Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla "Studija" jaunākais numurs

Elīna Dūce, 01.08.2012. 14:47

Žurnāla "Studija" augusta/septembra numurā lasiet:
Iznācis vizuālo mākslu žurnāla "Studija" jaunākais numurs

"Konceptuāli domājošs perfekcionists ar laikmetīgu skatījumu uz mākslu pat padomju laika konjunktūras grožos," numura centrālais raksts ir veltīts izcilajam māksliniekam Henriham Vorkalam. Ekrānmediju un mākslas vēsturniece Laine Kristberga dekonstruē Vorkala daiļradi līdz izejas punktam un pamatvienībai – koordinātu tīklam – un apskata, kā šī konstrukcija organizē viņa mākslinieciskās izpausmes, sākot ar tekstilmākslu un beidzot ar arhitektūru.

Filozofs Jānis Taurens raksta par Arūna Sverdjola eseju "Kāres, migla un siets" un šketina jautājumu, vai lietuviešu domātāja izmanotie poētiskie tēli, veidojot padomju laika un šodienas Lietuvas kultūru raksturojošas metaforas, der arī Latvijas situācijā? Grāmatu apskata turpinājumā mākslas zinātniece Stella Pelše sniedz kritisku ieskatu divos leģendārās gleznotājas Birutas Baumanes darbu izdevumos.

Reportāža no notikuma vietas – piedāvājam mākslinieku, mākslas kritiķu, kuratoru un citu ekspertu viedokļus par dOCUMENTA (13). Vizuālo mākslu teorētiķe Elīna Dūce dalās iespaidos par nomadu biennāles Manifesta 9 izstādi, bet mākslas zinātniece Alise Tīfentāle piedāvā aizraujošu ekskursiju amerikāņu mākslinieka Toma Saksa zinātniski fantastiskajā izstādē "Kosmiskā programma: Marss".

Pec kāda veida operas teātra šobrīd ilgojas skatītājs? Par to lasiet teātra kritiķes Margaritas Ziedas rakstā par Leoša Janāčeka operas "Jenūfa" jauniestudējumu Berlīnes Deutsche Oper. Kino teorētiķe Sonora Broka atskatās uz Rīgas starptautiskā īsfilmu festivāla "2ANNAS" notikumiem. Mākslas zinātniece Gundega Cēbere stāsta par harmoniju un skaistumu zviedru tēlnieces Evas Langes darbos, un LMA Mākslas zinātnes nodaļas studenti iepazīstina ar jaunajiem māksliniekiem: Ati Jansonu, Oskaru Pavlovski, Laimdotu Steķi un Paulu Zariņu.

"Studijas" pielikumā Raida Kalniņa plakāts "Aizdedzinātāja tēvs", savukārt žurnāla lappusēs – mākslas kritiķa Jāņa Borga kolorītie pieraksti par mākslinieka izstādi "Pazudušie vientuļnieki vai dinozauri izēd kapus" RIXC mediju telpā.

Sekojiet "Studijas" aktualitātēm:
twitter.com/magazinestudija
www.facebook.com/magazinestudija

Žurnāla arhīvs, informācija par abonēšanu un mākslas ziņas – vizuālo mākslu portālā www.studija.lv.

Žurnālu "Studija" izdod izdevniecība "Neputns" ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jaunāko "Studijas" numuru var iegādāties preses kioskos, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un tā izstāžu zālē "Arsenāls", galerijā "Istaba", veikalā "Lukabuka", izdevniecības "Neputns" galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51) un citur, kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV