Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Datorprasmes apgūst seniori arī 90 gadu vecumā

EasyGet.lv, 11.07.2012. 10:42

"Pieslēdzies, Latvija!" sasniegts jauns rekords, un pie datorprasmju apgūšanas ķērušies 91 un 93 gadus veci seniori, apliecinot, ka vecums nepavisam nav šķērslis jaunām zināšanām, informē "Lattelecom" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite. Lattelecom bezmaksas datorapmācību projektā, kurā līdz pat oktobrim var pieteikties ikviens interesents sākot no 50 gadu vecuma, līdz šim vecākais "skolēns" bija 87 gadus vecs sudraba paaudzes pārstāvis.
Datorprasmes apgūst seniori arī 90 gadu vecumā

"Galvenais, gadiem ejot, neapstādināt smadzeņu aktivitāti, citādi visam beigas. Esmu sabiedriski aktīva, un man ir ļoti svarīgi apgūt datorprasmes, jo jāsazinās ar draugiem dažādās valstīs. Lai būtu lietas kursā par notiekošo pasaulē, abonēju sešus laikrakstus - sākot no vietējās preses līdz "The Economist", "Der Spiegel", un citus. Dažkārt arī paužu savu viedokli par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem. Taču vēstuļu rakstīšana paliek arvien grūtāka, gan pati rakstīšana, gan nosūtīšanas process. Ar e-pastu protu nedaudz darboties, vēl vēlos apgūt interneta, mājas lapu un meklētāja "Google" lietošanu," stāsta Aina Rodriguez-Mata, kura jūlija sākumā apmeklēja "Pieslēdzies, Latvija!" datorapmācības Āgenskalna Valsts ģimnāzijā. Viņai ir 93 gadi.

Savukārt Alberts Fricis Pietuks, pat neskatoties uz cienījamo vecumu - 91 gads, kaļ biznesa plānus un lūko darba prasmes 21.gadsimtam atbildošā manierē: "Ārzemēs dzīvojot, esmu apguvis vairākas valodas, tāpēc varētu tulkot no franču, spāņu, angļu, vācu valodām. Tomēr latviešu valodas prasmi uzskatu par pašu svarīgāko - svešvalodas ne vien jāzina, bet jāspēj arī šī doma pareizi izteikt dzimtajā valodā. Te apiešanās ar e-pastu ļoti noderētu - saņemtu darbus un attiecīgi paveikto tāpat atdotu. Šī jau ar nebija mana pirmā saskaršanās ar datoru - bieži bibliotēkā mēdzu pasēdēt pie turienes aparātiem, un šo to jau pratu pirms apmācībām, piemēram, kā nomainīt valodu. Būtu labi, ja šādus kursus nodrošinātu arī turpmāk, jo reizēm šis tas mēdz piemirsties. Tai būtu jābūt valsts politikai - apmācīt vecos, lai arī viņi ir nodarbināti."

Vasarai vēršoties plašumā, arī "Pieslēdzies, Latvija!" uzņem apgriezienus - bezmaksas datorapmācības visā Latvijā rit pilnā sparā. Seniori apgūst pirmās iemaņas darbā ar datoru un internetu - sākot no datora ieslēgšanas, līdz pat informācijas meklēšanai internetā, e-pasta lietošanai un saziņai ar "Skype" palīdzību, un citas ikdienā noderīgas lietas. "Pieslēdzies, Latvija!" datorapmācībām var pieteikties zvanot uz bezmaksas tālruni 80000822, interesējoties savas pilsētas pensionāru biedrībās, kā arī atsaucoties uz pašu skolotāju publicēto kontaktinformāciju. Apmācības notiek nelielās grupās - līdz 14 cilvēkiem katrā, ilgums ir trīs dienas, apmācībām veltot četras mācību stundas (45 minūtes katra) ik dienu. Interneta vietnēs www.piesledzieslatvija.lv un www.1188.lv var aplūkot karti ar apmācību vietām.

Pateicoties skolotāju iesaistei visā Latvijā, šogad Lattelecom organizētajā projektā līdz pat oktobrim var pieteikties ikviens pēc 50 gadu vecuma. Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Antra Balode uzsver: "Esmu patiesi priecīga par iesaistīties šādā projektā. Jāatzīst gan, ka izaicinājums ir gana liels - jāiemāca daudz un jāspēj palīdzēt ikvienam, tomēr tik daudz pateicību, kā pēc šo nodarbību beigām, neesmu saņēmusi nekad. Gandarījums ir neizmērojams. Tāpēc, ja vien būs tāda iespēja, piedalīšos arī turpmāk." Projektā joprojām var pievienoties vēl citi skolotāji - katram jāapmāca piecas grupas, sniedzot gan teorētiskās, gan arī praktiskās iemaņas darbam ar datoru, atbilstoši Lattelecom izstrādātajai apmācību programmai. Pateicībā par skolotāju ieguldīto darbu, Lattelecom dāvinās portatīvo datoru.

Turklāt Lattelecom šovasar nodrošina vēl vienu bezmaksas konsultāciju iespēju - klientu apkalpošanas centros Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, Ventspilī un Rīgā (Brīvības ielā 33 un tirdzniecības centrā "Spice") katru trešdienu, plkst.11:00-14:00, līdz pat augusta beigām ikviens interesents var rast atbildes uz sev neskaidrajiem jautājumiem par datoru lietošanu.

Foto: Aina Rodriguez-Mata ar skolotāju. Foto (c) Ilmārs Znotiņš 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV