Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” 2009. gada decembra/ 2010. gada janvāra numurs

Katrīna Teivāne, 07.12.2009. 09:28

Vilhelma Mihailovska simbolisms, Reiņa Hofmaņa “modeļi”, Londonas mākslas gadatirgi un citas fotomākslas aktualitātes.
Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” 2009. gada decembra/ 2010. gada janvāra numurs

Numura centrālā tēma – izcilais un pasaulē atzinīgi novērtētais Latvijas fotomākslas klasiķis Vilhelms Mihailovskis. “Foto Kvartāls” iepazīstina ar spilgtākajiem mākslinieka daiļrades aspektiem un sniedz ekskluzīvu iespēju aplūkot viņa 1970. gadu beigu – 1980. gadu sākuma darbu izlasi, kas uzskatāma par vienu no Latvijas 20. gs. otrās puses fotomākslas radošajām virsotnēm. Jaunais fotogrāfs Reinis Hofmanis piedāvā fotogrāfiju sēriju “Modelis”, kurā tverta Mākslas akadēmijas modeļu un mākslas studentu darba vides mijiedarbība. Autors strādā uz smalkās robežas starp dokumentālu un inscenētu kadru, un rada savu versiju par mākslas tapšanas brīnuma visai prozaiskajiem apstākļiem. Latvijas fotogrāfijas vēstures takas aizved uz Liepāju 20. gadsimta sākumā, kad nozīmīgu fotogrāfisko mantojumu nākamajām paaudzēm gatavoja Juris Bokums un viņa fotodarbnīca.

Šveicē studējošā mākslas zinātniece Egija Inzule iepazīstina par ekscentrisko franču galeristu Žilu Mojē-Vjevilu, kurš 1970. gados aktīvi izmantoja fotogrāfijas iespējas, lai popularizētu konceptuālisma un minimālisma mākslu kā dzīvesstila sastāvdaļu. Eiropā populārā franču fotogrāfe Delfīne Balē stāsta fantasmagoriskus fotostāstus, iedvesmu rodot 19. gadsimta laikrakstu ziņās. Filosofijas doktors Jānis Taurens pievēršas arhitektūras atspoguļojuma īpatnībām fotogrāfijā, un iepazīstina ar jaunu fotogrāfu no Izraēlas Janivu Vaisu. Pieminot Berlīnes mūra krišanas divdesmito gadadienu, ielūkojamies izstādē “Berlīnes mūris fotogrāfa acīm”.

Pievēršoties fotomākslai pasaules mākslas tirgū, “Foto Kvartāls” sniedz ieskatu aktuālajā fotogrāfijas piedāvājumā  Londonas mākslas gadatirgos Frieze un Zoo. Intervijā ar Maskavas fotogalerijas FotoLoft ģenerāldirektori Tatjanu Kurtanovu uzziniet, kāda ir fotogrāfijas vieta Krievijas mākslas tirgū un kurus Latvijas autorus pārstāv šī galerija.

Savukārt Latvijas Fotogrāfijas muzeja kuratore Anda Boluža vēsta par viesošanos norvēģu nacionālajā fotogrāfijas muzejā Preus Museum, atrod Latvijas un Norvēģijas muzeju līdzības un norāda, par ko ārzemju kolēģus pagaidām varam tikai apskaust.

Iejūtoties Ziemassvētku un Jaunā gada noskaņās, mākslas zinātniece Irēna Bužinska turpina 2008. gada nogalē “Foto Kvartāla” lappusēs iesākto ceļojumu svētku fotopastkaršu vēsturē, šoreiz pievēršoties fotoatklātņu izdošanai Latvijā 20. gs. vidū un otrajā pusē, un sveic “Foto Kvartāla” lasītājus ar sirsnīgu vēlējumu: “Lai gadumijā, kad puteņi klusē, ar krāšņiem sniega pārslu ziediem lai uzzied jūsu mājās lustīgs Jaunais gads!”

Žurnāla iepriekšējo numuru arhīvs un informācija par žurnāla abonēšanu 2010. gadam – mājaslapā internetā www.fotokvartals.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV