Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Iznācis žurnāla “GEO” maija numurs

Kaspars Milaševičs, 30.04.2010. 16:54

2010. gada aprīļa vidus, nenoliedzami, paliks planētas iedzīvotāju atmiņā uz ilgiem laikiem – vismaz tai daļai, kas sevi sauc par globalizēto un civilizēto pasauli pavisam noteikti. Droši vien pavisam drīz mēs uzzināsim, cik miljonus pasažieru ietekmēja Islandes vulkāna izvirdums un kādi ir aviokompāniju zaudējumi.
Iznācis žurnāla “GEO” maija numurs

Taču svarīgākais ir kas cits – Eijafjellajokula ir sagādājis mums labu mācību, no kuras nāktos izdarīt nopietnus secinājumus, ka viss uz šīs planētas ir savstarpēji saistīts un ka globalizācijas rezultātā pasaule ir kļuvusi pārāk atkarīga no gaisa satiksmes. Savā ziņā ironiski ir tas, ka no planētas dabas untumiem visvairāk cieta tieši nozare, kas vislielākajā mērā ir atbildīga par globālajām klimata izmaiņām.

Ja atgriežamies pie GEO jaunā numura, tad viena no galvenajām šī mēneša tēmām vistiešāk ir saistīta ar cilvēka attieksmi pret dabu – tā ir biodiversitāte un jaunā ekonomika, kas cenšas noteikt neskartās dabas resursu materiālo vērtību. Šī frāze izklausās visai ciniska, taču domāju, ka pēc iepazīšanās ar pašu materiālu tā jums liksies visnotaļ saprātīga. 

Jaunajā GEO numurā uzzināsiet arī par budisma jauno seju – karmapu – trimdā mītošo dalailamas pēcteci un Tibetas jauno cerību; par pasaules noslēpumaināko galvkāji – nautilu – radījumu ar 90 taustekļiem, papagaiļa knābi un spirāles formas čaulu; par zobiem, baktēriju uzbrukumiem un zobārstniecības nākotni; par piedzīvojumiem Vācijas dziļākajā alu labirintā Rīzendingā 1000 m zem Alpiem, kā arī par Papua-Jaungvineju un tās iemītnieku tradīciju un rituālu piederību zudušajai pasaulei un pēkšņo saduri ar mūsdienu kultūru.

ANO 2010. gadu ir pasludinājusi par bioloģiskās daudzveidības gadu. Tam veltītajos pasākumos iesaistās arī GEO. 22. maijā – Starptautiskās Bioloģiskās daudzveidības dienā – visās valstīs (20), kur iznāk žurnāls GEO, notiks pasākumi ar mērķi izpētīt un uzskaitīt visdažādāko biotopu dabas daudzveidību. Šo pasākumu atbalsta Vācijas Federālā vides ministrija un Ekonomiskās sadarbības un attīstības ministrija. GEO Latvija sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju un Vides Faktiem rīkos izpētes pasākumu vienā no savdabīgākajiem galvaspilsētas parkiem – Bišumuižā.

Ja arī jums ir interese piedalīties, informāciju par pasākumu varat saņemt, rakstot e-pastu uz adresi pr@lilita.lv.

Savādāks skats uz pasauli. Žurnāls GEO

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV