Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izdota grāfu Plāteru-Zībergu tūrisma maršruta karte

EasyGet.lv, 07.12.2011. 09:47

Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs (TIC) īstenojis Latgales kultūras programmas ietvaros apstiprināto projektu „Tūrisma maršruta „Pa grāfu Plāteru-Zībergu pēdām Daugavpils apkaimē un Daugavpilī" karšu izdošana: jauna tūrisma produkta virzīšana ārējos augsti prioritāros tūrisma tirgos, popularizējot kultūrvēsturisko mantojumu", informē TIC projektu vadītāja Lolita Kozlovska. Projekta mērķis - ar Plāteru-Zībergu dzimtas atstāto kultūrvēsturisko mantojumu un ievērojamu dzimtas pārstāvju vārdu veicināt informācijas pieejamību, tādejādi popularizēt Daugavpils novadu un Daugavpils pilsētu kā nozīmīgu kultūrvēsturisko centru un potenciālo ceļojuma galamērķi.
Izdota grāfu Plāteru-Zībergu tūrisma maršruta karte

Ideja par maršruta izveidi radās, lai uzsvērtu Plāteru-Zībergu dzimtas neatsveramo ieguldījumu reģiona kultūrvēsturiskā potenciāla tapšanā un veidošanā. Sākotnēji 2011.gadā TIC izstrādāja minēto maršrutu un izdeva karti latviešu valodā. Karte 2011.gadā februārī tika piedāvāta starptautiskās tūrisma izstādes „Balttour" un TIC apmeklētājiem, un tajos radīja patiesu interesi.

Grāfu Plāteru dzimtas izcelšanās meklējama viduslaiku Vācijā, Vestfālē, kad 1210.gadā pirmo reizi tiek minēts Vestfāles bruņinieks Humberts fon Plāters. Plāteru senči Baltijā ieradās kopā ar krustnešiem. Apmetoties Latgalē, viņi asimilējās un pieņēma poļu kultūru, veidojot radniecīgas saites ar Zībergu dzimtu. Laika gaitā Plāteri-Zībergi kļuva par vienu no ievērojamākajām un ietekmīgākajām dzimtām Latgalē. Viņu īpašumi atradās ne tikai Latgalē, Vidzemē un Kurzemē, bet arī Polijā un Lietuvā. Par Plāteru-Zībergu līdzekļiem uzbūvētas vairākas muižas, pilis, baznīcas, ierīkoti parki, kas ir saglabājušies arī pašreizējā Daugavpils un Ilūkstes novada teritorijā. Šis grāfu Plāteru-Zībergu devums ir neatņemama kultūrvēsturiskā mantojuma sastāvdaļa un arī nozīmīgi apskates objekti. Turklāt Daugavpils novada Līksna un arī Daugavpils ir saistīta ar poļu nacionālo varoni Emīliju Plāteri, kas kādu laiku pavadīja Līksnas muižā un plānoja uzbrukumu Dinaburgas (Daugavpils) cietoksnim. Šobrīd Līksnā ierīkota Emīlijas Plāteres taka un piemiņas akmens. Tādejādi Emīlijas Plāteres personības izmantošana ir lielisks veids Daugavpils novada un Daugavpils vietas tēla popularizēšanā.

Tādejādi projekta ietvaros tika izdotas maršruta kartes 4 valodās: poļu, lietuviešu, krievu un angļu valodā. Tajās iekļauts informatīvais materiāls par 24 apskates objektiem, divas teikas, krāsu fotogrāfijas, ilustrācijas, shēmas un karte, kurā atzīmēti šie objekti. Maršruts paredzēts autotūristiem un velobraucējiem, un sastādīts tā, lai ceļotājs pēc paša vēlmēm un ieskatiem to jebkurā punktā varētu gan uzsākt, gan arī noslēgt.

Plāteru –Zībergu dzimtas vārds ir ļoti populārs Polijā un Lietuvā, tas ir pazīstams Baltkrievijā un Krievijā. Tas var raisīt interesi citu Eiropas Savienības valstu tūristos, kas interesējas par dažādu muižnieku dzimtu geneoloģiju un viņu atstāto kultūras mantojumu. Šāds maršruts varētu raisīt interesi Plāteru dzimtas asociācijā, kas izveidota 2008.gadā, apvienojot dzimtas pēctečus, un atrodas Zviedrijas pilsētā Lundā.

Maršruta karšu potenciālā mērķauditorija: individuālie ārvalstu ceļotāji un organizētas ārvalstu ceļotāju grupas, Daugavpils tūrisma aģentūru klienti, Daugavpils novada tūrisma informācijas centra apmeklētāji, Latgales un Latvijas tūrisma informācijas centru un punktu apmeklētāji, Aukštaitijas (Lietuva) tūrisma informācijas centru apmeklētāji, starptautisko tūrisma izstāžu Rīgā, Viļņā, Minskā un Sanktpēterburgā apmeklētāji. Kartes plānots nosūtīt Latvijas Republikas vēstniecībai Polijā, kā arī Plāteru dzimtas asociācijai Lundā.

Maršruta tekstuālo informāciju ir veidojusi Lolita Kozlovska, tekstu tulkošanu veica SIA „ADA PLUSS", kartes iespiestas SIA „Madonas poligrāfists".

Projekta kopējās izmaksas ir 1034.38 Ls, t.sk. , 800 Ls - Latgales kultūras programma, kas tiek īstenota Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējuma ietvaros, 234.38 Ls – TIC līdzfinansējums.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV