Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Vai Nokia akcijas ir nepietiekami novērtētas?

zparks.lv, 17.07.2012. 16:12

Šobrīd daudzi ar zināmām bažām gaida to, kādus jaunums nesīs 19. jūlijs, kad kompānijai Nokia jānāk klajā ar ziņojumu par šīs gada otrā ceturkšņa finanšu darbības rezultātiem. Par to, ka nekā laba tur nebūs, vairumam nav šaubu, taču vai ir vērts kompāniju norakt un izkliegt tik histēriskus saukļus, kā mēs dzirdam pēdējā laikā? Tāds ir jautājums, un uz to, analizējot situāciju, ir pacenties atbildēt interneta vietnes Fierce Wireless Europe redaktors Pols Rasmusens.
Vai Nokia akcijas ir nepietiekami novērtētas?

Pagājušajā nedēļā kompānijas Nokia akcijas savā cenā sasniedza vēsturisko minimumu pēdējo 16 gadu laikā, un tagad tas ir aptuveni 1,5 eiro. Tādējādi visi notikumu ir noveduši pie tā, ka pēdējo trīs mēnešu laikā kompānijas akciju cena ir samazinājusies par aptuveni 25 procentiem.

Arī kompānijas kopējā vērtība ir samazinājusies. Taču atklāts paliek jautājums vai akciju vērtība 1,5 eiro par akciju tomēr nav daudz par zemu. Un šim viedoklim ir savi argumenti.

Katrā gadījuma analītiķi uzskata kompānijas naudas līdzekļi, kuri šobrīd ir lielāki nekā 5 miljardi eiro un kopējais patentu portfelis ar savu vērtību, krietni vien pārsniedz to summu, kura veidojas tad, ja par vienu akciju maksā tikai 1,5 eiro.

Ir ļoti grūti novērtēt to, kādas būtu konkrētā Nokia patentu portfeļa cenas, taču, zinot to, ka InterDigital un Nortel patenti tirgū tika nosolīti par cenu, kura bija starp 180000 eiro un 600000 eiro par patentu, Nokia portfelis no aptuveni 100000 patentiem varētu būt visai iespaidīgā summā. Katrā gadījumā investoru iecienītā interneta vietne The Motley Fool norāda, ka Nokia 2G, 3G un LTE patenti savā kopējā vērtībā sasniegs summu līdzīgu 4 miljardiem eiro.

Saliekot kopā patentu cenas un to, kādi varētu būt kompānijas rīcībā esošie naudas līdzekļi pēc biznesa restrukturizācijas un darbinieku atlaišanas, summa veidojas aptuveni 7 miljardi eiro. Tas viss ir neskaitot to, ka Nokia pieder 50% kompānijā Nokia Siemens Network JV, kā arī karšu bizness, kurš nonāca tās rokās pēc Navteq iegādes.
Saskaitot kopā to visu, The Motley Fool izsaka pieņēmumu, ka Nokia vērtība ir mērāma aptuveni 11 miljardos eiro, jeb, pārrēķinot akcijās, tas būs aptuveno 3 eiro par vienu akciju.

Analītiķi gan lielā mērā ir vienprātīgi par to, ka, visticamāk, Nokia 19. jūlijā paziņos par zaudējumiem aptuveni 236 miljonu eiro apjomā, kas būs gandrīz divreiz vairāk kā 127 miljoni zaudējumu gada pirmajā ceturksnī.

Taču šobrīd ir pilnīgi nevietā norakstīt Nokia kā kompāniju, un pastāv arī ļoti lielas iespējas, ka tie, kuri riskēs, var savu kapitālu ar ieguldījumu Nokia akcijās divkāršot un pat trīskāršot. Tiesa, visticamāk, tas nenotiks ļoti ātri, jo kā izskatās, tad atgriešanās pie peļņas nebūs ātrāk kā šī gada beigās, kas ir pats optimistiskākais scenārijs, vai arī nākamā gada vidū.

http://zparks.lv 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV