Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” oktobra – novembra numurs

Katrīna Teivāne, 06.10.2009. 09:38

Jaunākajā numurā - Egona Spura skaudri poētiskā tēlainība, Monikas Pormales “Mis Pasaules”, Arlas fotogrāfijas festivāls un citas fotomākslas aktualitātes.
Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” oktobra – novembra numurs

Numura centrālajā rakstā mākslas zinātniece Irēna Bužinska vēsta par ievērojamo latviešu fotomākslinieku Egonu Spuri, kura melnbalto fotogrāfiju sērija “Rīgas 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma proletāriešu rajonos” ir atzīta par vienīgo Latvijas kultūras kanonā iekļaujamo fotomākslas sasniegumu. “Foto Kvartāls” piedāvā ekskluzīvu iespēju aplūkot meistara skaudri poētisko uzņēmumu izlasi. Plaši pazīstamā teātra un operas izrāžu scenogrāfe Monika Pormale pievēršas sievietes kā “mūslaiku varoņa” tēla interpretācijai fotogrāfijā. Intervijā māksliniece stāsta par fotogrāfijas izmantojumu scenogrāfijā un atklāj savas krāšņās un daudznozīmīgās portretu sērijas “Mis Pasaules” tapšanas aizkulises. Fotogrāfs Raimo Lielbriedis pievērš uzmanību klusās dabas šarmam jaunās autores Mētras Štelmaheres gleznieciski piesātinātajās fotogrāfijās.

Latvijas fotogrāfijas vēstures apskatā pievēršamies fotogrāfijai kā līdzeklim zinātniskās informācijas apkopošanā gleznotāja un teorētiķa Voldemāra Matveja 20. gadsimta sākuma āfrikāņu un Lieldienu salu mākslas pētījumos. Fotovēsturnieks Pēteris Korsaks stāsta par Dāvi Spundi – slavenāko Strenču fotodarbnīcas fotogrāfu. Dāvja Spundes un citu Strenču fotodarbnīcas autoru darbi līdz 2009. gada 1. novembrim ir redzami Latvijas Fotogrāfijas muzejā izstādē “Vēstures iluzionisti”.

Piedāvājam plašu ieskatu starptautiskajā fotogrāfijas festivālā “Tikšanās Arlā”, kas šogad notika jau četrdesmito reizi. Pārsteidzoša ziņa – par šī prestižā festivāla “Atklājuma balvas” laureātu kļuvis mūsu kaimiņzemes Lietuvas fotogrāfs Rimalds Vikšraitis. Čehu kurators, izstādes “Patīkamā atkarība. Inscenētā fotogrāfija 1970. gados” autors Jiržī Pāteks piedāvā fragmentus no sava pētījuma par inscenētās fotogrāfijas izcelsmi un popularitāti Čehijā, un daudzi viņa secinājumi attiecināmi arī uz Latvijas 1970. gadu fotomākslas procesiem. Plašo materiālu papildina Vitālija Butirina, Mišas Gordina, Jiržī Horāka, Jana Jelineka, Vitolda Vegžina un Reijo Porkas sapņu ainām līdzīgie fotodarbi.

Pārlūkojam arī citas aktualitātes fotomākslā no visas pasaules. Tuvāk iepazīstam divu somu mākslinieku, Sannas Kannisto un Harija Pelvirantas daiļradi. Noslēdzam ekskursiju pa Venēcijas 53. starptautiskās mākslas biennāles izstādēm (kas atvērtas vēl līdz 2009. gada 22. novembrim) un meklējam eksotiku Brazīlijas, Dienvidkorejas, Vidusāzijas valstu un Apvienoto Arābu Emirātu fotomākslā.


Žurnāla iepriekšējo numuru arhīvs un informācija par žurnāla abonēšanu – mājaslapā internetā www.fotokvartals.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV