Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Šogad Everestu iekarojis rekordliels skaits alpīnistu

LETA, 31.05.2007. 12:00

Šogad Everestā uzkāpuši vairāk cilvēku nekā jebkurā citā gadā kopš pasaules augstākās virsotnes iekarošanas 1953.gadā, ceturtdien paziņoja Nepālas galvenā alpīnisma amatpersona.
Šogad Everestu iekarojis rekordliels skaits alpīnistu

Tuvojoties kāpšanai kalnā piemērotā īsā pavasara posma beigām, Nepālas Alpīnisma asociācijas vadītājs Angs Cerings Šerpa paziņoja, ka līdz 28.maijam Everestā no Nepālas un Tibetas pusēm uzkāpuši 514 alpīnisti.

"Tas ir lielākais skaits Everesta iekarošanas vēsturē kopš pirmās uzkāpšanas 1953.gadā," sacīja Šerpa. "Šajā sezonā mēs esam pārspējuši daudzus pasaules rekordus, tāpēc šis ir izcils gads alpīnismam."

Alpīnisti izmanto īso posmu maijā, lai uzkāptu Himalaju virsotnēs pirms ikgadējiem musonu lietiem. Kalnos tiek kāpts arī oktobrī pēc musonu beigām un pirms ziemas iestāšanās.

Lai arī Everesta ziemeļu nogāzē joprojām atrodas viena vai divas ekspedīcijas, drīzais musonu sezonas sākums atstāj viņiem tikai dažas dienas virsotnes sasniegšanai.

Kopš sera Edmunda Hilarija un Norgaja Tenzinga gājiena 8850 metrus augstajā virsotnē 1953.gadā Everestā kopumā uzkāpts 3514 reizes, paziņoja Šerpa.

Visiespaidīgākais šī gada rekords pieder nepāliešu šerpam Apa Šerpam, kurš kalnā uzkāpa 17.reizi.

18 gadus veca amerikāniete kļuva par jaunāko virsotni iekarojušo sievieti no ārvalstīm, bet 71 gadu vecs pensionēts skolotājs no Japānas - par pasaulē vecāko cilvēku, kas jelkad uzkāpis Everesta kalna virsotnē.

Tomēr šajā sezonā, mēģinot iekarot virsotni, dzīvības zaudējuši septiņi cilvēki - viens nepālietis, divi dienvidkorejieši, divi japāņi, čehs un itālis. Līdz ar to uz kalna kopš 1921.gada gājuši bojā 217 cilvēki, sacīja Šerpa.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV