Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Latvijas aktīvie datorlietotāji joprojām neuzticas „mākoņu risinājumiem"

Līna Lisnere, 15.05.2012. 10:29 | komentāri (1)

Ātrs, viegls, neliela izmēra, tomēr ar lielu jaudu, ietilpību un ilgu baterijas darbības laiku – šāds ir Latvijā aptaujāto aktīvo datorlietotāju vēlamais klēpjdators. Gandrīz 70% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kuri ikdienā aktīvi izmanto datoru un internetu, joprojām visu informāciju primāri glabā tieši datorā, nevis ārējā cietajā diskā vai „mākoņu risinājumos", kas liecina par zināmu datorlietotāju konservatīvismu.
Latvijas aktīvie datorlietotāji joprojām neuzticas „mākoņu risinājumiem"

Samsung veiktais pētījums liecina, ka aktīvie datorlietotāji Latvijā elektroniskos datus lielākoties glabā tieši portatīvajā datorā - 68,6% respondentu fotogrāfijas, video un dokumentus galvenokārt uzglabā datora cietajā diskā. Savukārt ārējās informācijas uzglabāšanas iespējas pagaidām nav tik populāras – datus ārējā cietajā diskā glabā vien 17,5%, bet „mākoņu risinājumos" – 0,8% aptaujāto interneta un datoru lietotāju Latvijā. Līdzīgas tendences vērojamas arī Lietuvā un Igaunijā, tomēr Igaunijas aptaujātie salīdzinoši biežāk uzglabā datus ārpus datora.

„Lai gan dzīvojam valstī ar vienu no pasaulē ātrākajiem internetiem un mums ir visas iespējas izmantot tā sniegtās priekšrocības un ērtības, pētījuma dati liecina, ka savos paradumos joprojām esam tradicionāli un datus daudz labprātāk uzglabājam savā datorā nekā paļaujamies, piemēram, uz „mākoņu risinājumiem"," veikto pētījumu komentē Edgars Kalniņš, Samsung IT produktu mārketinga komunikāciju vadītājs. „Novērotā tendence ir tikai likumsakarīga, jo jebkādu paradumu maiņa un inovāciju pieņemšana notiek pakāpeniski."

Visās trīs Baltijas valstīs aptaujātie aktīvie datorlietotāji ir vienisprātis, ka ideālajam portatīvajam datoram, ko iegādāties nākotnē, jābūt jaudīgam (71,1%), ar ietilpīgu operatīvo atmiņu (61,9%), ilgu baterijas darbības laiku (65,7%) un lielu cietā diska ietilpību (50,8%). 65,4% aptaujāto nākotnes datora izvēlē svarīga ir demokrātiska cena. Katrs piektais pētījuma respondents uzskata, ka būtisks ir datora dizains, savukārt katram trešajam izšķirošs izvēles faktors ir datora svars.

„Šī viennozīmīgi ir portatīvo datoru ēra, un tā turpina attīstīties – gandrīz katrs ceturtais aptaujātais aktīvais datorlietotājs Latvijā pēdējā gada laikā ir iegādājies jaunu portatīvo datoru, bet gandrīz katrs desmitais tuvākā pusgada laikā plāno to iegādāties. Strauji aug jauna portatīvo datoru kategorija – tā dēvētie UltrabookTM datori, kuriem raksturīgs viegls svars un izcila mobilitāte. Taču, kā liecina pētījuma dati, cilvēki joprojām vēlas, lai šie datori būtu jaudīgi un ietilpīgi. Tāpēc ražotāju lielākais izaicinājums patlaban ir apvienot šīs šķietami neapvienojamās lietas vienā ierīcē," norāda Samsung IT produktu mārketinga komunikāciju vadītājs Edgars Kalniņš.

Samsung pētījums rāda, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs, kurš ikdienā aktīvi izmanto internetu un datoru, sūdzas par patlaban lietotā datora lēno darbības ātrumu un zemo jaudu, 16,1% neapmierina atmiņas ietilpība, bet gandrīz katrs desmitais uzskata, ka pašlaik lietotais dators ir novecojis.

Lai arī patlaban Baltijas valstīs puse aptaujāto aktīvo datorlietotāju mājās izmanto gan stacionāro, gan portatīvo datoru, Latvijā ir vislielākais datoru lietotāju īpatsvars, kuriem mājās ir tikai portatīvais dators – gandrīz katram ceturtajam (26,3%) pētījuma dalībniekam. Tas saskan arī ar datiem par datoru iegādi Latvijā. Piemēram, pēdējo trīs gadu laikā jaunus stacionāros datorus iegādājušies vien 14,8% respondentu, bet portatīvos datorus - 55,4% aptaujāto datorlietotāju Latvijā.

Par Samsung pētījumu

Pētījumu no 2012. gada 17. februāra līdz 2. martam veica pētījumu aģentūra Compass, internetā aptaujājot 1539 Baltijas valstu iedzīvotājus vecumā no 25 gadiem ar vidējiem vai augstiem ienākumiem, kuriem mājsaimniecībā ir vismaz viens dators. Lai iegūtu precīzāku informāciju par datoru lietošanas paradumiem, kā arī objektīvu datoru īpašību novērtējumu, pētījumā tika aptaujāti tikai tie Baltijas valstu iedzīvotāji, kuri ikdienā ir aktīvi interneta un datora lietotāji.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV