru.
- Regulāri pārbaudiet savu bankas kontu stāvokli (ieskaitot tos, kam piesaistītas debetkartes un kredītkartes) un caurlūkojiet bankas kontu izrakstus, lai pārliecinātos, ka nav lieku darbību.
- Raugieties, lai jūsu datorā vienmēr būtu instalēta pārlūkprogrammas jaunākā versija un visi drošības atjauninājumi.

Papildu informācija:
www.kaspersky.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV