Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

HTC 8X spožums un posts. Jeb kā Windows Phone uzveiks iPhone un Android

Ivars, 28.03.2013. 12:49 | komentāri (2)

Windows Phone 8 bija vēlme iemēģināt, tiklīdz tas bija iznācis, un HTC izpildījumā tas likās īpaši kārdinoši, tāpēc, pateicoties HTC Baltija, bija iespēja veselu nedēļu padzīvot ar HTC 8X. Uzreiz gribu minēt, ka virsraksts nav tikai apmeklētāju piesaistīšanai, bet gan detalizēti izklāstīts viedoklis no aktīva telefonu lietotāja. Bet nu par visu pēc kārtas...
HTC 8X spožums un posts. Jeb kā Windows Phone uzveiks iPhone un Android

Sākšu ar to, ka, pirms rakstīt savu apskatu, es izlasīju piecu vietējo blogeru vērtējumus, lai saprastu, ap ko lieta grozās, un ļoti vīlos, jo tikai viens bija pietiekami izvēsts. Kā izrādījās, tas bija lietotāja paša pirkts telefons. Pārējie diezgan gari un plaši aprakstīja to pašu, ko var izlasīt trīs rindiņās pie tehniskās specifikācijas, un norādīja, ka veikalā nav aplikāciju. Sapratu, ka visu mums kopīgi atvēlēto laiku, es ļaušu 8X telefonam būt kā manam primārajam un vienīgajam, pilnībā ignorējot saiknes ar manu HTC Sensation XE (Android 4.0).

Īsumā par telefonu: 4.3” ekrāns (HD 720x1280px), 1.5GHz dualcore, 16GB storage, 130 grami, 8mpix kamera aizmugurē, 2.1mpix priekšā

Skumjā iepazīšanās

Slēdzam telefonu iekšā - viss skaisti ielādējas, pievienoju e-pastu, Facebook, Outlook ID, google ID. Tālāk vajadzētu pārkopēt kontaktus, lai ir kam zvanīt, bet te tev nu bija - automātiski kaut ko pārkopēt tālrunis nepiedāvā. Ļoti dīvaini, jo HTC pēdējo pāris gadu laikā ir izcēlies ar ļoti labu sinhronizāciju un datu pārcelšanu no vecā telefona uz jauno. Mierinu sevi ar domu, ka man taču ir dators ar Windows 8 un tikko iegādāts Office 2013 ar Outlook - pieslēgšu un viss pats sasinhronizēsies. Nē. Izrādās priekš Android ir normāla sinhronizācijas aplikācija, kas apvieno gan kontaktus, gan dokumentus, gan kalendāru, bet starp Microsoft produktiem tāda nepastāv. Pēc 3 stundu darbošanās vienīgais veids, kā nokopēt kontaktus, bija manuālais datu eksports no Outlook uz Google Contacts, jo, izrādās, Androīds arī nebija ar Google sasinhronizējies. Beigu beigās visi mani 600 kontakti pārkopējās automātiski no Google Contacts uz 8X. Jāpiemin, ka visu kontaktu sinhronizācija no Google uz 8X aizņēma 10 sekundes ar visām Facebook bildēm un citu kontaktinformāciju. Uz Android identiska darbība aizņēma 5 minūtes.

Ātrs, ātrāks, visātrākais

Pirmā lieta, kas mani pārsteidza, jau lietojot telefonu ikdienas režīmā, ir tā ātrums. Viss darbojas ļoti ātri. Ar “ļoti ātri” es domāju tiešām ļoti ātri un bez aizķeršanās. Visas animācijas, pārslēgšanās, settingi, unlocki, kontaktu meklēšana, web browsēšana - viss darbojas mega ātri. Un šeit, manuprāt, Microsoft iet pareizo ceļu - tā vietā, lai nepārtraukti palielinātu procesora jaudu, pievienotu kodolus un atmiņu, viņi optimizē OS, lai tā strādātu arī uz ne tik ātriem dzelžiem. Tāpēc salīdzināt gigahercus pret Andorid ekvivalentiem šeit vienkārši nav jēgas. Praktiski visas aplikācijas strādāja tikpat ātri kā pats Windows.
Ļoti pārsteidza web pārlūkošana, izmantojot IE 10, - to var droši pielīdzināt lapu aplūkošanai uz datora, jo lapas lādējās ļoti ātri, bez aizķeres, skrollējot un verot vaļā vairākus tabus. Testējot interneta pārlūka ātrumu pret HTC One X, IE10 to sasita vienos vārtos, verot jebkuru lapu 2 - 4x ātrāk.

Dizains un kvalitāte - izcilības paraugs

Nav šaubu, HTC telefoni vienmēr ir bijuši kvalitatīvi sakomplektēti un šis viennozīmīgi ir viens no vislabākajiem paraugiem. Korpusa aizmugure veidota no plastikāta, kas uz tausti ir ļoti patīkama un kvalitatīva. Nevienā brīdi nerodas lētuma sajūta. Stūrīši ir ļoti minimāli noapaļoti un telefons perfekti turas rokās. Korpusa dizaina un kvalitātes ziņā 8X viennozīmīgi var pielīdzināt iPhone 5 un jaunajam HTC One - aparāts nostrādāts tiešām lieliski. Apskata tapšanas laikā 8X un 8S saņēma prestižo RED DOT apbalvojumu par labāko produktu dizainu.

UI/UX - kāpēc Windows Phone ir labāks par iPhone un Android

Nepārprotami - ja jūs vēlaties ienākt tirgū, kurā viss pa lielam jau ir sadalīts, tad jāienāk ar nevis kaut ko izcilu, bet gan ģeniāli revolucionāru un šis vārdu savienojums parasti nozīmē arī ko traku. Labā nozīmē.
Pēc 8X lietošanas nedēļas garumā, paskatoties uz Android un iPhone, šķiet, ka es skatos uz telefoniem no pagājušā gadsimta - tik daudz nevajadzīgas informācijas, neērtas izvēlnes un nesaprotamas funkcionalitātes.

Par sākuma ekrānu. Microsoft ir pārcēlis ikonas un spraudņus (widgets) nākamajā līmenī, izveidojot tā saucamās flīzes (tiles). Tie ir simpātiski klucīši ar vienkrāsainām ikonām un tekstuālu informāciju uz tiem. Dažām flīzēm paveicas vairāk un uz tām tiek parādītas arī bildes. Nav nekādi pa labi/ pa kreisi ekrāni, kā pierasts Androidā - visas flīzes iet uz leju. Pārkrāmēt un mainīt to izmēru (ir pieejami 2 vai 3 izmēri katrai flīzei) ir ļoti intuitīvi un vienkārši. Piemēram, ja man ieplānotas vairākas tikšanās, tad es no rīta kalendāra flīzi uzlieku lielāku. Citreiz var uzlikt liekāku galeriju. Tas, ka visas flīzes atrodas tādā kā nepārtrauktā plūsmā, rada sajūtu, ka varu piemērot telefonu jebkurai situācijai un noskaņojumam. Uz Android tas pasākums ir daudz neērtāks un “smagāks”, uz iPhone tas diemžēl vispār nav pieejams.

Par kopējo interfeisu. Divi vārdi - funkcionāli askētisks. Rīkjosla (saglabāt, atcelt, utt) ir vienmēr pa rokai pašā ekrāna apakšā. Augšā nav standarta status-bar, pie kura esam pieraduši. Sākumā likās, kā tad tā - bet pēc tam saproti, ka tiešām, nav taču īstas vajadzības pēc viņa. Ja ir vajadzība aplūkot akumulatora stāvokli vai ieslēgtos tīklus, tad atliek tikai novilkt ar pirkstu uz leju neesošo status-baru, kā tas parādās visā savā krāšņumā. Kontaktu, kalendāra, SMS lietošana ir tīrākā bauda. Lieliski ir tas, ka Windows Phone saglabā vienotu dizainu un lietojamību visur un, tiklīdz esi apguvis, kā kas darbojas, tā ikviena kvalitatīva aplikācija būs pilnībā saprotama jau no pirmā brīža.

Draudzīgas sarunas. Ja vien varētu ērti piezvanīt

Kā jau sākumā minēju, telefonu izmantoju reālos “kara” apstākļos - dienā ienākošo un izejošo zvanu summa ir tuvu 100. Pirmais šokējošais atklājums - šim HTC telefonam nav Smart Dial. Vēl šokējošāku šo faktu dara tas, ka Smart Dial patents pieder nevienam citam kā Microsoft. Pat manam pirmajam HTC telefonam tālajā 2007. gadā ar Windows Mobile 6.0 bija Smart Dial un kopš tā laika visos  HTC telefonos (vismaz 10-15 modeļos, kuri man bijuši vai kururs esmu testējis) ir iebūvēta šī lieliskā funkcija. Šī lieta galīgi nesatrauks iPhone un Android lietotājus (lielākā daļa ražotāji, izņemot HTC, un varbū vēl dažus), kuru telefoniem šāda iespēja nav paredzēta vispār. Taču, ja esi iepazinies ar Smart Dial funkciju, tad būs ļoti grūti pēc tam bakstīties pa telefona grāmatu, lai atrastu nepieciešamo kontaktu. Arī telefona zvana pacelšana, ja ekrāns ir nobloķēts, ir jāveic divos piegājienos - jāatbloķē ekrāns (protams, bez paroles ievadīšanas) un tad jāspiež zvana pacelšanas poga. Pietiktu ar atbloķēšanu, lai automātiski paceltu zvanu, kā tas ir citos telefonos.

Vēl viena nepārdomāta lieta - atverot tālruni, visi zvani parādās sarakstā uz leju bez īpašām grafiskām atšķirībām starp ienākošajiem, izejošajiem un neatbildētajiem zvaniem. Ja jūs esat intensīvi sazvanījušies ar kolēģi, tad visi pēdējie zvani sarakstā būs tikai un vienīgi kolēģis, lai gan reāli pietiktu tikai ar vienu kolēģa ierakstu. Arī neatbildētie zvani nekādā īpašā veidā neizceļas, tāpēc ir diezgan liels risks palaist garām kādu.

Kontakta skats - ļoti ērts un pārskatāms. Kontakta vēstures skats - nav nostrādāts līdz galam. Zvani parādās haotiskā secībā, toties ļoti lieliski, ka starp zvaniem parādās gan sms/facebook chat, gan e-pasti.

Bērnu stūrītis biznesam

Daudziem no mums ir gadījies iedot telefonu kādam bērnam un pēc tam panikā skatīties, kā tiek zvanīts nejauši uzspiestiem kontaktiem, dzēstas sms un darītas citas trakas lietas. Microsoft ir padomājis arī par to, un Windows Phone 8 ir ieviesuši “Kids Corner” funkcionalitāti, kas ļauj izveidot atsevišķu ekrānu ar personalizētām flīzēm tikai priekš bērniem. Piekļuve kontaktiem, zvanīšanai, epastam nav iespējama - tikai tām aplikācijām, kurām paši būsiet ļāvuši piekļuvi. Cik patestēju - ļoti ērti un viegli lietojama. Brīnos, ka Android tikai jaunākajās OS ieviesīs kaut ko līdzīgu (teorētiski).
Līdzīga funkcionalitāte ir paredzēta arī biznesa lietotājiem - slēgta lietotāju grupa, uzņēmuma aplikācijas, saziņas līdzekļi utt. Diemžēl šo funkcionalitāti nespēju notestēt, jo nepieciešams pieslēgties Microsoft domēnam.

Teksta ievade un latviešu valoda

Diemžēl jāatzīst, ka arī šeit ir lieliskas un ne tik lieliskas ziņas. Lieliskā - Windows Phone pilnībā atbalsta latviešu valodu, pie tam garumzīmju ievade notiek interesantā veidā. Klaviatūras labajā pusē ir trīs papildus pogas - garumzīme, mīkstinājuma zīme un jumtiņš, attiecīgi, ja vēlies burtu A padarīt par Ā tad nospiežot “a” secīgi jāuzliek tam garumzīme. Sākumā liekas, ka ievade varētu būt neērta, bet ar laiku sapratu, ka tā ir viena no vislabākajām latviešu valodas ievadēm, kāda telefonos ir redzēta. Diemžēl par pašu drukāšanu uz klaviatūras neko labu nevaru pateikt - diezgan neprecīza. Sākumā vainoju to, ka neesmu pieradis, pēc tam to, ka klaviatūra par mazu, bet, pārejot atpakaļ uz Android, sapratu, ka WP8 nav līdz galam noslīpēta ievade.

Aplikācijas. Kāpēc tā ir lielākā Windows phone problēma

Aplikāciju ierobežotā izvēle tiek minēta visos šī telefona apskatos. Es šajā lietā gribētu precizēt šo to, kā arī iemest milzīgu akmeni Microsoft dārziņā. Jā, aplikācijas ir maz, izvēle ir praktiski nekāda. Nav nevienas oficiālās Google aplikācijas. Nevar arī saprast, kur citiem ir oficiālās aplikācijas un kur ir pakaļdarinājumi. Sāku intensīvāk pētīt šo problēmu un sapratu, ka vaina ir pašā veikalā, bet precīzāk - tas izskatās nevis pēc veikala, bet gan pēc pamesta bloga.
Pirmkārt - veikala dizains tomēr ir pārāk askētisks. Meklējot aplikāciju, tu vismaz intuitīvi gribi saprast, kas ir labs un kas slikts. Google Play un Apple Appstore to ir ļoti viegli noteikt, jo tas tiek izcelts ar dizainu - gan lejupielāžu aptuvenais skaits, gan apskati, gan editors choice utt. Šeit viss vienkārši ir samests kaudzē.
Otrkārt - meklētājs nestrādā normāli - nevar saprast, ko īsti tu esi atradis.
Treškārt - vajag vairāk papildinformācijas par aplikācijām. Gan lejupielāžu skaitu, gan editors choice un citus mārketinga un pārdošanas elementus.
Ceturtkārt - katastrofāli trūkst atsauksmes. Es centos izvairīties no aplikācijām, kurām nav atsauksmes, bet ātri vien sapratu, ka tas nav iespējams. Piedevām izskatās, ka atsauksmes ir kaut kādā veidā piesaistītas pie lokācijas, kas man liekas ir ļoti liela kļūda, ņemot vērā, ka veikals stāv tukšs. Šeit vajadzētu ņemt Android pieredzi un likt atsauksmes no visiem reģioniem.
Ko lietas labā var darīt paši lietotāji? Aktīvi vērtēt un rakstīt atsauksmes aplikācijām. Tas motivē gan izstrādātājus, gan arī citus aplikāciju lietotājus.

Sinhronizācija un integrācija ar web-servisiem

Par lielu pārsteigumu uz Microsoft izstrādātā Windows Phone nav sākotnēji instalētas tādas aplikācijas kā Skype un SkyDrive, lai gan daļēja integrācija ar tām jau ir iekļauta gan kontaktu vadībā, gan Office aplikācijā. Facebook aplikācija ir diezgan neērta lietošanā. Pārsteigums bija, ka, savienojot Windows 8 ar HTC 8X, bija jāinstalē papildus aplikācija (tas gan notika pāris sekunžu laikā), bet kura nepiedāvāja sinhronizēt kontaktus - tikai mūziku un bildes.

Nesaprotamais akumulators

Šī bija lieta, kuru es tā arī līdz galam neesmu sapratis. Pilnībā uzlādēts telefons stundas laikā, nedaudz lietojot internetu un nedaudz zvanot, varēja pazaudēt 20% uzlādes. Tomēr līdz dienas beigām izvilka diezgan brīvi. Uz mana HTC Sensation, šādā pašā režīmā lietojot telefonu, tas zaudē aptuveni 5% no uzlādes. 8X ir arī iebūvēts akumulatora taupīšanas režīms, kas palīdz taupīt to, ja uzlāde nokrītas līdz 20-25%. Apgalvot, ka akumulators ir slikts, es negribētu, jo nedēļas laikā to nevar saprast, ka tas ir nesaprotams - fakts.

Sīkumi, pie kuriem var piekasīties

Dažas sīkas un nesaprotamas lietas, kuras, ceru, tuvākajā laikā Microsoft saņemsies izlabot.

  • Ļoti skaļi paziņojumi savienojuma laikā par zvana beigām, pienākošajām sms un konferences zvaniem. 
  • Nav mirgojošās gaismiņas, ja ir nelasītas sms vai neatbildēti zvani, kad telefona ekrāns ir izslēgts
  • Zvana skaļuma režīmam tā arī neatradu pilnīga klusuma režīmu - vai nu zvans ar vibro vai tikai vibro
  • Zvana skaļuma režīmi - no 0 līdz 30. Displeja spilgtuma režīmi - low, medium, high + auto. Konsekvence?
  • Ieslēgšanas/ izslēgšanas poga pārāk sapludināta ar korpusu, reizēm grūti uztaustīt.
  • Ienākošās ziņas parādās uz lock-screen. Šī pati problēma bija sākotnējiem Android, bet, par laimi, tajos vēlāk ieviesa iespēju atslēgt šo funkciju.
  • Ļoti daudzas aplikācijas gribēja zināt manu lokācijas vietu, dažas - nesaprotamu iemeslu dēļ.

Kā 8X var būt izcils telefons, ja tam ir tik daudz nepilnību?

Jūs atceraties pirmo iPhone? Vai pirmo Android? Vai otro, trešo? Vai varbūt pat esošo? Jūs taču atceraties, cik daudz nepilnību tajos bija un ir. Nebūtu problēmu savākt sarakstu ar simtiem nepilnību. Windows Phone 8 ir pašā savas attīstības sākumposmā, un arī tam ir savi mīnusi, kuri pamazām tiek laboti. Bet viena lieta ir ļoti skaidra - Windows Phone jau no paša sākuma pārspēj konkurentus ātrdarbības un lietojamības ziņā, un tas padara šo telefonu par izcilu pat uz super-attīstīto sāncenšu fona. Microsoft ir spēris ļoti pareizu soli - nevis mēģināt noķert un kopēt esošos līderus (kā to darīja Android), bet gan radīt pilnībā jaunu lietotāju saskarni un lietošanas pieredzi un, manuprāt, tas viņiem ir izdevies lieliski. Dodiet šim telefonam nedēļu un jūs sapratīsiet, ka Androīdam un Apple ir uzradies ļoti spēcīgs konkurents, kurš pie pareiza mārketinga un produktu attīstības stratēģijas tuvāko gadu laikā var vienu no pašreizējiem līderiem aizbīdīt trešajā plānā!

Kam paredzēts šis telefons?

Šis telefons ir paredzēts cilvēkiem, kuri augstu novērtē korpusa kvalitāti un dizainu, kā arī ātru telefona darbību un askētiski veidoto grafisko saskarni. Tādiem, kuri telefonu izmanto vairāk izklaidei, nevis zvanīšanai, un kuri meklē lielisku alternatīvu iPhone un Android.
Vai es pats varētu kļūt par HTC 8X lietotāju? Pirmajās dienās likās, ka nekad mūžā, bet kad bija jāatdod testa telefons atpakaļ, novilku to līdz pēdējam, jo negribēju šķirties no tā. Ja nākamajās versijās tiktu uzlabota zvanīšana un kontaktu meklēšana, kā arī klaviatūra, tad es šo, viennozīmīgi, izvēlētos kā savu telefonu. Ja man būtu jāizvēlas tikai pēc korpusu kvalitātes un uzbūves, es to ņemtu šodien pat, nemaz nedomājot.

Lietas, kuras man ļoti patika

+ Izcils korpusa dizains un kvalitāte
+ Telefona kopējā ātrdarbība
+ Ļoti labs un ātrs interneta pārlūks IE10
+ Intuitīva, ērta un skaista grafiskā vide
+ Komplektā ļoti labas austiņas
+ Bērnu stūrītis
+ Latviešu valodas ievades ērtums

Lietas, ar kurām es varētu sadzīvot

* Nesaprotamais akumulatora darbības ilgums
* Aplikāciju veikala vājais dizains un atsevišķu aplikāciju neesamība
* Dažādi lietojamības sīkumi

Lietas, kuras man nepatika

- Nav Smart Dial
- Nav normālas sinhronizācijas ar Windows 8/ MS Office
- Teksta ievades kopējā neprecizitāte

Noslēgumā

HTC 8X ir lLielisks telefons ar klasiskām “jaunas platformas” problēmām. Ļoti daudzām no šīm lietām gadu gaitā ir izgājuši cauri gan iPhone, gan Android, tāpēc priekš Windows Phone šis posms vienkārši ir jāpārvar un, ja viņi to darīs kvalitatīvi un savlaicīgi, tad cīņa par tirgus daļu būs ļoti saspringta. HTC kā dzelžu (hardware) ražotājs 8X ir ielicis ļoti daudz, un to var gan redzēt, gan just - šis noteikti ir šī brīža kvalitatīvākais un vislabāk nostrādātais HTC (un ne tikai) telefons tirgū.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV