Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Ceļot droši – ar pārbaudītu aģentūru un apdrošināšanu

Madara Laicāne, 01.07.2010. 10:19

Ceļošana ir saistīta ar daudz un dažādiem riskiem, bet tūrisma aģentu uzdevums ir rūpēties par šo risku novēršanu un savu klientu drošības nodrošināšanu. Tomēr arī pašiem patērētājiem jābūt informētiem par to, kas ir jāņem vērā dodoties ceļojumā, tāpēc 30. jūnijā tika rīkota preses konference, kurā Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas, AAS BTA un tūroperatora "Tez Tour" pārstāvji informēja par to kā izvēlēties drošu ceļojumu aģentūru, par ceļojumu apdrošināšanas jaunumiem, kā arī citiem ar ceļošanu saistītajiem jautājumiem.

Viens no svarīgākajiem faktoriem izvēloties tūrisma aģentūru ceļojuma organizēšanai ir tas, vai tai ir klientu iemaksātās naudas drošības garantija. Tas ir īpaši svarīgi, ja tiek izmantoti kādas jaunas, tirgū maz pazīstamas aģentūras pakalpojumi. Šobrīd patērētājam pašam jau ir iespēja Ekonomikas ministrijas uzturētajā interneta datu bāzē redzēt, kurām aģentūrām šī garantija ir (www.em.gov.lv – Tūrisma aģentu un operatoru datu bāze). Kā preses konferencē norādīja Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācijas valdes priekšsēdētāja Kitija Gitendorfa cilvēki bieži iekrīt uz lētiem reklāmas trikiem un tādējādi riskē ar savu naudu. "Tāpēc, lai patērētājiem būtu iespēja pārbaudīt aģentūras "drošumu" jaunā tūrisma aģentu un operatoru datu bāze ir ļoti lietderīga. Tajā ir iespējams aplūkot, vai un uz cik ilgu laiku aģents ir ieguvis klientu iemaksātās naudas garantiju, lai būtu droši, ka gadījumā, ja uzņēmumu skar kādas finansiālas problēmas, tūrists tiktu vismaz nogādāts mājās. Tas nav nekas jauns – šāda garantija ir bijusi jau kopš 2002. gada, vienkārši līdz šim valsts netika uzraudzījusi šo jautājumu. Bet visus šos gadus ALTA, sākot jauno tūrisma sezonu ar izstādi Balttour, tās apmeklētājus kopā ar Patērētāju tiesību aizsradzības centru ir informējusi par šiem jautājumiem. Šī prakse turpināsies arī Balttour'2011, kas nākamā gada 11. – 13.februārī notiks Rīgas centrā - Skonto hallē. Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijā pilnīgi visiem biedriem, kam šī garantija būtu nepieciešama, tā ir," tā K. Gitendorfa. Atbilstoši Tūrisma likuma 16.panta pirmajai daļai un MK 13.04.2010. noteikumu Nr.353 24.punktam garantija ir jāuztur tūrisma operatoram, kas pakalpojumu pārdod galapatērētājam.

Lielākās tirgus daļas turētāja ceļojumu apdrošināšanā – AAS „BTA" Personu apdrošināšanas departamenta direktore Katrīna Radzinska informēja par dabas ieviestām korekcijām apdrošinātāju piedāvājumā. Pēc Īslandes vulkāna izvirduma šā gada aprīlī, apdrošināšanas sabiedrība papildināja ceļojumu apdrošināšanas riskus, iekļaujot arī dabas stihiju risku kā vienu no tiem. Iepriekš neviena Latvijas apdrošināšanas sabiedrība šāda riska iestāšanās gadījumā radušos izdevumus nekompensēja, jo, pirmkārt, nebija attiecīgas pieredzes, otrkārt, pret dabu cilvēki joprojām ir bezspēcīgi. Redzot lielos zaudējumus, ko cieta visa Eiropa vulkāna izvirduma dēļ, šī nostāja tika pārskatīta. Tas nozīmē, ka visiem, kuru Ceļojumu apdrošināšanas polisē būs iekļauts šis risks, tiks segti zaudējumi, kas radušies dažādu dabas kataklizmu – plūdu, vētru, ugunsgrēku, vulkāna izvirdumu, cunami, zemestrīces, rezultātā. Šāds pakalpojums maksās vien 12 EUR papildus jebkurai pamata polisei."
"Jāatzīst, ka bieži cilvēki, dodoties atvaļinājumā uz citām valstīm, kļūst vieglprātīgi un pieļauj tādas kļūdas, kādas mājās nepieļautu – pārsvarā cilvēki saindējas, it sevišķi dienvidu valstīs. All inclusive ceļojumu pakešu rezultātā cilvēki bieži cieš arī no pārēšanās. Nepareizi tiek izmantoti kondicionieri viesnīcās, kā rezultātā – saaukstēšanās, bronhīts, auss iekaisumi. Dažādas traumas visbiežāk piedzīvo slēpotāji un snovbordisti ziemas sezonā," no pieredzes stāsta K. Radzinska.

Savukārt, kā pastāstīja "Tez Tour" ģenerāldirektors Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs, ceļot bez polises šobrīd ir pat vecmodīgi. Pie tam ir gadījumi, kad šī apdrošināšana ir neatsverama – it sevišķi dzīves traģiskākajos brīžos. "Tūristiem ir arī daudz problemātisku situāciju ar uzņēmumiem, kas pēkšņi bankrotē. Ekonomikas ziedu laikos "Tez Tour" bija līgumi ar aptuveni 300 kompānijām, tomēr, sākoties mazo aģentūru bankrota laikam, mēs lauzām līgumus ar aptuveni 140 uzņēmumiem, kas nestrādāja nopietni. Mums tomēr svarīgāks ir mūsu tēls patērētāju acīs. Tieši tāpēc iemaksātās naudas garantija ir viens no būtiskiem faktoriem, izvērtējot iespējamo sadarbību ar tūrisma aģentūrām," tā K. Paļgovs.

Padomi patērētājiem, lai sasniegtu maksimālu ceļojumu drošību:

Izvēloties ceļojumu aģentūru:

Pirms izvēlēties sadarbību ar kādu jaunu vai ne pārāk labi pazīstamu firmu, pārliecināties vai uzņēmumam ir iemaksātās naudas garantija – vai nu lūdzot šo informāciju pašam uzņēmumam vai pārbaudot to Ekonomikas Ministrijas mājas lapā.

Ieraugot tūri uz nedēļu siltajās zemēs, kas maksā, piemēram, tikai 150 Ls, apdomāt, vai tas ir reāls piedāvājums vai tikai mārketinga triks.

Painteresēties interneta forumos, par to kāda citiem ir bijusi pieredze ar izvēlēto ceļojumu aģentu. Latvijā to pārbaudīt ir viegli, jo tirgus ir mazs.

Izvēloties un izmantojot ceļojumu apdrošināšanu:

Lasiet polisi un noteikumus!

Dodoties ceļojumā, iegādājieties apdrošināšanu, kas atbilst jūsu ceļojuma mērķim

Dodoties ceļojumā, apdrošināties ne tikai pret medicīniskajiem izdevumiem, bet paredzēt arī citas problēmas, kas nav saistītas ar veselības stāvokli:

lidmašīnas reisa atcelšana;

ceļasomu nozaudēšana;

izlidošanas nokavēšana;

zādzības risks utt.

Noskaidrojiet sadarbības ārstniecības iestādes, neatdodiet pasi, kredītkartes

Ja nav līdzekļu, sazināties ar BTA

Saglabāt maksājumu dokumentus

Pieteikt bagāžas bojājumus/zudumu arī aviokompānijai

Atcerēties paņemt Eiropas Veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kas ir bez maksas un darbojas visā Eiropas Savienībā un Šveicē, tomēr neaizmirst par privāto ceļojumu apdrošināšanu, jo EVAK nekompensē visus izdevumus un pilnā apmērā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV