Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Iznācis jaunais trimdas kultūras žurnāla „Jaunā Gaita” numurs

Apgāds "Mansards", 23.03.2010. 12:42

Kanādā, Toronto, izdots kultūras žurnāla jeb rakstu krājuma kultūrai un brīvai domai „Jaunā Gaita” pavasara numurs, kas galvenokārt pievēršas latviešu trimdas kultūrai, mākslai un literatūrai, uzmanību veltot arī Latvijā notiekošajām kultūras dzīves aktualitātēm.
Iznācis jaunais trimdas kultūras žurnāla „Jaunā Gaita” numurs

Žurnāla „Jaunā Gaita” pavasara numura ievadvārdā Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis raksta: „[Rīga ir] mistiska pilsēta. Un mēs esam dīvainas burvestības varā. Jo no Rīgas nav iespējams aizbraukt nekad. Lai cik tālu [mēs] arī neatrastos no tās.” Līgas Sviksas vāka attēlā redzama Rīgas vecpilsētas ieliņa, sniega pūderēta, dziļā purpurkrāsas krēslā iegrimusi, ielas laternu apgaismota.

Dzejas sadaļā – rīdzinieks Jānis Vādons: „pilsēta aizaug / lēni aizmirstām sejām / logu biezokņi pamāj aiz paraduma / tikai tāpēc, ka balss spiež uz varžacīm...” Dzejnieks atzīst: „Esmu sakaros ar dzīvi, sapņiem un vīzijām. Tieši šie sakari un (ne)sakarības man patīk dzejā.”

Mākslas lapās publicētas krāšņi abstraktas Leona Samula un Ilas Kellermanes gleznas, Ainas Balgalves, Raimo Lielbrieža, Ramonas Kalniņas un Rolfa Ekmaņa fotogrāfijas. Laimonis Mieriņš apraksta gleznu izstādi Līdsā, Anglijā, Vilnis Auziņš ziņo par Dizaina balvas ieguvušajiem fotomeistariem Rīgā.

Laimas Kalniņas stāsts „Kāds iesākums” vēsta par autores dzimto vietu Koknesi, par tās sagrautām pilīm, vēsturi un pašas atmiņām: „Bet varbūt bērnam šī viņa pasaule, kas lielajiem šķiet tik ierasta un necila, sniedz dziļumu un plašumu nevis tās nākotnes atmiņu dēļ, kas pavadīs visu mūžu, bet gan tādēļ, ka bērns atceras un jauž pagātni, ko tā glabā.”

Ar Nobela prēmijas laureāti, Vācijas rumānieti Hertu Milleri iepazīstina Irēne Avena. Dzejnieces Martas Landmanes mūža darbu apraksta Sarmīte Janovska-Ērenpreisa. Vita Gaiķe ziņo par 2009. gada Ērika Raistera Piemiņas fonda laureāti – dzejnieci Lolitu Gulbi.

Gundars Ķeniņš Kings salīdzina augstākās izglītības iestādes Latvijā un citur pasaulē. Dzintars Edvīns Bušs sniedz skaidru un viegli saprotamu analīzi par mūsdienu krīzes cēloņiem ASV. Franks Gordons, būdams nenogurdināms dezinformācijas pretinieks, raksta par Krievijas Demokrātijas un Sadarbības institūta Parīzes filiāles darboņiem Natāliju Naročņicku (Naročņickaja) un Džonu Lāflandu (Laughland).

Atmiņās par pusaudža gadiem dīpīšu nometnē Alt-Garge, Vācijā, dalās Uldis Siliņš, ar humoru stāstot par trūcīgo uzturu, darba (ne)iespējām, Jāņu svinēšanu, kora koncertiem utt.

Sadaļā „Dažos vārdos”: Veļu pasaulē aizgājušie; Jaunizdevumi; Balvas, balvas, balvas; Mūzika; Tēlotājmāksla; Periodika; Diaspora; Dubultpilsonība; Ērmīgas būšanas; Latvija ar skatu viņdienās; Latvija ar skatu mūsdienās; Latvijai visriņķī; Citur ģeopolītiskā telpā; Bet ir arī labas ziņas.

Žurnālā publicētas arī vairākas recenzijas par Latvijā un trimdā izdotajām grāmatām.

Tagad žurnālu „Jaunā Gaita” iespējams iegādāties arī Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV