Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Ķemeru nacionālais parks uzsāk tūrisma sezonu

Ilze Vanaga, 30.04.2010. 12:07

Tuvojoties aktīvajai tūrisma sezonai, Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru nacionālā parka administrācija informē par atpūtas iespējām Ķemeru nacionālajā parkā.
Ķemeru nacionālais parks uzsāk tūrisma sezonu

Šīs sezonas jaunumi ir putnu vērošanas tornis pie Kaņiera ezera un dabas izziņas un nūjošanas taka pie Valguma ezera. Putnu vērošanas tornis apmeklētājiem tika atklāts pagājušā gada rudenī, tas tapis kā uzņēmuma CEMEX dāvinājums Ķemeru nacionālajam parkam. Kaņiera ezers ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā, šeit sastopami tādu sugu putni kā gārņi, cekuldūkuri, lauči, gaigalas, gulbji u.c. Savukārt, Valguma taka savus pirmos apmeklētājus gaida tieši šopavasar. Dodoties pastaigā pa šo taku, apmeklētājiem būs iespēja iepazīt daudzveidīgas dabas vērtības, izstaigāt Valguma ezera un Slocenes upītes krastus. Taka tapusi sadarbībā ar atpūtas bāzi "Valguma Pasaule".

Tāpat kā citus gadus, arī šajā tūrisma sezonā Ķemeru nacionālā parka apmeklētājiem ir pieejama Melnalkšņu dumbrāja laipa un Slokas ezera pastaigu taka. Dumbrāja laipa atrodas Ķemeros pie administrācijas ēkas "Meža māja". 550 m garā koka laipa līkumo caur pavasarī applūstošo palieņu melnalkšņu mežu Vēršupītes krastos un piedāvā iepazīt īpašu, tikai šim biotopam raksturīgu augu un dzīvnieku pasauli.

Slokas ezera taka sākas pie automašīnu stāvlaukuma Slokas ezera krastā. Tur uzbūvēts arī peldošs putnu vērošanas tornis, no kura var ērti pārlūkot visu ezeru. Taka vijas gar ezera krastu cauri dažādiem mežu tipiem un piedāvā plašas maršruta dažādošanās iespējas. Pavasaros un rudeņos daļa takas var būt applūdusi.

Lielā Ķemeru tīreļa laipa joprojām apmeklētājiem ir slēgta.

Džūkstes pagastā, Dunduru pļavās atjaunotās Slampes upītes krastos ir iespējams vērot lielos zālēdājus - taurgovis un savvaļas zirgus. Apmeklētāju ērtībai pie Dunduru pļavām ir ierīkots automašīnu stāvlaukums, uzbūvēts piecus metrus augsts skatu tornis un izvietoti informācijas stendi.

Ķemeru nacionālā parka apmeklētāji dabas mieru un klusumu var baudīt arī Rīgas jūras līča piekrastē, dodoties pastaigās gar jūru vai apmeklējot zvejniekciemu kultūrvēsturiskos objektus Lapmežciema novadā. Sportiskāku aktivitāšu cienītāji var doties izbraucienā ar velosipēdu pa kādu no četriem marķētajiem velomaršrutiem vai arī pa jebkuru koplietošanas ceļu, maršrutu veidojot paši. Ķemeru nacionālā parka apmeklējuma plānošanai noderīgi varētu būt arī "Lauku Ceļotāja" izstrādātie maršruti velobraucējiem, kājāmgājējiem, autobraucējiem, laivotājiem un putnu vērotājiem, kas tapuši projekta "Parki un ieguvumi" ietvaros un apskatāmi "Lauku Ceļotāja" mājas lapā.

Tūrisma sezonas laikā no maija līdz oktobrim "Meža mājā" Ķemeros darbosies Informācijas centrs, kur apmeklētāji var iegūt sīkāku informāciju par Ķemeru nacionālā parka tūrisma piedāvājumu. Informāciju ir iespējams iegūt, arī zvanot pa tālruni 67146824.

Foto: Mārtiņš Plūme

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV