Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

No šodienas pārdošanā alternatīvais Rīgas ceļvedis „Another Travel Guide Rīga”

Kristīne Circene, 27.11.2009. 10:04

Vēloties lauzt virkni iesīkstējušu stereotipu un mainīt ārvalstu ceļotāju priekšstatu par Rīgu, klajā nācis ceļvedis „Another Travel Guide Rīga”, kas rosina paskatīties uz Latvijas galvaspilsētu no pavisam cita skatu punkta nekā ierasts un ieraudzīt pilsētu visā tās daudzveidībā – no simboliskām pilsētas zīmēm līdz nomaļu pērlēm un tikai insaideriem zināmām un mīļām vietām.
No šodienas pārdošanā alternatīvais Rīgas ceļvedis „Another Travel Guide Rīga”

Galerijas:

Grāmata tiek izdota tikai angļu valodā. Tās koncepta autori ir modes un ceļojumu žurnāliste Una Meistere, mākslas kritiķe un kuratore Daiga Rudzāte un mākslinieks Kirils Kirasirovs. „Another Travel Guide Rīga“ izdevēji ir interneta žurnāls neatkarīgiem ceļotājiem www.anothertravelguide.com un kultūras projektu aģentūra „Indie”. Projekts tapis sadarbībā ar dizaina biroju „Tundra“, līdzautoru vidū ir arī māksliniece un scenogrāfe Monika Pormale, rakstnieks Pauls Bankovskis, kino kritiķe Dita Rietuma, fotogrāfi Agnese Zeltiņa un Kristaps Kalns, tulkotājs Kārlis Freibergs un daudzi citi.

„Ieejot jebkurā Rīgas grāmatnīcā, var atrast vismaz piecas dažādas grāmatas par Rīgu, foto albumus, klasiskas tūrisma brošūras. Būdami lieliski, saturiski un poligrāfiski kvalitatīvi izdevumi, tie lielākoties piedāvā skatu no malas – skaistu, taču mazliet sterilu pilsētas parādes tēlu. Līdz šim Rīgai trūka pilsētas ceļveža, kas parādītu Latvijas galvaspilsētu kā daudzslāņainu, modernu, pulsējošu un dinamisku pilsētu, kurā ir interesanti dzīvot un būt. Jo vairāk tāpēc, ka, šķiet, tieši pēdējā laikā Rīga atkal sākusi pa īstam dzīvot. Glamūrā butaforija ir sabirusi krāsmatās, taču Rīgas radošais potenciāls kļuvis spēcīgāks kā jebkad. To apliecina arī visplašākajā pilsētas ģeogrāfijā izkaisītās radošās saliņas – sākot no Maskavas ielas spīķeriem un beidzot ar VEF mākslinieku darbnīcām. Rīga var iedvesmot un pārsteigt, viss atkarīgs no skatu leņķa un vēlmes ieraudzīt,” saka Una Meistere, www.anothertravelguide.com galvenā redaktore.

 Netradicionālā ceļveža mērķis ir mudināt atbraukt uz Rīgu cilvēkus, kuri iepriekš pat nav apsvēruši šādu domu, tādējādi stimulējot tūrisma industriju, kas ir viena no Latvijas ekonomikas nozīmīgajām sastāvdaļām. Vienlaikus grāmatas adresāts ir arī Latvijas iedzīvotājs, kuram tā varētu rosināt novirzīties no ierastām ikdienas gaitām un paskatīties uz Rīgu citādām acīm, atklājot tajā arvien jaunus pārsteigumus un izjūtot lepnumu par savu pilsētu.

„Šī grāmata ir mēģinājums pavēstīt domubiedru stāstu par pilsētu, kurai cieši esam piederīgi. Neraugoties uz faktu, ka savulaik teju ikviens no mums iekšēji un – dažkārt – arī publiski deklarējis sevi kā kosmopolītu, mirklī, kad pasaules ziņu aģentūru reportāžās Rīgas tēls tika saberzts miltos, mēs izšķīrāmies par sava „patriotiskā projekta“ realizāciju. Šis ceļvedis nav formāla norāžu sistēma tūristam, tas ir pilsētas zīmju, tēlu, simbolu un vietu krājums, kura mērķis ir atklāt patieso Rīgas un tās iedzīvotāju identitāti. Parādīt to pilsētu, kas mums patīk un kuras kontūra, pa lidmašīnas logu ieraudzīta, spēj emocionāli uzlādēt un nomierināt vienlaikus,“ gandarījumu pauž mākslas kritiķe un kuratore Daiga Rudzāte.

Grāmatas „Another Travel Guide Rīga” autoru komanda ir īsteni Rīgas insaideri – mākslinieki, arhitekti, uzņēmēji, žurnālisti un fotogrāfi, kuri mīl savu pilsētu un ir gatavi dalīties tās noslēpumos. No vienas puses, tā ir pilsētas rokasgrāmata, kas apkopo informāciju par labākajām viesnīcām, muzejiem, kultūras objektiem, kafejnīcām, restorāniem, veikaliem un rīdzinieku paradumiem, no otras – stila grāmata ar māksliniecisku vērtību, kas demonstrē citādu, kreatīvu vizuālo domāšanu, kas kardināli atšķiras no ierastajiem tūrisma ceļvežiem.

„Ceļvedis „Another Travel Guide Rīga“ ir veids, kādā mēs apliecinām savu pasaules izjūtu un demonstrējam savu laikmetīgā dizaina izpratni. Tas ir izdevums, kura raksturojumā līdzās saturam vienlīdz būtisks ir arī tā ārējais veidols. Mums būtiski arī, ka šis ceļvedis tapis uz papīra, kam piešķirts „zaļais sertifikāts“, kas ir apliecinājums tā ekoloģiskajai dabai,“ atzīst mākslinieks Kirils Kirasirovs.

Grāmatu varēs iegādāties Rīgas grāmatnīcās („Lukabuka”, karšu veikals „Jāņa sēta”), stila veikalos („Istaba”, „Garāža”, „Pērle”, „Inch”, „lolot”), SPA centros („Taka SPA”), aviokompānijas airBaltic lidmašīnās, atsevišķās viesnīcās un restorānos. Grāmata būs pieejama arī Viļņā, Tallinā un Helsinkos – nozīmīgāko mākslas izstāžu zāļu un muzeju veikalos (Tallinas Laikmetīgās mākslas muzeja „Kumu“ un Helsinku Laikmetīgās mākslas muzeja „Kiasma“ suvenīru veikalos), Helsinku universālveikalā „Stockmann”, dizaina veikalā Viļņā „Daiktu Viesbutis“, kā arī www.amazon.co.uk.  Grāmatas cena – 12 LVL. Sīkāka informācija par grāmatu www.anothertravelguide.com/riga_guide.

Projektu atbalsta – Berga Bazārs, Starptautiskā lidosta „Rīga”, Rīgas Brīvosta, Latvenergo, airBaltic, t/c Domina, Nordea, Map Antalis, P.R.A.E Sabiedriskās attiecības, Slow Food Latvija un Mārtiņš Rītiņš.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV