Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kaspersky Lab stāsta, kā pasargāt sevi no surogātpasta

Olga Kazaka, 07.06.2011. 11:03

Surogātpasts ir anonīmi un nevēlami masveida e-pasta sūtījumi. Surogātpasta izplatītāji izsūta lielu daudzumu reklāmas paziņojumu un gūst peļņu no tiem, kas atbild uz šīm ziņām. Turklāt ļaundari izmanto surogātpastu pikšķerēšanas uzbrukumiem un kaitīgo programmatūru izplatīšanai.

Pēdējo desmit gadu laikā surogātpasta izmantošanas joma ir paplašinājusies, bet tā piegādes apjoms – ievērojami pieaudzis. Sākumā surogātpasts tika nosūtīts tieši uz atsevišķu lietotāju adresēm. Ar laiku parādījās ātrgaitas interneta kanāli, kas radīja ātru un lētu iespēju surogātpasta ziņojumu masveida izsūtīšanai. Turklāt surogātpasta izplatītāji atklāja, ka viņi var savām vajadzībām izmantot atsevišķu lietotāju modemus. Tas turpinājās, līdz iekārtu ražotāji iemācījās aprīkot ierīces ar aizsardzības līdzekļiem pret liekpastu un surogātpasta filtri kļuva efektīvāki. Taču arī surogātpasta izplatīšana turpina attīstīties – tiek uzlabotas ne vien izplatīšanas metodes, bet arī paņēmieni, kas palīdz ļaundariem apiet surogātpasta filtrus.

Kaspersky Lab eksperti dod padomu, kā izvairīties no surogātpasta:

Izmantojiet vairākas elektroniskā pasta adreses: vienu privātajai sarakstei un vismaz vēl vienu reģistrācijai forumos, tērzētavās, adresātu sarakstos un citos publiskos pakalpojumos un tīmekļa vietnēs.Personiskajai sarakstei izveidojiet e-pasta adresi, kuru ir grūti uzminēt. Surogātpasta izplatītāji konstruē iespējamās adreses no nepārprotamiem vārdiem, nosaukumiem un skaitļiem. Radoši pieejiet šim uzdevumam (un, protams, neizmantojiet adresē savu vārdu un uzvārdu).Uztveriet kā pagaidu tās e-pasta adreses, kuras izmantojat publiskajos resursos. Ja uz šo adresi sāk pienākt surogātpasts, vienkārši nomainiet to. Neatbildiet uz surogātpasta ziņojumiem. Surogātpasta izplatītāji mēdz reģistrēt šādas atbildes, lai noteiktu izmantojamās e-pasta adreses. Tādējādi atbilde uz surogātpasta vēstuli tikai palielinās risku, ka arī turpmāk saņemsit surogātpastu.Neizmantojiet saites, kas šķietami piedāvā iespēju «atteikties no sūtījumu saņemšanas», jo ar to jūs apstiprināt, ka aktīvi izmantojat šo e-pasta adresi. Surogātpasta izplatītāji arī turpmāk iekļaus to savā sarakstā.Nenorādiet savu privāto e-pasta adresi publiskos resursos.Ja tomēr ir nepieciešams norādīt savu privāto e-pasta adresi, uzrakstiet to tā, lai surogātpasta izplatītāju izmantotie automatizētie adrešu vākšanas instrumenti nevarētu to noteikt (piemēram, «joe.smith@mydomain.com» vietā rakstiet «joe punkts smith eta mydomain punkts com»).Aizpildot reģistrācijas formas, varat izmantot vairākas e-pasta adreses, lai noskaidrotu, kuras tīmekļa vietnes nodod jūsu adreses surogātpasta izplatītājiem.Raugieties, lai jūsu datorā vienmēr būtu instalēta pārlūkprogrammas jaunākā versija un visi drošības atjauninājumi.Instalējiet datorā antisurogātpasta risinājumu un ieviesiet pastkastītes tikai pie tiem interneta pakalpojumu sniedzējiem, kas nodrošina savu abonentu aizsardzību pret surogātpastu.Ja adrese, kuru izmantojat privātajai sarakstei, ir nokļuvusi surogātpasta izplatītāju datubāzē, nomainiet to. Iespējams, tas sagādā nelielas neērtības, taču palīdz izvairīties no surogātpasta – vismaz uz kādu laiku.

Papildu informācija: www.kaspersky.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV