Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla "Studija" aprīļa/maija numurs

Elīna Dūce, 04.04.2013. 11:14

Žurnāla jaunākajā numurā lsiet:

"Jebkurā procesā var saskatīt gaismas un ēnas pusi, plusus un mīnusus. Oficiālā Ķīna mums lielākoties stāsta par plusiem, un ir vajadzīgs kāds, kurš pastāstītu arī par otru pusi - to, kas paliek ēnā." Numura ievadā lasiet Maijas Veides rakstu "Aja Veiveja dzīvesmāksla. Starp taisnību, patiesību un īstenību".

Par diskusijām un kaismīgām prognozēm apvīto ziemas sezonas spilgtāko mākslas dzīves notikumu - "Purvīša balvas 2013" kandidātu darbu izstādi - raksta Šelda Puķīte un Pēteris Bankovskis . Starp citu, izstāde līdz 14. aprīlim vēl apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls".

Vilnis Vējš vēsta par Henriju Preisu un viņa darbu ģeometriski abstraktām kompozīcijām, scenogrāfiju, kā arī kādu stāstu, kurš ir tik nenozīmīgs, ka jūs to nekad neatradīsiet nevienā citā rakstā par mākslinieku, bet Laine Kristberga pievēršas pētniecībai mākslā un Voldemāra Johansona personālizstādei "Organiskie raksti".

20. gadsimta mākslas vēsturei veltītajā sadaļā Barbara Feslere stāsta par melanholisko holandiešu izcelsmes mākslinieku Basu Janu Aderu, kurš tiek uzskatīts par vienu no "romantiskā konceptuālisma" pamatlicējiem.

Egle Juocevičūte raksta par Tima Klikoita, Karoļa Vaivadas un Rūtas Songailaites projektiem galerijas "Vartai" rīkotajā mākslinieku portfolio skatē "Ceturtdienas pārskats". Savukārt Trīna Tulgiste atskatās uz Nidas mākslas kolonijas veikumu tās pirmajos divos pastāvēšanas gados.

Indreks Grigors pieskaras zinātnes un mākslas atšķirīgajām realitātes modelēšanas metodēm, analizējot Maijas Rudovskas kuratores darbu izstādē "Iekšpuse un ārpuse" "kim?" laikmetīgās mākslas centrā.

Sērijā "Mākslinieku portreti" iepazīstinām ar Kristīni Alksni un Zani Veldri.

"Memento mori" - Kaspara Groševa veltījums jungle mūzikas virzienam.

Rubrikā "Tulkojumi. Mākslas kritika" piedāvājam amerikāņu mākslas kritiķa Hela Fostera tekstu "Trūkstošo daļu māksla": aizraujošu mākslinieka Roberta Gobera daiļrades apskatu, lietojot psihoanalītisku pieeju.

Žurnāla vizuālajā pielikumā fizikas doktora Linarda Kalvāna veidotais plakāts, "Pūķa līkne". Plakāts ir veidots izmantojot fraktāli, un to pavadošais paskaidrojošais teksts vairs neļaus žurnāla "Studija" lasītājus vadāt pa "fraktāļu maldu ceļiem".

Jaunāko "Studijas" numuru var iegādāties preses kioskos, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un tā izstāžu zālē "Arsenāls", galerijā "Istaba", veikalā "Lukabuka", izdevniecības "Neputns" galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51) un citur, kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV