Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Turpmāk zagtus telefonus pārdot būs grūtāk

Easyget.lv, 03.07.2013. 09:29

Mobilo sakaru operators “Tele2” bloķēs nozagtos telefonus visās Baltijas valstīs, kā rezultātā varētu samazināties telefonu zādzību skaits.
Turpmāk zagtus telefonus pārdot būs grūtāk

Šogad pirmo četru mēnešu laikā Rīgas reģionā vien dažādos noziedzīgos veidos ļaundari ir ieguvuši 602 mobilos tālruņus, liecina Valsts policijas dati. Līdz šim bija iespējams bloķēt ierīci tikai konkrētajā valstī, kurā telefons ir reģistrēts, kas nozīmē to, ka zaglis varēja šādu ierīci pārdot pārējās Baltijas valstīs un jaunais īpašnieks to varēja lietot bez bažām. Ņemot to vērā, daļa nozagto telefonu tika realizēti kaimiņvalstīs.

No šodienas “Tele2” bloķēs telefonus Lietuvā un Latvijā, savukārt “Tele2” Igaunijā būs nākamā, kas pievienosies šai kopējai telefonu bloķēšanas sistēmai. “Tele2” ir vienīgais mobilo sakaru operators, kas darbojas visās Baltijas valstīs.

“Gandrīz katram jeb 97% valsts iedzīvotāju ir mobilais telefons, kas vienmēr ir līdzi, turklāt lielākoties tas ir finansiāli vērtīgs – bieži vien pat dārgāks par televizoru vai datoru. Lai apgrūtinātu zagto telefonu pārdošanu vai lietošanu, apvienojam datu bāzes visās Baltijas valstīs, kas nozīmē to, ka, ja telefons būs bloķēts vienā valstī, arī pārējās divās Baltijas valstīs tas nedarbosies. Esam pārliecināti, ka, grūtības pārdot nefunkcionējošu ierīci, būs par iemeslu mazākam pamudinājumam to zagt. Tas ļaus mums labāk pasargāt klientus no šādiem atgadījumiem,” saka “Tele2” drošības dienesta vadītājs Jānis Miķelsons. “Ja cilvēks tomēr nolemj iegādāties telefonu “no rokas”, iesakām pieprasīt pirkumu apliecinošus dokumentus, kā arī pārliecināties, vai konkrētais telefons ir darba kārtībā un nav bloķēts.”

“Policijas apkopotā informācija liecina, ka daļa dažādos noziedzīgos veidos iegūto mobilo tālruņu no Latvijas tiek relizēti kaimiņvalstīs, savukārt daļa Igaunijā un Lietuvā nozagto tālruņu nonāk pārdošanā Latvijā. “Tele2” iniciatīva nozagto tālruņu bloķēšanai visās Baltijas valstīs palīdzēs cīnīties ar šo savdabīgo apmaiņu un samazināt kopējo mobilo tālruņu zādzību skaitu visās Baltijas valstīs. Tāpat aicinām tālruņa nozagšanas gadījumā vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, lai palīdzētu noziedzīgā nodarījuma atklāšanā,” saka Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītājs Toms Sadovskis.

Līdz ko cilvēks konstatē, ka telefons ir pazudis, “Tele2” iesaka nekavējoties par to ziņot, zvanot uz “Tele2” diennakts informatīvo dienestu (600, 29560600) vai “Zelta Zivtiņa” informatīvo dienestu (676, 29560676), vai arī griežoties tuvākajā “Tele2” klientu apkalpošanas centrā – “Tele2” reģistrēs ierīci savā sistēmā un to nobloķēs visās Baltijas valstīs. Savukārt, ja telefons ir nozagts vai nolaupīts, ir jāvēršas arī policijā. Lai “Tele2” varētu bloķēt telefonu, klientam ir jāzina IMEI kods konkrētajam telefonam, kuru nepieciešams bloķēt.

Katram telefonam ir savs unikāls kods – Starptautiskā mobilā aprīkojuma identifikācija jeb IMEI (International Mobile Equipment Identity). Kad telefons pazūd, kods palīdz noteikt telefona atrašanās vietu, taču situācijā, kad IMEI ir bloķēts, telefonu nevar vairāk izmantot pat tad, ja ir ievietota cita SIM karte. IMEI kods ir uzrakstīts uz iepakojuma vai marķējuma zem tālruņa baterijas. Kods ir arī ierakstīts telefona pirkuma līgumā. Vieglākais veids, kā uzzināt kodu, ir, telefonā ievadot šādas rakstu zīmes: *#06#.

Papildu drošībai no šī gada maija “Tele2” sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju “Balta” piedāvā apdrošināt telefonus un datorus. Mobilo telefonu un datoru apdrošināšana ir jau pasaulē atzīts pakalpojums, un Latvijā tas ir pieejams ikvienā no 43 “Tele2” klientu apkalpošanas centriem 21 pilsētā. Iegādāties apdrošināšanu ir iespējams līdz ar jaunā telefona vai datora iegādi, izvēloties starp diviem segumiem – tikai bojājumiem vai bojājumiem un pilnīgam zudumam (zādzība un bojāeja).

Par mobilā telefona nolaupīšanu var sodīt ar cietumsodu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piemērot cita veida sodu, piemēram, īslaicīgu brīvības atņemšanu, naudas sodu, piespiedu darbus. Laupīšanas gadījumā nav būtiski, cik vērtīgs ir bijis mobilais telefons. Taču, ja notikusi zādzība, tad mobilā telefona cenai ir nozīme. Ja telefona vērtība nepārsniedz 200 latus, tad zagli var sodīt ar cietumsodu līdz vienam gadam vai ar iepriekš minētajiem citiem sodiem. Savukārt, ja telefona vērtība pārsniedz 200 latus, tad zagli var sodīt ar cietumsodu līdz diviem gadiem vai ar citiem sodiem.

Foto (c) flickr.com/Irita Kirsbluma

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV