Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Garda maltīte virtuvē ar mūsdienīgu “pieskārienu”

www.virtuves.lv, 16.01.2009. 20:19

Mūsu kulināro iemaņu rezultāts lielā mērā atkarīgs no virtuves darba vietas jeb galdvirsmas ērtībām. Iekārtojot šo svarīgo zonu, jāraugās, lai tā būtu veiksmīgi projektēta, pareizi apgaismota, lai virtuves tehnika būtu izvietota ērti un parocīgi. No tā būs atkarīgs, cik daudz laika un enerģijas vajadzēs tērēt maltītes pagatavošanai.
Garda maltīte virtuvē ar mūsdienīgu “pieskārienu”

Virtuves galdvirsma pavisam noteikti ir kaut kas vairāk, nekā vienkārši galda plātne, kas novietota virtuvē. Mūsdienās ar to apzīmē veselu virsmu kompleksu, kas paredzētas pusfabrikātu apstrādei, ēdiena gatavošanai un inventāra glabāšanai. Ērtības labad vairākas virsmas var izvietot dažādos līmeņos. Šajā kompleksā var ietilpt arī bāra lete, izlietne un iebūvējamā tehnika.

Virtuves "ģeometrija"

Virtuves iekārtošanā iespējamas visdažādākās variācijas, taču vispopulārākās ir taisnstūra (līnijveida) vai L-veida galdvirsmas. Šādos gadījums galds novietojas pie vienas vai divām sienām.
Līnijveida plānojums ir visracionālākais nelielām virtuvēm (7-8 kv.m), kur citādāk izvietot mēbeles ir samērā problemātiski. Šādas konstrukcijas galdvirsmas galos var izvietot ledusskapi un izlietni, savukārt vidusdaļā - paneli un plīti. Šāds triju darba mezglu (ledusskapja, plīts un izlietnes) izvietojums pilnībā attaisnojas. Saimniecei ir viegli uzraudzīt katlus un pannas pat tad, ja viņa vienlaikus nodarbojas ar citām lietām. Piemēram, mazgā traukus, vai ņem no ledusskapja ārā produktus.

L-veida plānojumā plīti parasti novieto garākajā darbvirsmas malā, bet izlietni stūrī, kur garākā mala savienojas ar īsāko. Šādā plānošanas variantā tiek izmantotas speciālās stūra izlietnes. Eksistē arī speciāli plīts paneļi, kas paredzēti ievietošanai stūrī.

Darba zonu var izvietota arī garā, taisnā līnijā pa visu sienu, taču tas nebūs ērti, jo netiks ievērots virtuves iekārtošanas pamatprincips, saskaņā ar kuru attālumam starp plīti, ledusskapi un izlietni jābūt tādam, lai saimniecei jāmēro pēc iespējas īsāks attālums. Turklāt vēlams, lai visas trīs ierīces būtu izvietotas trīsstūrī.
 
Varētu šķist - jo plašāka virtuves telpa, jo lielākas iespējas izvērsties. Tomēr tā gluži nav. Liela telpa prasa īpaši pārdomātu pieeju. Tāpēc lielās telpās (15-20 kv.m un vairāk) vislabāk izvēlēties tā dēvēto virtuves "saliņu". Šajā konstrukcijā var izvietot vairākas galdvirsmas, plīti, ledusskapi, izlietni un iebūvējamo tehniku. Vienīgā problēma varētu būt visu ierīču pieslēgšana komunikācijām - gāzei, elektrībai, ūdenim.

Augstums - svarīgi

Viens no svarīgākajiem parametriem ir galdvirsmas augstums, un to vislabāk izvēlēties, ņemot vērā saimnieces vai saimnieka garumu. Tajā pat laikā papildus virsmas var izvietot dažādos līmeņos. Lai noteiktu produktu apstrādes galdiņa augstumu, vajadzētu nostāties ar seju pret centrālo galdvirsmu, saliekt rokas elkoņos taisnā leņķī, piespiest tos pie ķermeņa un tad pastiept plaukstas uz priekšu. Palīggaldiņa virsmai vajadzētu būt 150-200 mm zemāk nekā plaukstām. Pie šāda novietojuma saimniecei būs ērti griezt un darboties ar produktiem. Zinātāji teic, ka 1,8 m garam cilvēkam optimālais papildus virsmas augstums ir 850-900 mm. Savukārt izlietnei vajadzētu atrasties 100-150 mm augstāk nekā apstrādes virsmai. Pretējā gadījumā, darbojoties ap izlietni nepārtraukti būs jāpieliecas. Plīts virsmai vajadzētu atrasties 50-150 mm zemāk nekā apstrādes virsmai. Tā būs ērtāk ielūkoties katlos un apmaisīt ēdienu.

Pēc visa iepriekš teiktā varam secināt, ka tradicionālais variants, kur visas virsmas novietotas vienā līnijā, nav īpaši ergonomisks.

Materiālu iespējas

Mēbeļu tirgū piedāvāto mēbeļu garnitūru darbvirsmas var būt ražotas no visdažādākajiem materiāliem. Populārākie varianti ir laminētas DSP (kokskaidu plāksnes), nerūsējošais tērauds un akrila akmens imitācija. Retāki un ekskluzīvāki varianti ir dabīgais akmens, alumīnijs, keramikas flīzes vai masīvkoks.

DSP ar laminātu nav dārgas, tām ir dažādi apdares varianti, turklāt no šī materiāla var izgatavot dažādu formu galdvirsmas. Tajā pat laikā šie izstrādājumi nodilumizturības ziņā zaudē nerūsējošam tēraudam. Laminēto virsmu "Ahileja papēdis" ir paneļu savienojumu vietas, kas nav pārāk labi pasargātas pret mitruma iekļūšanu. Tieši šim momentam vajadzētu pievērst uzmanību pie iegādes.
Nerūsējošais tērauds ir ilgmūžīgs, stiprs un izturīgs pret ķīmisko vielu iedarbību. Ne velti profesionālie pavāri dod priekšroku tieši šī materiāla virsmām. Tiesa, virsmu piedāvājumā nav pārāk liela formu izvēle.

Arvien lielāku popularitāti iekaro akrila virsmas. Tās nav porainas un līdz ar to ir higiēniskas. No materiāla var izgatavot jebkuras formas un nokrāsas izstrādājumus. Salīdzinot ar nerūsējošo tēraudu, akrila akmens nav tik nodilumizturīgs. Tajā pat laikā akrilu var atjaunot.
Cilvēkiem, kas iekārto vai pārkārto virtuvi, nebūs problēmu atrast piemērot galdvirsmu un aprīkojumu. Drīzāk problēma varētu rasties, kā plašajā piedāvājumā atrast vislabāko un piemērotāko.

domlv.eu

www.virtuves.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV