Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” augusta – septembra numurs

Katrīna Teivāne, 05.08.2009. 12:21

Jaunajā numurā - Jāņa Deinata dabas portreti, Valtera Jāņa Ezeriņa autortehnikas, fotomākslas tirgus Latvijā un pasaulē un citas fotomākslas aktualitātes.
Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls”  augusta – septembra numurs

Numura centrālais raksts ir veltīts Valteram Jānim Ezeriņam - fotogrāfam, fotodizainerim, solarizācijas tehnikas pionierim Latvijas fotomākslā, kurš 1960. gados ir radījis oriģinālus fotodarbus eksperimentālās autortehnikās un izmantojis dažādas fototehnikas abstraktu mākslas darbu veidošanā. “Foto Kvartāls” piedāvā eksluzīvu iespēju iepazīt V. J. Ezeriņa unikālos darbus, kā arī sniedz plašu ieskatu autora sasniegumos fotodizaina jomā. Inese Baranovska intervē fotogrāfu, Latvijas inteliģences un slavenību portretētāju Jāni Deinatu un iepazīstina ar vēl nezināmu viņa daiļrades šķautni – darbu sēriju, kurā tēlaini tverta aizejošās ziemas “seja” lauku ainavā. Šie Jāņa Deinata darbi augustā apskatāmi personālizstādē “Paliek II” Rīgas Mākslas telpā.

Jaunā māksliniece Ieva Balode portretu sērijā “Mana zīme jeb 24 Vilkaču portreti” pievērsusies cilvēciskās un tautiskās identitātes meklējumiem. Savas pilsētas iedzīvotājos un notikumos nebeidzamu iedvesmu rod Talsu fotokluba dalībnieki, kuru vidū arī tādi pazīstami fotomākslinieki kā Uldis Balga, Dainis Kārkluvalks un citi. Alfrēds Dreiblats dalās atmiņās par 1950. gadu beigām – 1960. gadu sākumu, kad veidoja reportāžas no fotogrāfijām televīzijas ziņu raidījumam “Panorāma”.

Franču fotogrāfe Odile Deblosa intervijā mākslas zinātniecei Zanei Onckulei atklāj savu īpašo skatījumu uz Latviju – jau kopš 1990. gadu sākuma Deblosa regulāri fotografē Latvijā un arī izstāda savus darbus, kā arī ir sarīkojusi vairākas ar Latviju saistītas izstādes Francijā. Helmuta Ņūtona fonda kurators Matiass Hārders iepazīstina ar Berlīnē dzīvojošās fotogrāfes Jūlijas Kisinas groteski spocīgajām fotogrāfijām, kuras ieved skatītāju bērnības atmiņu pasaulē. 

“Foto Kvartāls” piedāvā ieskatu šīs vasaras nozīmīgākajos mākslas notikumos, kuros būtiska loma ir fotomākslai. Prāgas pirmā fotobiennāle iepazīstināja ar Centrāleiropas jaunākās paaudzes fotogrāfu un fotomākslinieku darbiem. Ekskursijā pa Venēcijas 53. starptautiskās mākslas biennāles izstādē  īpašu uzmanību pievēršam japāņu mākslinieces Mivas Janagi un Nīderlandes mākslinieces Fionas Tanas darbiem.

Aktuālā tēma – fotomākslas tirgus Latvijā un pasaulē. Trīs akcenti: fotomāksla šovasar Venēcijā atklātā Fransuā Pino privātā laikmetīgās mākslas muzeja Punta della Dogana kolekcijā. Pārskats par fotomākslu Baltijā pirmajā mākslas gadatirgū Art Vilnius. Latviešu fotomāksliniece

Doroteja Lancmane pauž savu viedokli par fotomākslinieka likteni Latvijā un apgalvo, ka latviešu fotomākslai jābūt Christie’s un Sotheby’s mākslas izsolēs.


Žurnāla iepriekšējo numuru arhīvs un informācija par žurnāla abonēšanu – mājaslapā internetā www.fotokvartals.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV