Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Latvijas iedzīvotāji izvēlas TOP 10 Latvijas Leģendas

Signe Znotiņa, 21.06.2011. 09:24

Sociālā Latvijas iepazīšanas projekta „Latvijas Leģendu Mājas karte" (www.latvijaslegendas.lv) ietvaros noslēdzies Latvijas iedzīvotāju balsojums par diženākajām, teiksmainākajām un skaistākajām Latvijas vietām.
Latvijas iedzīvotāji izvēlas TOP 10 Latvijas Leģendas

Par leģendārāko vietu no visiem Latvijas novadiem ar 2570 balsīm atzīts Kārļa Skalbes memoriālais muzejs „Saulrieti", kas tiek dēvēts arī par latviešu pasaku ķēniņa pili. Kopumā par Latvijas Leģendām www.latvijaslegendas.lv iedzīvotāji atdevuši 22 063 tūkstošus balsu.

Līdz šim brīdim www.latvijaslegendas.lv ir pieteiktas aptuveni 530 vietas no visiem Latvijas novadiem, starp kurām ir gan ļoti labi zināmas, gan līdz šim nedzirdētas vietas.

Normunds Labrencis, sociālā projekta „Latvijas Leģendu Mājas karte" idejas autors un iniciators: „Šis projekts pierāda, ka Latvijā ir ļoti daudz īpašu vietu, par kurām zina labi ja vietējie iedzīvotāji. Tāpat projekta laikā secinājām, ka līdzās ļoti populārām un zināmām vietām nereti atrodas mazpazīstamas vietas, kuru vēsture un izcelsme ir vārda tiešākajā nozīmē „leģendāra". Piemēram, vai zinājāt par Ēģiptes luterāņu baznīcu Medumu pagastā? Un par godu vēja dievam celto Eola templi Alūksnes novadā vai Šokolādes kalnu no īpašiem māliem Krāslavas novadā? Šī karte ļaus iedzīvotājiem atklāt jaunas vietas apceļošanai."

Ikviens iedzīvotājs var apmeklēt Latvijas Leģendu karti www.latvijaslegendas.lv un izmantot vasaru Latvijas apceļošanai un iepazīšanai. Iedzīvotāji ir aicināti pievienot jaunas leģendas ar vietu aprakstiem, fotogrāfijām un video, kā arī dalīties iespaidos par jau apmeklētajām vietām.

Desmit leģendārāko Latvijas novadu vietas pēc iedzīvotāju balsojuma:

Rakstnieka Kārļa Skalbes memoriālais muzejs „Saulrieti" (2606 balsis), Vidzeme, Vecpiebalgas novads.

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/60/107

Ģenerālbedre un Vaktskalns (944 balsis), Vidzemes reģions, Vecpiebalgas novads.

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/60/384

Kalna Kaibēni (872 balsis), Vidzemes reģions, Vecpiebalgas novads.

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/60/385

Opekalna baznīca (621 balss), Vidzemes reģions, Alūksnes novads.

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/36/580

Dāvida Avotu ūdenskritumi (606 balsis), Vidzemes reģions , Cēsu novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/41/211

Pietraga (Mačperu) Sarkanās klintis (426 balss), Rīgas reģions, Salacgrīvas novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/27/212

Raunas Staburaga ūdenskritums (416 balsis), Vidzemes reģions, Raunas novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/54/218

Kazugravas Septiņavotu ūdenskritums (415 balsis), Vidzemes reģions, Priekuļu novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/53/216

Veczemju sarkanās klintis (411 balsis), Rīgas reģions, Salacgrīvas novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/27/213

Akmeņi "Lāčplēša gulta" un "Lāčplēša sega" pie A. Pumpura Lielvārdes muzeja (362 balsis), Rīgas reģions, Lielvārdes novads

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/20/506

Daudas upītes ūdenskritums (355 balsis), Rīgas reģions

http://latvijaslegendas.lv/Le%C4%A3endas/31/227

Visvairāk iedzīvotāji leģendas pievienojuši par Latgales reģionu (181 vietas), Vidzemes reģionu (111 vietas) un Kurzemes reģionu (107 vietas). Tiem seko Rīgas reģions (79 vietas) un Zemgales reģions (45 vietas). Turpretī visvairāk iedzīvotāju balsu saņēmušas leģendas Vidzemes un Rīgas reģionos.

Par projektu Latvijas Leģendu Mājas karte

Ar projektu „Latvijas Leģendu Mājas karte" tiek meklētas un apkopotas www.latvijaslegendas.lv Latvijā skaistākās vietas, kuras ir apvītas ar iedzīvotāju stāstiem, tādā veidā veidojot Latviju kā leģendām bagātu valsti. Šis projekts ļaus apskatīties uz Latviju no cita skatupunkta – ar cik daudz vēl nedzirdētām, bet skaistām vietām tā ir bagāta, kas veicinās iedzīvotāju vēlmi daudz vairāk to apceļot un patriotismu pret valsti.

Projektā līdz šim iesaistījusies lielākā daļa Latvijas tūrisma informācijas centru, bibliotēku un pašvaldību, sabiedrībā pazīstamu cilvēku – atsauksmes ir saņemtas no pilsētu mēriem, amatpersonām, TV personībām un citiem, kas labprāt padalījušies ar interesantiem stāstiem par tikpat interesantām vietām visā Latvijā.

„Latvijas Leģendu Mājas karte" top pateicoties īsta krējuma saldējumu sērijas Latvijas Leģendas saldējumiem „Mājas" ar dzērveņu - rupjmaizes kārtojuma, ābolkūkas – kanēļa un konfektes „Gotiņa" garšām, kuru receptūrā ņemtas vērā latviešu iecienītās garšas un tradīcijas.

Publicitātes fofo, Kārļa Skalbes memoriālais muzejs „Saulrieti"

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV