Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Vairāk nekā pusei Latvijas mājsaimniecību pieejams internets ar ātrumu 1 Gbit/s

Easyget.lv, 03.09.2013. 08:44

Sākot ar oktobri, vairāk nekā pusei Latvijas mājsaimniecību būs pieejams viens no ātrākajiem interneta pieslēgumiem pasaulē – optiskais internets ar ātrumu līdz pat 1 Gbit/s, ko nodrošinās Latvijā vadošais elektronisko pakalpojumu sniedzējs Lattelecom.

Pakāpeniski tiks dubultots optiskā interneta ātrums visiem klientiem, līdz ar to tiem, kas līdz šim abonējuši 500 Mbit/s optisko internetu, ātrums tiks palielināts līdz 1 Gbit/s bez papildus samaksas.

„Kopš 2008. gada, kad uzsākām optiskā tīkla infrastruktūras izbūvi Latvijā, esam investējuši tīkla attīstībā jau 30 miljonus latu un padarījuši optisko internetu par nozares standartu. Šajā laikā augušas arī klientu prasības, attīstījušās tehnoloģijas un par normu kļuvušas mājsaimniecības, kurās ir vairāki televizori, katram ģimenes loceklim ir savs dators un viedtālrunis. Kopējais interneta patēriņš mūsu tīklā aug ļoti strauji - vidējais pieaugums ir pat divas reizes gadā. Tāpēc speram soli „nākotnes cilvēka” vajadzību virzienā un paplašinām Lattelecom datu maģistrāli līdz pat neticami ātrajam 1 Gbit/s,” skaidro Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss norāda, ka nozares attīstības griezumā šis ir vērā ņemams sasniegums, lai nodrošinātu kvalitatīvu, ērtu elektronisko sakaru pieejamību un veicinātu Digitālās programmas Eiropai mērķu sasniegšanu. „Telekomunikāciju pakalpojumu tirgus ir viens no dinamiskākajiem un straujāk augošajiem, turklāt internets ir kļuvis par šī tirgus dzinējspēku, kas nodrošina visu nepieciešamo sakaru spektru. Ātra piekļuve internetam ir viena no cilvēku ikdienas pamatvajadzībām, kā arī būtisks faktors uzņēmējdarbības attīstībai reģionos. Tāpēc līdztekus vispārējai platjoslas attīstībai ir svarīgi palielināt arī interneta ātrumu. Šajā jomā Latvija parāda izcilus rezultātus, nodrošinot vienu no ātrākajiem internetiem pasaulē, ar ko varam lepoties,” uzsver A.Matīss.

Lattelecom prognozē, ka ātruma pieaugums pozitīvi ietekmēs arī Latvijas pozīciju starptautiskajos interneta ātruma reitingos. 2013. gada 1. ceturksnī Latvija ieņēma 6. vietu pasaulē, vērtējot pēc vidējā interneta ātruma, un 5. vietu pasaulē pēc maksimālā ātruma, liecina Akamai ziņojums.

„Latvijas interneta ātrums pēdējos gados viennozīmīgi devis tās atpazīstamībai ļoti pozitīvu grūdienu. Tā ir viena no jomām, kur pārliecinoši esam priekšā Eiropai, ar ko pašiem jāiemācās palepoties,” norāda Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone, vienlaikus piebilstot, ka tas ne vien sniedz gandarījumu vietējiem iedzīvotājiem, bet arī rada modernas un attīstītas valsts iespaidu un patīkami pārsteidz mūsu valsts viesus – tūristus un investorus. „Turklāt jau tagad redzams, ka sakārtotā infrastruktūra ļauj attīstīties dažādiem radošiem IT un citu nozaru uzņēmumiem, kuri Latvijas vārdu pasaulē vēl nesīs,” piebilst Pētersone.

Ātruma pieaugums – vairāk nekā 50 000 reižu

Šobrīd pieejamais ātrums ir palielinājies pat vairāk nekā 50 000 reizes, salīdzinot ar 1997. gadu, kad Lattelecom mājas lietotājiem sāka piedāvāt pirmo interneta iezvanpieejas pieslēgumu ar ātrumu 19 Kbit/s. Tas nozīmē, ka pirms sešpadsmit gadiem dokumentus 5 GB apjomā lietotājs lejupielādētu gandrīz mēnesi – 25 dienas, bet šobrīd Lattelecom optiskais internets ļauj to izdarīt nedaudz vairāk kā pusminūtes laikā. 1 Gbit/s liels ātrums ļauj arī, piemēram, 100 fotogrāfijas 150 MB apjomā lejupielādēt pat sekundes laikā.

Datu pārraides kapacitāte ar 1 Gbit/s lielu ātrumu ir galvenokārt piemērota mājsaimniecībām, kurās ir vairāki datori un televizori ar Interaktīvās televīzijas pieslēgumu, un ģimenes locekļi tos aktīvi izmanto paralēli, kā arī individuāliem lietotājiem, kas ikdienā strādā ar lieliem informācijas apjomiem, piemēram, augstas izšķirtspējas video un foto. Lattelecom eksperti atgādina – lai pilnvērtīgi izmantotu 1 Gbit/s ātrumu, nepieciešams piemērots un jaudīgs dators (atbilstoša tīkla karte un cietā diska ātrums).

Pakāpeniski bez maksas optiskā interneta ātrums tiks dubultots visiem Lattelecom klientiem. Tiem, kas šobrīd lieto 50 Mbit/s pieslēgumu, ātrums tiks palielināts līdz 100 Mbit/s. Attiecīgi 100 Mbit/s pieslēgumu palielinās līdz 250 Mbit/s, 200 Mbit/s līdz 400 Mbit/s, kā arī 500 Mbit/s līdz 1 Gbit/s.

Optiskā interneta tīklā jau gandrīz 60% mājsaimniecību

Plānots, ka līdz 2013. gada beigām Lattelecom optikas pārklājums sasniegs 484 000 mājsaimniecības, kas ir 58% no visām mājsaimniecībām Latvijā. Kopumā tuvāko gadu laikā Lattelecom mērķis ir palielināt optiskā interneta pieejamību līdz pat 75% no visām Latvijas mājsaimniecībām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV