Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Decembra „Kapitālā”: advokāts Lauris Liepa, Ziemassvētku eglīte un prognoze 2011. gadam

Dace Salmane, 03.12.2010. 19:35

Žurnāla „Kapitāls” decembra numurā lielās intervijas varonis ir spilgta un drosmīga personība - advokāts Lauris Liepa, kurš žurnāla galvenajam redaktoram Osvaldam Zebrim pauž vairākas būtiskas atziņas par Latvijas sabiedrību un valsti.
Decembra „Kapitālā”: advokāts Lauris Liepa, Ziemassvētku eglīte un prognoze 2011. gadam

„Jāceļ pašapziņa!", uzsver advokāts L.Liepa, atzīstot – „kamēr mēs turpinām sveicināties un būt iecietīgi pret ļaudīm, kuri no mūsu kopējās kases ir aiznesuši naudu un uzbūvējuši sev kādu labumu, tikmēr mēs nevaram cerēt uz būtiskām pārmaiņām". Uz jautājumu - vai esat lepns par Latviju pēdējos 15 gados, L. Liepa atbild – „Jā. Neskatoties uz negācijām, esam daudz paveikuši un nereti esam arī bijuši pārāki par citiem. Ārzemēs man nekad nav gribējies slēpt, ka esmu latvietis." Vairākkārt saņēmis darba piedāvājumus valsts pārvaldē, viņš pagaidām visiem teicis laipnu „paldies, nē", jo viņa pārliecība saskanot ar Platona pausto - lai cilvēks nodarbotos ar valsts lietām, tam ir jāsasniedz zināms briedums, pieredze. „Man šis laiks vēl nav pienācis," uzskata L. Liepa.

Numurā fokusā – Ziemassvētku eglītes rotāšanas 500 gadu jubilejas fakts. Kāpēc unikālais, Rīgas tūrisma mārketingam tik pateicīgais motīvs netika izmantots ar pilnu jaudu, par to raksta Aisma Orupe.

„Kapitāla" prognozi 2011. gadam veido plašs materiālu klāsts, viedokļus izsaka gan sociologs Aigars Freimanis, gan politisko procesu vērotājs Dans Titavs, gan banku un citu nozaru eksperti vai pārzinātāji. Žurnāla uzmanības lokā ir Latvijas makroekonomika, finanšu un akciju tirgi, tehnoloģijas un telekomunikācijas, eksports un mazumtirdzniecība.

Padomus eko produktu tirdzniecības uzsākšanai sniedz SIA „Dabas Dobe" valdes priekšsēdētāja Liene Brizga-Kalniņa. Žurnālists Aivars Kļavis pēta, kāpēc atšķirībā no citām valstīm, kur siltumapgāde, lai arī specifisks, tomēr ir bizness, Latvijā to par biznesu pagaidām nevar saukt. Blogeris Ingars Rudzītis turpina aizsākto tēmu par mārketingu pēcrecesijas periodā.

Ģirts Rungainis, investīciju baņķieris, biznesa komentārā raksta, ka Latvijas pieaugošā ārējā parāda atdošana aizdevējiem „nav aktuāla vai nopietna problēma. Šis parāds nav jāatdod, tas ir jāpārfinansē. Un, ja Latvija veiksmīgi attīstīsies, zināmā mērā tas nebūs jāatdod nekad vai arī tā atdošana notiks gandrīz nemanāmi. Protams, parāds nav brālis, tomēr, šķiet, mēs pārlieku fokusējamies uz īslaicīgām un virspusējām problēmām."

Helmuts Jauja, Maksātnespējas administrācijas direktora vietnieks, izsaka viedokli par jauno Maksātnespējas likumu. Savukārt Arnis Janvars, SIA „Bio-Venta" valdes priekšsēdētājs, uzskata, ka valsts gremdē biodegvielas biznesu. Bet privātā kapitāla investors zviedrs Tomass Lindeborgs, nesen veicis divus darījumus Baltijā, uzskata, ka tieši šobrīd ir īstais laiks ieguldīt tādu uzņēmumu attīstībā, kuru darbības pamatā ir perspektīva ilgtermiņa stratēģija un ka Baltija ir īsts magnēts investīcijām.

Biznesa informācijas portāla „Nozare.lv" žurnāliste Daiga Grūbe raksta par jaunām tendencēm uzņēmumu vidē, proti, pēdējo mēnešu laikā Latvijā labi zināmi uzņēmumi paziņojuši par nosaukumu maiņu. Vai tādējādi netiek mēģināts izvairīties no saistībām un tikt vaļā no veciem grēkiem, lai sāktu jaunu un daudzsološu dzīvi bez vecajiem kreditoriem?

Rubrikā „Profils" Jānis Dzanuškāns, juridiskā biroja „Dzanuškāns & partneri" vadītājs – advokāts, kura padomos ieklausās sabiedrībā pazīstami politiķi, kurš cenšas attīrīt no nelāgām asociācijām lobija jēdzienu un aicina sabiedrību nebūt vienaldzīgai un daļu sava laika veltīt kalpošanai vispārējam labumam.

Marta Rībele, LETA produktu attīstības vadītāja, stāsta par jauno „totālās izsekošanas" rīku – LETA izstrādāto interneta un sociālo mediju monitoringa rīku „WebRadar". Reinis Zitmanis, kā parasti, izrāda jaunākos tehnoloģiju sasniegumus, bet BITE izpilddirektors Freds Renčaks izklāsta 10 lietas, ko iemācījies, vadot uzņēmumu. Starp tām arī sienu nojaukšana, valdes likvidēšana, izģērbšanās un nopelnu piedēvēšana citiem. Savukārt dizainers Ardis Markss „Kapitālu" ieinteresēja ar to, ka izstrādājis interaktīvu latviešu valodas „Ābece iPhone" platformai.

Par pildspalvām, ar kuru starpniecību mainīta pasaules kārtība, par pasaules biznesa lielpilsētu Ņujorku, par to, kā vislabāk un korektāk pateikt paldies, kā arī Latvijā visvairāk pirkto grāmatu topiem un jaunu izklaides vietu sapņotājiem Rīgas centrā – decembra „Kapitālā".

Kapitāla mārketinga direktore Dace Salmane iesaka nepalaist garām izdevību - tikai decembrī žurnālu Kapitāls mazumtirdzniecībā iespējams iegādāties par puscenu, 3,50 latu vietā maksājot 1,75 latus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV