Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Nākamgad iedzīvotāji attālākajos Latvijas reģionos var palikt bez interneta

EasyGet.lv, 16.02.2012. 10:23 | komentāri (1)

Jau 2013. gada maijā dažos attālākajos Latvijas reģionos iedzīvotāji var palikt bez interneta, jo noslēgsies Eiropas Savienības finansētais projekts "pēdējā jūdze", ko realizē telekomunikāciju operators Triatel. Noslēdzoties projektam, beigsies finansējums, tāpēc valstij ir jāpieņem stratēģiski nozīmīgs lēmums, kā atsevišķos valsts reģionos nodrošināt "pēdējo jūdzi", informē  "Triatel" preses sekretārs Toms Briedis.
Nākamgad iedzīvotāji attālākajos Latvijas reģionos var palikt bez interneta

Noslēdzoties "pēdējai jūdzei", Eiropas Savienība vairs neatbalstīs Triatel ar līdzekļiem, lai tas turpinātu realizēto projektu, tāpēc uzturēt bāzes stacijas reģionos, kur ekonomiskās situācijas dēļ daudz iedzīvotāju pametuši savas mājas, lai dotos peļņā uz ārzemēm, vairs nebūs rentabli.

"Lai gan Eiropas Savienības normas nosaka, ka līdz 2013.gadam visām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir jānodrošina savi iedzīvotāji ar internetu, Latvija to vairs nevarēs. Nesenie tautas skaitīšanas rezultāti parādīja bēdīgu tendenci, ka valstī būtiski samazinājies iedzīvotāju skaits, īpaši aktuāla šī problēma ir reģionos," skaidro Triatel valdes priekšsēdētājs Raimonds Peļņa. "Tādējādi ir izveidojusies situācija, ka valstī ir reģioni, kur demogrāfisku un sociālekonomisku iemeslu dēļ uzturēt datu pārraides biznesu ir nerentabli. Tādēļ jau šobrīd valstiskā līmenī ir jāsāk domāt par iespējamiem risinājumiem."

Šis ir valstiskas nozīmes jautājums, laika vairs nav daudz un jau šobrīd jāmeklē visatbilstošākais risinājums. Triatel aicina pievērst lielāku uzmanību šim jautājumam, jo, neizpildot ES normatīvus, valstij šī situācija var noslēgties ar soda sankcijām.

Turklāt, pārtraucot nodrošināt internetu attālākajiem lauku reģioniem, pastāv ievērojams drauds, ka tas varētu apgrūtināt tur palikušo iedzīvotāju privāto uzņēmējdarbību, jo internets ir svarīga tās sastāvdaļa.

Ja Eiropa daļu no "vidējās jūdzes" finansējuma veltītu esošā "pēdējās jūdzes" tīkla uzturēšanai, tad telekomunikāciju uzņēmums Triatel varētu turpināt uzturēt interneta tīklu visā Latvijas teritorijā. Turklāt iedzīvotāji no tā būs tikai ieguvēji, jo arī uzņēmums Triatel pērn uzsāka vērienīgus modernizācijas darbus, kas būtiski uzlabos pakalpojuma kvalitāti.

"Vērsāmies praktiski pie visiem ražotājiem un secinājām - kaut arī piedāvāto tehnoloģiju iespējas atbilst šī brīža tirgus pieprasījumam, tomēr, domājot par nākotnes perspektīvām un zinot, cik ātri attīstās interneta tehnoloģijas, īpaši Latvijā - par ko liecina fakts, ka Latvijā jau pašlaik ir ceturtais ātrākais internets pasaulē, Triatel akcionāri pieņēma stratēģiski nozīmīgu lēmumu vērsties pie vienas no pasaulē vadošajām telekomunikāciju tehnoloģiju kompānijām Huawei, kas apņēmās radīt EVDO Rev B2 tehnoloģiju, kura atbilda visām mūsu prasībām. Tādējādi esam pirmais uzņēmums pasaulē, kas uzsācis pasaulē modernākā EVDO Rev B2 tīkla būvniecību," zina stāstīt R. Peļņa, norādot, ka kopējās investīcijas tīkla modernizācijā sasniegs vismaz 4 miljonus ASV dolāru.

Kā liecina mūsu pašreizējā pieredze ar CDMA, kas ir ekonomiski rentabls, konkurētspējīgs un moderns pakalpojums, tad jaunā EVDO Rev B2, kas balstīta uz jau iepriekš minēto CDMA tehnoloģiju, ņemot vērā tās veikstpēju, varēs lieliski konkurēt ne tikai ar 4G pakalpojumu, bet arī tālākos reģionos aizstāt platjoslas interneta pieslēgumu, pateicoties tam, ka 98% valsts teritorijas ir Triatel tīkla pārklājums.

Īstenojot tīkla modernizāciju, bezvadu interneta ātrums lejuplādei sasniegs 24,5 Mbit/s, augšuplādei - 9 Mbit/s. Šobrīd datu pārraides ātrums ir 3,1 Mbit/s lejuplādei un 1,8 Mbit/s augšupielādei. Tīkla modernizāciju uzņēmums plāno veikt 2012.gada laikā, un modernizācijas darbus iecerēts sākt Rīgā un tās apkaimē.

Telekomunikāciju operators Telekom Baltija, kas plašāk pazīstams ar zīmolu Triatel, jau vairāk nekā desmit gadus klientiem Latvijā piedāvā biznesa klases bezvadu sakaru risinājumus, nodrošinot mobilos telefonsakarus, fiksētos telefonsakarus un bezvadu internetu. Tā mobilā interneta tīkla pārklājums sasniedzis 98% valsts teritorijas, kas patlaban ir plašākais šāda veida tīkls valstī. Uzņēmums pilnībā pieder vietējiem akcionāriem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV