Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” aprīļa – maija numurs

Katrīna Teivāne, 08.04.2010. 10:59

Aprīļa “Foto Kvartāla” numurā uzziniet par mūsdienu fotogrāfijas izstādēm, kas aprīlī un maijā skatāmas jaunajā kim? / “FK galerijā” Spīķeros. Aktuāli – Alnis Stakle, Ārons Šūmans, Iveta Vaivode un Aleksandrs Gronskis. Jaunāko darbu pirmizrāde – “Foto Kvartāla” lappusēs un kim? / “FK galerijā”. Plašāks ieskats žurnālā aplūkotajās tēmās, tikšanās ar rakstu autoriem un māksliniekiem – lekciju sērijā “Foto Kvartāla lasījumi”. Sekojiet informācijai www.fotokvartals.lv, www.twitter.com/FotoKvartals un www.kim.lv.
Iznācis žurnāla “Foto Kvartāls” aprīļa – maija numurs

Nodaļā “Jaunums” ar saviem darbiem un radošo biogrāfiju turpina iepazīstināt jaunie autori. Šajā numurā dodam vārdu Zanei Dorošenko, Rūtai Ķiplokai un Vadimam Siščikovam. 

Meklējot atbildi uz jautājumu, kas veicināja fotomākslas uzplaukumu Latvijā 1960. gados, rakstu sērijā “20. gadsimts” piedāvājam fotogrāfa un fotogrāfijas pētnieka Arņa Balčus apcerējumu par fotogrāfiju Latvijā 1940. un 1950. gados. Lai arī jēdziens “fotomāksla” bija zaudējis savu aktualitāti un fotogrāfija līdzās praktiskai sadzīves pakalpojuma funkcijai pamatā kalpoja par aģitācijas un propagandas līdzekli, tieši šajā laikā veidojās priekšstati par fotomākslas estētiku, uzdevumiem un tās vietu vizuālo mākslu saimē. Savukārt kinorežisore un publiciste Ilona Brūvere pievēršas pasaules fotogrāfijas mantojumam un stāsta par vienu no romantiskākajiem un izcilākajiem pāriem fotogrāfijas vēsturē – amerikāņu avangarda māksliniekiem Lilianu Basmani un Paulu Himmelu. Lilianas Basmanes izsmalcināti gleznieciskie modes uzņēmumi un Paula Himmela kustību variācijas fotogrāfijā ir nepārspējami eksperimentālās fotogrāfijas šedevri.

Nodaļā “21. gadsimts” iepazīstinām ar jauno latviešu fotogrāfu Andreju Kovaļovu, kas savus intimitāti izstarojošos darbus veido klasiskajā melnbaltajā tehnoloģijā. Mākslas kritiķis Jānis Borgs raksta par Lindu Klētnieci. Jaunās foto mākslinieces fotogrāfijām piemīt abstraktajai glezniecībai raksturīgi dabas tuvplāna vērojumi un minimālistiska estētika. Pēterburgas fotogrāfijas skolas meistars Aleksandrs Kitajevs intervijā “Foto Kvartālam”  stāsta par Pēterburgas mūsdienu fotogrāfiju un savām attiecībām ar mīļoto pilsētu.

Turpinājumā ielūkojamies divās izstādēs, kuras saviem apmeklētājiem aprīlī un maijā piedāvā Fotogrāfijas muzejs. Līdz 11. aprīlim ir skatāma vecmeistara Ulda Brieža tēlaini dokumentālo uzņēmumu izstāde “Laika mednieks”. Ar šādu nosaukumu izdevniecībā “Neputns” tikko klajā nācis arī Ulda Brieža fotogrāfiju albums. Kinooperatora Ginta Bērziņa suģestējošo ainavu sērija “Vietas, kurās es nefilmēšu” Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs aplūkojama no 13. maija. Izstādes atklāšanas gaidās piedāvājam ieskatu viņa darbu noslēpumainajā pasaulē.  

Fotomākslas aktualitāšu apskata noslēgumā ielūkojamies vācu fotogrāfes Veras Merseres krāšņajā daiļradē un viesojamies vērienīgā Austrumeiropas mākslai veltītā izstādē Pompidū centrā Parīzē.

 

Sekojiet “Foto Kvartāla” – žurnāla un galerijas – aktualitātēm www.twitter.com/FotoKvartals

Žurnāla arhīvs un informācija par abonēšanu – mājaslapā internetā www.fotokvartals.lv 

Žurnālu “Foto Kvartāls” izdod izdevniecība “Neputns”, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. “Neputns” , Tērbatas iela 49/51-8, Rīga, LV-1011. www.neputns.lv 

Žurnāla informatīvais atbalstītājs www.delfi.lv. 

kim? /“FK galerija” izveidota sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojektu kim? un atrodas Spīķeros, Maskavas ielā 12/1, Rīga, LV-1050. Vairāk informācijas www.kim.lv 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV