Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

IBM atklāj 5 tehnoloģijas, kas izmainīs mūsu dzīvi

EasyGet.lv, 18.12.2012. 13:30

IBM publisko nākotnes tehnoloģiju sarakstu "IBM 5-in-5", kurā apkopotas tehnoloģiju inovācijas, kas tuvāko piecu gadu laikā izmainīs veidu, kā cilvēki dzīvo, strādā un sazinās. Datorsistēmas spēs pieskarties, redzēt, dzirdēt, izgaršot un saost.
IBM atklāj 5 tehnoloģijas, kas izmainīs mūsu dzīvi

Reizi piecos gados globālā IT korporācija IBM publisko savas prognozes IT jomā nākamajiem gadiem. Kā liecina jaunākās prognozes, mūs sagaida kognitīvo sistēmu ēra. Kognitīvās datorsistēmas palīdzēs cilvēkiem saskatīt jēgu sarežģītās struktūrās, sekot līdz aizvien pieaugošam informācijas aprites ātrumam, pieņemt lēmumus, kas balstās uz plašāku informācijas spektru, uzlabos mūsu veselību un dzīves kvalitāti, kā arī likvidēs jebkāda veida barjeras, tostarp, ģeogrāfiskas distances, valodas barjeras, izmaksas un nepieejamību.

Jaunās paaudzes datorsistēmas spēs mācīties, pielāgoties un izzināt pasauli tās reālajā izpausmē. IBM „5-in-5" prognozes akcentē nākamās piecgades vienojošo tendenci – datoru spēju imitēt cilvēku maņas – savā veidā redzēt, saost, pieskarties, izgaršot un dzirdēt.

Tauste: mēs varēsim taustīt ar telefona starpniecību

Piecu gadu laikā tādas nozares kā mazumtirdzniecība pārvērtīsies, pateicoties spējai "sataustīt" produktu, izmantojot mobilo telefonu. IBM zinātnieki izstrādā aplikāciju veselības, mazumtirdzniecības un citām nozarēm, izmantojot infrasarkano starojumu un skārienjūtīgumu. Pateicoties šiem izgudrojumiem, piemēram, pircējs varētu sajust kārotās kleitas audumu no attāluma.

Redze: pikselis būs tūkstoš vārdu vērts

Šobrīd datori saprot attēlus tikai caur tekstu, ko izmantojam, lai apzīmētu vai nosauktu tos. Savukārt pēc pieciem gadiem datorsistēmas spēs ne tikai redzēt un atpazīt attēlu saturu (krāsas, tekstūras modeļus), bet arī pārvērtīs pikseļus nozīmēs – gluži tāpat kā cilvēks redz un interpretē fotogrāfijas.

Dzirde: datori dzirdēs nozīmīgo

Kā paredz IBM pētnieki, piecu gadu laikā datorsistēmas varēs uztvert tādus skaņas elementus kā spiedienu, vibrāciju un skaņas viļņus dažādās frekvencēs. Šādas sistēmas "klausīsies" mūsu apkārtējā vidē un izvērtēs izmaiņas, kustības vai spiedienu materiālos, lai brīdinātu par draudiem, kas tuvojas.

Garša: digitālās garšas kārpiņas palīdzēs ēst gudrāk

Šobrīd izstrādes procesā ir datorsistēma, kas spēj sajust garšas. Tā sadalīs sastāvdaļas molekulās un apvienos ēdienu ķīmisko savienojamību ar psiholoģiju, kas nosaka cilvēku izvēli par labu noteiktiem garšas veidiem. Salīdzinot rezultātus ar miljoniem recepšu, sistēma piedāvās jaunas garšu kombinācijas, piemēram, grauzdēti kastaņi ar vārītām bietēm, svaigu kaviāru vai konservētu šķiņķi.

Oža: datori varēs saost

Piecu gadu laikā tehnoloģijas attīstīsies tik tālu, ka dators vai mobilais telefons spēs noteikt, vai tā lietotājam draud saaukstēšanās vai kāda cita slimība. Analizējot elpas smaržu, biomarķierus un tūkstošiem citu molekulu, sensori spēs identificēt, kuras smaržas ir un kuras nav normālas veselam cilvēkam – kuras no tām raksturīgas noteiktām saslimšanām.

„IBM pētnieki visā pasaulē intensīvi strādā, lai panāktu datoru spēju izprast apkārtējo pasauli," saka Bernijs Majersons (Bernie Meyerson), IBM Goda biedrs un Inovāciju viceprezidents, „Gluži tāpat kā cilvēka smadzenes mijiedarbojas ar pasauli, izmantojot dažādas sajūtas, kognitīvās sistēmas sniegs vēl lielāku vērtību, palīdzot risināt daļu no sarežģītākajiem uzdevumiem, ar kuriem sastopas cilvēce."

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV