Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Klāt vizuālo mākslu žurnāla "Studija" oktobra/novembra numurs

Elīna Dūce, 02.10.2012. 10:20

Žurnāla jaunākajā numurā lasi:
Klāt vizuālo mākslu žurnāla "Studija" oktobra/novembra numurs

Žurnāla "Studija" rudens numura ievadā – rakstnieka un mistiķa Tomasa Mērtona dienasgrāmatas fragmenta iedvesmotas Pētera Bankovska pārdomas par mirkli, kad, uzlūkojot mākslas darbu, skatītājā notiek izsaukuma zīme.

"Visa vēsture nav tik bagāta kā viena pēcvēsturiskā sekunde," līdz 21. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzejā ir apskatāma ievērojamā konceptuālā mākslinieka Braco Dimitrijeviča izstāde "Kuģošana pēcvēsturē". Elīna Dūce sniedz plašu ieskatu Dimitrijeviča darbībā, pieskaroties tās agrīnajam posmam un izsekojot daiļrades attīstībai, stāstot par viņa nu jau leģendārajām radošajām izpausmēm urbānajā telpā un atklājot mākslinieka domas par vēsturi, indivīdu un jebkuru robežu pretdabiskumu.

"Documenta piedāvā gan ideālistiskas un utopiskas, gan gluži praktiskas idejas par pasaules pārveidošanu un uzlabošanu. Dalībnieki domā un izsakās par politiku, zinātni, vēsturi, ekoloģiju, ekonomiku, par ciešanām un kļūdām un, starp citu, arī par mākslu." Alises Tīfentāles piezīmes par šīs vasaras nozīmīgāko lielizstādi noslēdz Documenta (13) veltīto rakstu sēriju.

Barbara Feslere sarunājas ar mākslinieku Vavžiņecu Tokarski par viņa glezniecību kustībā, bet Egle Jocevičūte intervē septembra sākumā Viļņā noritējušās 11. Baltijas starptautiskās mākslas triennāles "Mindauga triennāle" kuratoru komandas pārstāvjus: Bendžaminu Kuku, Maiklu Portnoju un Ievu Misevičūti. Ieskatu Viļņas Laikmetīgās mākslas centra notikumos turpina "Nostalģija pēc sapņiem" – rudenīgs vēstījums par Neringas Čerņauskaites un Ugņus Gelgudas izstādi "Tagad vairāk nekā jebkad".

Margarita Zieda stāsta par Georga Frīdriha Hendeļa operas "Kserkss" iestudējumu Berlīnes Komische Oper un to, kas izrādei kopīgs ar Riharda Vāgnera tetraloģijas "Nībelunga gredzens" pirmās daļas "Reinas zelts" uzvedumu Latvijas Nacionālajā operā.

Iepazīstinām ar jaunajiem māksliniekiem: Artūru Bērziņu, Kristīni Lasmani un Brigitu Zelču-Aispuri.

Noslēgumā piedāvājam recenziju par vienu no spilgtākajiem šīs vasaras izdevumiem – ilustrāciju žurnāla Popper Magazine 1. numuru. "Studijas" pielikumā izdevuma kolektīva mākslinieces Maijas Kurševas veidots plakāts "Bad Trip".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV