Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Austrumu vēsmas ikviena virtuvē

www.accenta.lv, 16.01.2009. 17:39

Accenta dizaineri novērojuši, ka cilvēkiem, kuriem īpaši svarīga ir iekšējā harmonija, miers un pat zināms askētisms, savās mājās cenšas kaut nedaudz izmantot austrumnieciskos motīvus.
Austrumu vēsmas ikviena virtuvē

Pēdējā laikā aizvien populārāks kļūst Japānas etniskais stils ar nevainojamām krāsu kombinācijām un lakoniskām formām. Japāņu stilā ieturētā virtuve simbolizē minimālismu. Telpa nav pārslogota, viss ir maksimāli sakārtots un pārdomāts.

Acīmredzot telpu trūkums Japānā šīs valsts kultūras cienītājiem iemācīja novērtēt ikvienu dzīvojamās platības kvadrātmetru, tādēļ „japāņu" virtuvē ir ļoti nedaudz mēbeļu, savukārt krāsas un vides noformējums simbolizē dziļu cieņu pret dabu.

Accenta speciālisti uzsver, ka Japānas etniskā stila veidošanā galvenokārt tiek izmantotas gaišās krāsas - bēša, baltie, krēmkrāsas, piena toņi. Arī mēbeles ir gaišas, to virsma ir gluda, bez faktūras.

Audumi - tikai dabīgie: kokvilna un zīds. Īpaši interesants akcents šādā stilā ieturētajā virtuvē ir bīdāmā sieniņa un bambusa mēbeles (ne pārāk augstas).

„Japānas" stūrīša noformējumā noderēs arī hieroglifi - uz aizkariem, gultas veļas, pārvalkiem Ir vērts Japānas vēsmas atspoguļot arī trauku izvēlē - nacionālās bļodas, tējkanniņas, lādītes.

Visuma harmoniju un mieru var aizgūt arī Ķīnas kultūrā. Var novērot, ka šīs valsts tradīcijas interjera noformējumā praktiski nav mainījušās 2000 gadu laikā. Accenta dizaineri novērojuši, ka tiem, kam tīk stingrās dzīves normas, ķīniešu etniskais stils ir ideāli piemērots. 

Mēbeles ķīniešu interjeram, dažnedažādas starpsienas un režģi tiek izgatavoti no bambusa, dažkārt no cietām koku sugām - melnkoka, rozā koka un tika. Pateicoties materiāla precizitātei, arī mēbelēm raksturīgas taisnās līnijas. Accenta dizaineri uzsver, ka ja vēlaties akcentēt ķīniešu stilu, iegādājieties no krijām (vai citām šķiedrām) pīto kušeti ar smalku rakstu, kas no trīs pusēm ir norobežota ar atzveltnēm.

Vēl viena ķīniešu stila nianse - oriģinālās lakotās taburetes, kas tiek ievietotas viena otrā vai uzstādītas viena uz otras; tās var izmantot arī atsevišķi kā galdiņus ziediem, servēšanai, tējas pasniegšanai. Laka ir vēl viens ķīniešu interjera motīvs. Ķīna ir lakošanas tehnikas dzimtene.

Eiropā lakotās mēbeles tika gatavotas pēc ķīniešu parauga. Ķīnā lakotām mēbelēm visbiežāk bijusi zelta apdare uz melnā fona, taču populāri bija arī izstrādājumi ar sarkanu un brūnu fonu. Inkrustācijai līdz ar krāsaino koksni izmantoja ziloņkaulu, bruņurupuču bruņas, perlamutru, dzīvnieku ragus, gliemežvākus, pusdārgakmeņus un metālu.

Visprecīzāk Ķīnas kolorītu atspoguļos aizkars. Aizkaram noteikti jābūt bagātīgi izrotātam - efekts palielinās, pateicoties košam zīda audumam. Raksturīga ķīniešu interjera iezīme - dažnedažādi paliktnīši, interesantas plauktu, skapīšu, durtiņu kombinācijas un nišas izsmalcināto suvenīru un dekora priekšmetu izvietošanai.

„Ķīnas" virtuvē nedrīkst aizmirst arī par tādiem dekora elementiem kā zīds ( zīda tapetes ar kalnu, koku, ziedošo krūmu, lidojošo putnu, dievību attēliem), porcelāns, keramika. Fenšuj piekritēji zina, ka keramika palīdz koriģēt telpu. Nedrīkst aizmirst arī slavenos ķīniešu lukturīšus, izsmalcinātus hieroglifus, ainaviskus skapju, plauktu, krēslu atzveltņu, lādīšu vāciņu rotājumus. 

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV