Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Laimīgu Facebook Jauno gadu!

EasyGet.lv, 27.12.2012. 10:41

Brīvdienu paaugstinātās aktivitātes laikā sociālie tīkli ir nopietni apdraudēti no datu drošības viedokļa. Lielākā daļa cilvēku svētkos atpūšas un daudz laika pavada sociālajos tīklos, savukārt uzbrucēji, protams, cenšas to izmantot. Kaspersky Lab ir sagatavojis padomus, kas palīdzēs sociālo tīklu lietotājiem ar prieku un bez zaudējumiem sagaidīt Jauno gadu.

Bezvadu savienojumi blēžiem

Sociālo tīklu iespēju vieglprātīga izmantošana, sagaidot Jauno gadu, var pārvērsties par nopietnu datu drošības problēmu. Wi-Fi tīkli svētku svinēšanas vietās ir īsta dāvana informācijas zagļiem. Daudzi lietotāji savu ierīču aizsardzībai izmanto nepietiekami drošas paroles un reizēm atstāj rīkus bez uzraudzības sabiedriskās vietās. Ja ierīce tiek nozagta, krāpniekiem ir nodrošināta neierobežota piekļuve informācijai, ko tā satur. Pat ja ierīce ir apgādāta ar modernu aizsardzības sistēmu, daudzi lietotāji savlaicīgi neinstalē jaunākos atjauninājumus vai atliek instalēšanu uz vēlāku laiku. Tieši šajā laikposmā — pirms atjauninājumu instalēšanas — ļaundari uzbrūk visbiežāk.

Ja datorā vai tālrunī nav instalēta laba programmatūru aizsardzība, Bluetooth vai WLAN iespējams izmantot kaitīgo programmu pārsūtīšanai. Briesmas slēpjas arī populārās gan noderīgās, gan izklaides lietojumprogrammās. Visdažādāko lietojumprogrammu vidū regulāri tiek konstatētas labi nomaskētas kaitīgās programmas, ko neprofesionāļiem ir grūti atklāt.

Aizsargājiet savu reputāciju

Papildus problēmām, kas saistītas ar piekļuvi tiešsaistes pakalpojumiem no neaizsargātiem klēpjdatoriem un viedtālruņiem, sociālajiem tīkliem ir arī pašiem savas ievainojamības, kas atvieglo lietotāju personas datu zādzību. Kontu pārvaldība, personisko ziņu aplūkošana un viesu grāmatas ierakstu viltošana ir tikai dažas no iespējamām sekām. Pārejot pa saiti, kas pa e-pastu ir pienākusi it kā noFacebook, lietotājs nonāk globālajam sociālajam tīklam līdzīgā mājaslapā, kur tiek prasīts ievadīt lietotājvārdu un paroli. Tiklīdz upuri ieraksta savu informāciju, hakeri iegūst piekļuvi parolēm. Tā kā lielākajai daļai cilvēku ir tendence izmantot vienu un to pašu paroli vairākiem pakalpojumiem, piemēram, eBay, Amazon un e-pastam, tas var izraisīt bīstamu ķēdes reakciju. Lai izvairītos no šādām situācijām, nevajag klikšķināt uz tamlīdzīgām saitēm, bet gan vienmēr patstāvīgi ievadīt adresi pārlūkā.

Neraugoties uz sociālo tīklu lietošanas ērtumu mobilajās ierīcēs, vienmēr jāatceras par slēptajām briesmām, kas uzglūn lietotājiem. Noteikums numur viens: nekad nelietojiet internetu, pirms nav instalēta programmatūru aizsardzības jaunākā versija. Otrais noteikums: pirms personiskās informācijas publicēšanas internetā vienmēr apdomājiet, vai šīs fotogrāfijas, videoklipi vai piezīmes sociālajos tīklos patiešām ir tik nekaitīgas kā sākumā šķiet.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV