Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

POINT: nākamgad Eiropā plaši tiks izmantoti bezkontakta maksājumu termināli

ZParks/POINT Transaction Systems PR, 29.12.2011. 13:03

Bezskaidras naudas norēķinu iespējas attīstās strauji un šobrīd Eiropā uzvaras gājienu piedzīvo tā sauktas bezkontakta maksājumu tehnoloģijas – norēķini ar karti notiek tikai un vienīgi pieskaroties sensoram termināli un neievadot PIN kodu. Vadošais uzņēmums Eiropā elektronisko maksājumu risinājumu jomā POINT Transaction Systems, paredz, ka tuvāko gadu laikā tās noteikti ienāks arī Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.
POINT: nākamgad Eiropā plaši tiks izmantoti bezkontakta maksājumu termināli

Bezkontaktu maksājumi termināli ir jaunākas paaudzes risinājumi, kuru galvenā priekšrocība – klientu apkalpošanas ātrums. „POINT" vadītājs Baltijas valstīs Agris Štikāns, komentējot šo norēķinu veidu, saka:„Bezkontakta maksājumi ir vienkārši, ātri un ideāli piemēroti nelieliem ikdienas pirkumiem. Darījums ar vienu pieskārienu pircējiem nozīmē būtisku laika ietaupījumu, bet tirgotājiem galvenie ieguvumi ir īsākas rindas, iespēja apkalpot vairāk cilvēku un tā rezultātā – pieaug klientu apmierinātība un darījumu apjoms."

Bezkontakta maksājumu risinājumi paredzēti darījumiem, kas nepārsniedz noteiktu summu – patlaban Lielbritānijā tās ir 15 mārciņas, savukārt, kad tos ieviesīs Latvijā, tie varētu būt 10 lati, Lietuvā – 30 liti, bet Igaunijā ap 15 EUR.

Lai veikalā norēķinātos par pirkumu klientam būs tikai jāpieliek karte ar bezkontakta funkciju vai maks, kurā tā atrodas, pie termināla un acumirklī maksājums būs veikts – bez PIN koda ievadīšanas. Savukārt, ja pirkuma summa būs lielāka par noteikto limitu, pārdošana kļūst par standarta viedkartes un PIN koda darījumu.

Taču kā jebkurai tehnoloģijai, arī bezkontakta risinājumiem ir savi riski.

Agris Štikāns vērš uzmanību uz karšu negodīgas izmantošanas risku: „Izmantojot bezkontakta kartes, pircējiem jābūt īpaši piesardzīgiem, jo kartes nozaudēšanas vai nozagšanas gadījumā naudas zuduma riski tiks sadalīti starp banku un kartes īpašnieku."

Kad tieši bezkontakta maksājumi būs iespējami Baltijā, prognozēt grūti, jo to ieviešana prasa lielas investīcijas, stāsta Agris Štikāns.

„Procesā iesaistīti daudzi tirgus spēlētāji – bankas, tirgotāji, pakalpojuma piedāvātāji – un jāvienojas par visiem izdevīgiem nosacījumiem. Baltijas tirgus ir mazs, bet tajā pašā laikā ir vieglāk apmācīt cilvēkus lietot jauninājumus: ir gan plusi, gan mīnusi."

Tikmēr citās valstīs bezkontakta maksājumi jau darbojas. „Point Transaction Systems" Lielbritānijas filiāle ziņo, ka, gatavojoties 2012. gada olimpiskajām spēlēm, sadarbībā ar VISA un „Barclays" banku ar šādiem termināļiem aprīkots jau vairāk nekā 20 tūkstoši tirdzniecības vietu. Bezkontakta tehnoloģijas Lielbritānijā izmanto arī, piemēram, ātrās apkalpošanas restorāns „McDonald's" un Londonas taksometri.

Kā piemērs bezkontakta tehnoloģiju izmantošanai Baltijā šobrīd ir e-talons Latvijā un „Mokipay" Lietuvā.
Visu „Point" grupas POS programmatūra atbilst PA-DSS standartam, kas nozīmē, ka visas tirgum piegādātās ierīces spēj aizsargāt karšu lietotāju informāciju un jutīgos autorizācijas datus atbilstoši nozarei izvirzītajām visaugstākajām prasībām.

http://zparks.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV